Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Ce este SHaaS? De ce trebuie sa te intereseze?

In luna aprilie 2016, Comcast a lansat un raport interesant, in urma unui studiu efectuat pe aproape 1.300 de consumatori din SUA, oferind informatii valoroase si anume: de ce clientii sunt interesati de serviciile smart home, care sunt caracteristicile pe care si le doresc cu adevarat si in ce mod doresc acestia sa utilizeze tehnologiile smart home. Constatarile sunt detaliate in “The Safe and Smart Home: Security in the Smart Home Era”.

 

Cea mai importanta concluzie a acestui raport a fost urmatoarea: consumatorii isi doresc cu adevarat in casa inteligenta servicii – si anume, casa inteligenta ca un serviciu, sau SHaaS – nu o gramada de dispozitive conectate care controleaza de la distanta diferite widget-uri si dispozitive din casa.

 

Ce este Smart Home ca Serviciu si cum functioneaza?

 

In primul rand, exista o mare diferenta intre un dispozitiv conectat si un dispozitiv inteligent. Dispozitivele pentru asa-numitele case automatizate exista de zeci de ani. Solutiile ce au permis celor pasionati de tehnologie sau proprietarilor sa controleze de la distanta usa casei, ferestrele, mediul, divertismentul, etc. existata de multi ani. Tu, parintii sau bunicii tai poate va aminti de tehnologia de protocol de comunicatii X10, care a fost capabila sa controleze wireless o gama larga de dispozitive din casa.

 

Multe dintre asa-numitele dispozitive smart home de astazi sunt, practic, putin mai sofisticate decat sistemul X10. In plus fata de un control de la distanta local, aceste dispozitive pot fi controlate pe internet cu un smartphone. De fapt, in unele privinte, aceste noi dispozitive pot fi chiar mai putin sofisticate decat X10, deoarece un singur controler X10 ar putea gestiona o varietate de dispozitive, in timp ce multe dintre dispozitive inteligente de astazi au nevoie de propria aplicatie. Asta inseamna ca avem nevoie de o aplicatie pentru a controla securitatea locuintei, o alta pentru aer conditionat si incalzire, si alta pentru controlul iluminatului. Ai imaginea; nu este deloc draguta.

 

Convertirea unui dispozitiv de baza conectat la un dispozitiv inteligent necesita trei capabilitati suplimentare.

 

  1. Trebuie sa fie capabil sa se conecteze si sa comunice cu alte dispozitive inteligente sau conectate din casa. Sistemul de securitate trebuie sa fie capabil sa schimbe date si comenzi cu device-urile de mediu (de exemplu, incalzire si aer conditionat), de detectare a scurgerilor, de iluminat, de divertisment, stil de viata, etc.
  2. Trebuie sa fie inteligent. Mai mult decat sa poata fi programata pentru a indeplini anumite functii in anumite momente, o solutie smart home trebuie sa fie capabila sa recunoasca ceea ce se intampla intr-o casa, sa invete ce este normal, iar atunci cand se intampla ceva neasteptat, sa ia masuri si/sau sa trimita o alerta rezidentilor, autoritati potrivite, ingrijitorilor, sau membrilor familiei.
  3. Toate aceste functii trebuie sa fie gestionate dintr-o singura aplicatie de pe un smartphone sau orice alt dispozitiv conectat la web. In prezent, dispozitivele si aparatele conectate necesita propria aplicatie pentru a gestiona si a controla operatiunile. In orice caz, utilizatorii finali nu vor dori sa caute pe un ecran plin de diferite aplicatii, in scopul de a afla ce se intampla in casa lor.

 

Asa cum multi dintre noi ne-am aglomerat deja ecranele smartphone-urilor cu pagini si aplicatii, va fi dureros sa adaugam, sa configuram si sa administra o mana de aplicatii suplimentare, care nu au o interfata cu utilizatorul comuna sau chiar comenzi comune si logica.

 

 

Unificata si mai putin costisitoare

 

Solutiile unificate SHaaS pot fi mai accesibile decat o gramada de dispozitive conectate. Un ecosistem SHaaS poate elimina numarul total de senzori necesari, reducand redundanta si mentenanta. Un singur senzor poate fi utilizat pentru o varietate de aplicatii. De exemplu, un senzor de miscare ar putea fi utilizat intr-un sistem de securitate, pentru controlul iluminatului, pentru gestionarea mediului de acasa, pentru a controla optiunile de divertisment, pentru stilul de viata al familie, si poate chiar pentru a hrani animalele de companie ale familie.

