Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Ce este tensiunea de alimentare fantoma si la ce foloseste?

Foarte des primim apeluri frenetice de la tehnicieni de sunet care ne spun ca noile microfoane nu functioneaza. Microfoanele vechi functioneaza perfect, dar cele noi nu, deci ce este in neregula cu aceste microfoane? Aceasta poate ca este o intrebare legitima si logica, si nu-i poti invinui ca au ajuns la concluzia ca noile microfoane sunt defecte. Dar, echipa noastra a constatat ca in 999 din 1000 de cazuri, problema este tensiunea de alimentare fantoma.

 

Inainte de a discuta despre tensiunea de alimentare fantoma, hai sa vorbim despre cateva din multele tipuri de microfoane. Unul dintre cele mai comune tipuri este microfonul dinamic. Un microfon dinamic nu are nevoie de nici un tip de alimentare externa pentru a functiona. Un alt tip de microfon este microfonul condensator. Un microfon condensator are nevoie de alimentare externa DC pentru a functiona. In functie de design-ul microfonului, aceasta putere poate fi inlocuita de o baterie, putere bus de la un calculator, precum si o serie de alte metode, dar destul de frecvent este alimentat de tensiunea de alimentare fantoma.

 

Tensiunea de alimentare fantoma este tensiunea de curent continuu (DC) trimisa in jos pe cablul microfonului pentru a alimenta preamplificatorul unei capsule de microfon condensator si/sau pentru a oferi o incarcare de polarizare la placa din spate a elementului. Majoritatea mixerelor profesionale ofera tensiunea de alimentare fantoma, precum si interfetele audio externe, anumite aparate de inregistrat si camerele video. Retineti, totusi, ca nu toate aceste dispozitive sunt garantate pentru a oferi tensiunea de alimentare fantoma. Trebuie sa consultati manualul de utilizare al dispozitivului dvs. La majoritatea dispozitivelor, tensiunea de alimentare fantoma poate fi activata sau dezactivata prin comutator, buton sau software. Puteti gasi aceasta putere etichetata ca “+ 48V” in loc de “tensiunea de alimentare fantoma”.

 

Pentru ca tensiunea de alimentare fantoma sa functioneze, trebuie utilizat un cablu de microfon echilibrat. Un cablu de microfon echilibrat are trei conductori: Pin 1 este baza, Pin 2 este audio pozitiv, si Pin 3 este audio negativ. Cele mai multe microfoane produc o tensiune pozitiva pe pinul 2 cand presiunea acustica este aplicata diafragmei.

 

Tensiunea de alimentare fantoma este 9-52V DC aplicata peste Pin 1 si Pin 2, si in acelasi timp, aplicata peste Pin 1 si Pin 3. Termenul “tensiunea de alimentare fantoma” a fost atribuit pentru ca,  luand o masuratoare peste cele doua linii audio – Pin 2 si Pin 3 – veti gasit 0 volti curent continuu. De asemenea, chiar daca aceasta tensiune este prezenta pe aceeasi pini cu semnalul audio, nu afecteaza semnalul microfonului.

 

Este important de notat faptul ca fiecare microfon condensator are propria cerinta de putere, in timp ce fiecare dispozitiv de intrare audio ofera diferite nivele de tensiunea de alimentare fantoma.