Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Ce este realitatea augmentata?

Realitate augmentata (AR) este un concept ce presupune imbunatatirea (augmentarea) perceptiei unui observator asupra mediului inconjurator, prin suplimentarea acestuia cu diverse elemente  ce imbunatatesc procesul cognitiv.

 

Realitatea augmentata este un instrument grozav de vizualizare, care plaseaza produsul virtual in mainile audientei, oricand si oriunde! Este foarte apropiata de realitatea virtuala, fiind un strat imaginat suprapus peste lumea reala, vizibil cu ajutorul unor dispozitive mobile.

 

Odata cu aparitia smartphone-urilor si a tabletelor, realitatea augmentata a trecut la un nou nivel, cel digital. Cu ajutorul receptoarelor GPS incorporate in aceste dispozitive, precum si a librariilor software ce permit recunoasterea de imagini, au fost create aplicatii ce permit unui turist aflat in Viena sa indrepte camera foto a telefonului spre diverse cladiri pentru a-i fi afisate in timp real informatii cu privire la acestea (denumire, vechime, istorie etc.).

 


 

Realitatea augmentata combinata cu tehnologia 3D si-a gasit aplicatii in invatamant, medicina, aviatie, arhitectura si turism. In arhitectura, spre exemplu, potentialii cumparatori ai unei proprietati aflate in stadiu de dezvoltare, se pot plimba prin randarea virtuala a apartamentului. In medicina exista aplicatii prin care studentii pot exersa operatii intr-un mediu virtual. VR-ul promite sa schimbe substantial modul in care interactionam cu lumea din jurul nostru.

 


Companiile producatoare de masini au folosit tehnologia VR pentru a construi prototipuri virtuale pentru noi vehicule si a le testa amanuntit inainte de a le da pe linia de productie. Procesul de dezvoltare a devenit mai eficient si mai ieftin.

 

Provocarea majora pentru domeniul realitatii virtuale este dezvoltarea unor sisteme mai performante de urmarire a miscarilor si identificarea unor mijloace mai naturale, prin care utilizatorii sa poata interactiona cu mediul virtual.