 

In cele din urma, in lupta continua dintre companiile de tehnologie mari pentru detinerea smart home si IoT, este destul de dificil pentru un consumator sa decida ce tehnologie de comunicare sa utilizeze in casa. In plus fata de alegerea utilizata in mod obisnuit si usor de inteles de Wi-Fi, Bluetooth sau ZigBee, acum gigantii din industrie introduc propriile lor varietati de tehnologii de comunicare smart home incompatibile si concurente. Nu numai ca acest lucru este mult prea complex pentru utilizatorii finali, dar este o adevarata provocare pentru companiile care dezvolta si comercializeaza de fapt diverse componente hardware si software destinate ecosistemului smart home. Daca aceste companii gresesc, si dezvolta o linie de produse bazate pe un standard in curs de dezvoltare care nu prinde, ar putea pierde ani si milioane de dolari.

 

Care este solutia? Smart Home ca un serviciu, SHaaS

 

In loc sa decida consumatorii ce optiuni de hardware si software sa implementeze in casa, ar putea apela la furnizorii de servicii smart home. Acestia includ diferitii operatori care ofera deja acces la internet si divertisment pentru consumatori si intreprinderi din intreaga lume. Operatorii au deja relatii cu proprietareii – modem-urile lor, routerele si set-top box-urile sunt deja in casa, iar clientii sunt deja obisnuiti sa primeasca si sa plateasca o factura lunara pentru aceste servicii.

 

Totusi, piata pentru furnizarea SHaaS nu se limiteaza doar la furnizorii de servicii si la operatori. Numeroase organizatii de vanzare cu amanuntul, cum ar fi Walmart, Home Depot, Costco, etc. care ofera deja o anumita cantitate de servicii la domiciliu, ar putea intra cu usurinta pe acest sector de piata, precum si diverse firme mari de securitate si integratori care ar putea incheia un acord si ar putea comercializa intreaga suita de servicii pe care sa le vanda ca un pachet unitar. Firmele de asigurari vad, de asemenea, beneficiile aplicatiilor smart home, atunci cand avertismentele timpurii privind scurgerile de apa, defectiunile la sistemul de incalzire, incendiile, etc., ar putea ajuta la salvarea unor sume uriase de bani pentru reparatii, renovare si inlocuire.

 

Optand pentru SHaaS, consumatorii evita provocarile majore subliniate mai sus. Ei nu trebuie sa fie genii in tehnologie. Avand o organizatie responsabila cu instalarea, configurarea si gestionarea smart home, lucrurile se simplifica. In cazul in care proprietarii de case doresc sa adauge servicii suplimentare cum ar fi stilul de viata al familie sau detectia scurgerilor, acestia trebuie doar sa contacteze furnizorul  de servicii.

 

Un furnizor de servicii ofera garantia ca toate controalele si interfetele de utilizator sunt unificate – toate optiunile SHaaS pot exista intr-un singur tablou de bord – cu comenzi comune. Prin furnizarea unei game intreagi de servicii, consumatorul nu are nevoie sa stie ce sta la baza tehnologiei de conectivitate wireless. Si, prin asigurarea unui ecosistem de servicii smart home pentru milioane de clienti, furnizorii de servicii insisi nu trebuie sa-si faca prea multe griji cu privire la care tehnologia de conectivitate castiga razboiul de marketing.

 

In cele din urma, consumatorii doresc servicii. Numeroase studii au indicat faptul ca in afara de cativa inovatori timpurii, cei mai multi oameni doresc beneficiile unei case inteligente fara provocarea de a cauta, achizitiona, instala si intretine un sistem de dispozitive conectate disparate. Ei vor un sistem care functioneaza pur si simplu. Vor sa il porneasca, sa se uite la aplicatia personalizata de pe smartphone si sa poata controla si gestiona toate aspectele legate de ceea ce se intampla in jurul casei, toate dintr-o singura aplicatie – un singur tablou de bord, nu o colectie de aplicatii imprastiate pe intregul ecran al smartphone-ului.