Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Cum influenteaza Internet of Things (IoT) industria AV

Unii oameni cred ca internetul obiectelor (IoT) este nou. In timp ce IoT poate fi un concept nou pentru industria audiovizualului, acest fenomen a inceput in anul 1993, cand studentii de la Centrul National pentru aplicatii Supercomputer, un institut de cercetare de la Universitatea din Illinois, au declansat prima interfata web browser numita Mozaic, care a servit ca geneza in proliferarea internetului asa cum il stim astazi.

In ultimii ani, industria AV a prins pe conceptul de IoT. Impactul AV si utilizarea de sisteme audio, video si de control digitizate, ca date de echitatie intr-o retea cu alte date, a deschis un orizont cu totul nou. Pentru multi din industrie, acest lucru nu este o noutate. Pentru altii, acest lucru este asemanator cu magie neagra si tulbura tot echilibrul lumii. Oricum ar fi, acest fenomen este aici pentru a ramane.

Astazi exista sisteme AV conectate la aceeasi retea sau, cel putin utilizeaza acelasi cablu si acelasi conector, ca mijloc de transport al semnalului. Mai mult, intelegerea ca un computer conectat la retea poate actiona ca un dispozitiv AV (si invers) adauga inca o perceptie de complexitate care genereaza potential pentru eroare.

Directorii non-traditionali si cei din generatiile tinere, spera si doresc ca dispozitivul lor de calcul sa ofere acces nelimitat la toate functionalitatile si sistemele dintr-o retea. Acestia sunt interesati sa inteleaga inter-conectivitatea dintre instrumentele pe care le folosesc si nivelul de functionalitate care ii face utilizatori “ai retelei”. Ei vor sa se poata conecta la orice dispozitiv, oriunde, si profilul lor complet cu permisiuni, istoricul cautarilor, si preferintele personale sa fie accesibile. Generatiile tinere doresc sa depasesaca limitele retelelor traditionale; pentru a face asta ei trebuie sa stie cum si de ce lucrurile functioneaza in felul in care o fac.

Faptul ca AV traditionale au prins pe IoT, a schimbat dramatic modul in care produsele sunt concepute, proiectate, fabricate, si lansate. Multe produse, articole traditionale care se livreaza in cutii si se sparg atunci cand sunt scapate, se indreapta catre ideea ca pot fi gestionate de un software, si nu de butoane si alte elemente de comanda fizice. Ele pot fi conduse intr-adevar printr-o platforma de calculator și pot comunica cu alte dispozitive, aducand un nivel de interactiune si conectare, lucru dificil de realizat in anii trecuti. Acest concept devine rapid o schimbare culturala in industria AV, ceea ce schimba foarte mult perceptiile noastre cele mai comune de proiectare a sistemelor, de implementare, si de intretinere. AV este acum o componenta a retelei, si trebuie sa inceapa comunicarea si interactiunea cu alte aspecte de comunicatii, cum ar fi routere, comutatoare, firewall-uri, calitatea serviciilor, precum si interfata cu utilizatorul. Aceasta este o provocare pentru multi producatori de dispozitive AV, care au intrat in lumea digitala folosind protocoale de retea de proprietate, si care au tendinta de a scuza alt producator de produse si dispozitive, presupunand ca dispozitivul AV este intr-adevar propria sa retea, si nu face parte din mare retea unificata de constructie.

Ca urmare a mutarii spre IoT, tehnologia AV devine tot mai integrata in tehnologia traditionala de retea. Pentru cei care se tem de schimbare, IoT este o noua frontiera, care este dincolo de intelegere. Pentru altii, IoT este o oportunitate cu totul noua de a examina tehnologii (inclusiv de voce, video si date), din perspectiva utilizatorului, si de a dezvolta noi abordari care sa ajute in fiecare aspect al afacerilor si educatiei.

Exista un numar de tehnologii care intra in casa si la locul de munca astazi. Acestea sunt toate interconectate, si ofera utilizatorilor noi dimensiuni de interfata si interactiune. Aceste dispozitive utilizeaza audio, voce, video si date si, in prezent, schimba lumea pe care o stiam.