Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Ce este sensibilitatea unui microfon si de ce este important sa o cunoastem?

Stiind cum sa citesti/compari specificatiile unui microfon vei fi mult mai aproape de obtinerea sunetului dorit, care este scopul final in captarea audio. Dintre aceste specificatii, sensibilitatea este unul dintre factorii importanti pe care trebuie sa ii iei in considerare atunci cand alegi microfonul – in functie de aplicatie.

 

La microfoane, sensibilitatea este cantitatea de iesire pentru o anumita intrare.

 

 

La cele mai multe echipamente audio moderne, impedanta de intrare pentru microfon este substantial mai mare decat cea a microfonului in sine. Aceasta impedanta de intrare este de 10 ori mai mare decat impedanta de iesire a microfonului, si, prin urmare, poate fi considerata drept un “circuit deschis.” Sensibilitatea unui microfon se poate evalua folosind acest circuit deschis de tensiunea de iesire, care este iesirea pe care microfonul o va transmite cu un nivel de intrare de presiune acustica mentionat (SPL). Acest lucru face masurarea tensiunii circuitului deschis utila atunci cand se compara sensibilitatea microfonului, mentinand un standard consecvent si realizand masuratori precise de sensibilitate. Pentru masurarea tensiunii de iesire a circuitului deschis se foloseste o presiune acustica de referinta de 1 Pa (Pascal), care este egala cu 94 dB SPL. Prin urmare, sensibilitatea microfonului este exprimata in dB (decibeli), deoaree se compara cu acest nivel de referinta.

 

Deoarece nivelul de referinta utilizat este mult peste nivelul de iesire al microfonului, sensibilitatea rezultata va fi un numar negativ. Cu cat acest numar este mai aproape de zero, cu atat este mai mare semnalul furnizat la bornele de intrare. Astfel, un microfon cu un rating de sensibilitate de -40 dB este mai sensibil decat -55 dB, si -55 dB este mai sensibil decat -60 dB.

 

Microfoanele condensator au de obicei o sensibilitate mai mare decat cea “normala”, cel putin daca le comparam cu microfoanele dinamice, care au de obicei o sensibilitate mult mai mica. Microfoanele cu sensibilitate mai mare (condensator) pot fi utile in aplicatii cu SPL mai mic. Microfoanele cu sensibilitate mai mare sunt frecvent utilizate in aplicatii de difuzare, inclusiv productii de televiziune si evenimente sportive. 

Nota: Nu toate microfoane condensator sunt dotate cu sensibilitate ridicata. 

 

Microfoanele dinamice au, de obicei, o sensibilitate foarte scazuta si exceleaza in SPL ridicat. Acesteasunt des utilizate pentru instrumentele muzicale.