Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Ce este proiectia holografica si cum functioneaza

Holografia este o metoda de inregistrare a unei imagini tridimensionale pe un suport, in general, bidimensional. Astfel, holografia este o forma avansata a tehnicii fotografice; inregistrarile obtinute se numesc holograme. Aceeasi metoda se poate aplica si la inregistrarea, redarea si prelucrarea datelor de alta natura decat cele vizuale.

 

Principiul Holografiei

 

Diferenta de principiu intre o fotografie obisnuita si o holograma consta in faptul ca fiecare punct al unei fotografii poarta informatie despre intensitatea (eventual si culoarea) unui punct sau a unei mici zone din obiectul fotografiat, in timp ce in holografie informatia despre fiecare punct din obiect este distribuita pe intreaga suprafata a hologramei. Undele electromagnetice reflectate de scena holografiata sunt inregistrate cu fidelitate de suportul holografic si reconstruite apoi la redarea hologramei. Astfel, holograma devine un fel de fereastra prin care ochiul percepe acelasi camp luminos pe care l-a produs anterior scena inregistrata.


 

Inregistrarea Imaginii

 

Pentru a obtine o holograma fasciculul laser este divizat în doua fascicule. Unul din acestea este reflectat pe obiect de unde ajunge pe filmul pe care se inregistreaza holograma, iar celalalt fascicul este trimis direct pe filmul de inregistrare (fasciculul de referinta). Prin interferenta fasciculului imprastiat pe obiect si a fasciculului de referinta se obtine o figura cu linii microscopice luminoase si intunecoase. Figura este inregistrata pe film obtinandu-se o holograma.

 

Redarea Imaginii

 

Pentru a reda imaginea inregistrata pe o holograma trebuie sa developam filmul si apoi sa-l asezam in pozitia originala si sa-l iluminam doar cu un fascicul laser direct cu aceleasi proprietati cu cel cu care am inregistrat holograma. Figura de interferenta holografica inregistrata va difracta fasciculul laser care traverseaza holograma si astfel se reconstruieste imaginea obiectului. Imaginea obtinuta are toate dimensiunile obiectului original si pare atat de reala incat observatorul este tentat sa o atinga cu mana, dar acesta intalneste doar un fascicul de lumina focalizat.

 


 

Tipuri de film holografic

 

Emulsiile cel mai folosite pentru filmele holografice sunt cele cu:

 – Halogenura de argint cu care se obtin imagini de foarte buna calitate si care sunt utilizate si de fotografi si artisti. Aceasta emulsie este mai ieftina, mai putin fragila, mai usor de manuit, dar nu asigura o calitate superioara in privinta adancimii imaginii si a rezolutiei acesteia.

Gelatina dicromata (DCG) care este un amestec de gelatina cu alte substante chimice depusa pe sticla. Dicromatele produc imagini stralucitoare in domeniul galben din vizibil. Imaginile au o adancime mica dar se pot observa cu ochiul liber. Aceasta calitate le face mult utilizate in industria cadourilor. Dicromatele au fost in multe cazuri inlocuite cu hologramele cu fotopolimeri mult mai ieftine.

Fotopolimerii sunt materialele cele mai noi utilizate la inregistrarea imaginilor. Acestea au fost introduse de Polaroid si Dupont. Fotopolimerii au un suport de plastic si sunt adecvati pentru productie de serie. Adancimea imaginii este putin mai mica decat in cazul celei obtinute cu halogenura de argint, dar imaginile sunt mai stralucitoare si au un unghi mai mare din care pot fi observate.

 

Aplicatii ale holografiei

 

Holografia reprezinta unul din exemplele cele mai fascinante de recombinare a radiatiei imprastiate pentru a produce fotografii. Aceasta este atat o metoda utilizata pentru a produce imagini cat si un instrument important in stiinta si tehnologie.

 

Holografia are multe alte aplicatii decat redarea imaginilor tridimensionale. In ultimii ani, holografia a trecut din laborator in industrie, gasindu-si tot mai multe aplicatii in comunicatii si inginerie.

 


 

Memoria holografica

 

In tehnica computerelor holografia poate realiza memorii mult mai mari si mai rapide decat cele existente, dar tehnologia de fabricatie a acestora nu este inca pusa la punct pentru o productie de serie. Stocarea holografica de date prin care este stocata informatia cu o densitate foarte mare in cristale sau fotopolimeri. Aceasta tehnica are sansa sa devina urmatoarea generatie dupa tehnica Blue-ray (care este limitata de difractie).

 

 

Sursa: https://www.infomate.ro/revista/imt789125.pdf