Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Ce este HDR? Este important pe piata integratorilor de sisteme AV?

 

HDR este un subiect ‘fierbinte’ pe pietele profesionale de productie si de consum TV. Multi consifera HDR ca fiind mult mai esential pentru experienta de vizionare decat 4K. 

 

Dar ce este HDR? Este important pe piata integratorilor de sisteme AV? Ce trebuie sa stie integratorii despre HDR pentru a putea oferi recomandari utilizatorilor finali?

 

HDR este o extindere a diferentei dintre cel mai luminos si cel mai intunecat element dintr-o imagine pe care o vedem pe un monitor sau un televizor, replicand cea mai realista si naturala experienta de vizionare: cea a perceptiei umane. In termeni mai simpli, HDR combina nunatele profunde de negru cu zone luminoase foarte stralucitoare pentru a oferi un nivel de realism foarte ridicat.

 

Camerele profesionale care dispun de functia HDR exista de ceva vreme, iar acum exista si monitoare capabile-HDR, si cele mai noi televizoare HD si 4K pentru casa care suporta HDR. Este usor de vazut cum HDR joaca un rol in difuzare, unde scopul final al HDR este de a oferi consumatorilor cea mai buna experienta de vizionare posibila. Ce insamna asta pentru piata AV? La fel ca orice implementare a unei noi tehnologii, depinde de aplicatie, de mediul inconjurator, precum si de rezultatul dorit. In cazul HDR, depinde ce tip de experienta de vizionare doriti sa prezentati.

 

De asemenea, experienta de vizionare se reduce la nivelul de calitate a imaginii asteptate de public, indiferent ca vorbim despre o biserica, un stadion, o sala de clasa, sau o intalnire de afaceri. Cu cat mai multi consumatori se bucura de un continut cu o rezolutie mare in casele lor, cu atat acestia asteapt acelasi nivel de calitate si atunci cand sunt departe de casa, fie ca este vorba despre un hotel, un cinematograf sau o arena sportiva. Acum zece ani, HD a fost “urmatorul pas.” Acum, HD este pe toate telefoanele noastre; este referinta minima asteptata.

 

Intelegerea acestei asteptari va ajuta integratorii sa implemeteze noi proiecte AV care include HDR. Intr-o clasa sau un mediu corporatist, de exemplu, unde informatiile sunt pur si simplu prezentate, sau pentru display-urile wayfinding basic, HDR nu este un factor. Totusi, pentru alte aplicatii – unde obiectivul principal este de a atrage atentia privitorului, HDR este foarte important.

 

 

De exemplu, pe stadioane si arene, noi proiecte AV sunt de multe ori verde aprins doar in scopul de a imbunatati experienta fanilor si a crearea divertisment placut si complet captivant pentru acestia. Camerele video si display-urile mari HD si 4K sunt instalate in tribune si in zonele aglomerate ca parte a sistemelor de productie video concepute pentru a dezvolta o gama larga de continut. Acestea trebuie sa contabilizeze redarea pe ecranele cu LED-uri, caracteristicile video, podcast-urile pentru site-ul echipei, interviurile cu jucatorii si antrenorii, programele originale, clipurile video si spoturile promotionale.

 

Parcurile tematice care folosesc plimbari simulate si alte atractii de mare impact realizate cu ajutorul proiectoarelor pentru spatii mari sunt, de asemenea, un proiect comun pentru integratorii de sisteme. Acestea sunt medii de vizionare captivante unde publicul este captivat cu efecte vizuale de format mare. In acest tip de aplicatie, HDR poate fi un factor.

 

In ceea ce priveste locasurile de cult, multi preoti utilizeaza tot mai mult materiale audio si video. Continutul creat pentru astfel de spatii trebuie sa aiba o viata cat mai lunga, prin difuzari, fluxuri web si distributie DVD. Pentru integratorii care lucreaza pe piata credintei, nevoia de HDR poate varia. Slujbele care trebuie difuzate si transmise la domiciliu pot necesita camere video HDR de studio si monitoare de referinta, dar pentru alte aplicatii AV din cadrul locasurilor de cult, capacitatile proiectoarelor business actuale sunt suficiente.

 

In fiecare dintre aceste exemple, precum si in ale proiecte ale unui integrator de sistem AV, continutul trebuie sa ofere cel mai inalt nivel al valorilor de productie pentru public. Acum, ca HDR este atat de integrat in experienta de vizionare, aceasta trebuie sa fie de cel putin un considerent.

 

 

 

O problema ce trebuie retinuta este aceea ca HDR produce un semnal de latime de banda mai mare ce poate reprezenta o provocare atunci cand vine vorba de distributia acestuia. Intreaga infrastructura backend – switcher-ul AV si D/As sau cablarea – trebuie sa fie de latime de banda mare, de asemenea. Dar, la fel ca in industria de difuzare si de productie, unde canalele de distributie mai eficiente sunt dezvoltate cu succes,  si piata AV tine ritmul.

 

Si produsele AV comerciale evolueaza pentru a satisface aceasta tendinta. Proiectoarele pentru spatii mari, precum si display-urile profesionale dispun deja de functia HDR. Cele mai noi tehnologii sunt o constanta in aceasta industrie, iar HDR este doar o noutate pe care integratorii si profesionistii AV trebuie sa o inteleaga si sa o ia in considerare.