Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Difuzoare Hi-fi versus difuzoare home theatre. Care este diferenta?

O multime de oameni cred ca un sunet bun este pur si simplu un sunet bun, dar muzica si filmele au cerinte foarte diferite. Incepand cu home theater, amintiti-va ca astazi filmele au un interval dinamic “soft-to-loud” aproape nelimitat. Dialogul este amestecat cu canalul central. Efectele surround pot fi ambiante sau surse punctiforme; si cererile de bas profund pot fi extreme. Filmele de lung metraj lansate de-a lungul ultimilor 20 de ani au o coloana sonora pe mai multe canale.

 

Cat de diferita este muzica? Un numar extrem de mic de noi inregistrari muzicale sunt disponibile in mai multe canale de sunet; reguli stereo in lumea muzicala. Cele mai multe, probabil 99 la suta din totalul inregistrarilor muzicale sunt comprimate in mod dinamic; si efectele de bas profund sunt aproape inexistente. Pentru sistemul home theater responsabilitatea primara a subwoofer-ului este furnizarea de efecte de joasa frecventa. Pentru muzica ai nevoie de un subwoofer care asigura un bas precis, bine controlat, perfect integrat cu difuzoarele. 

 

In cazul filmelor, cererile de gama dinamica larga sunt legate cu capacitatea de volum mare. Acest lucru mareste necesarul de putere pentru sistemul home theater in comparatie cu sistemele orientate spre muzica. Pentru sistemul home theater sunetul joaca un rol de sustinere. Calitatea sunetului unui sistem orientat spre muzica exista sau nu, astfel ca sistemele de muzica trebuie sa fie mai exacte, respectand reguli tonale, si mai credibile sonic decat sistemele home theater pentru a atinge acelasi nivel de calitate a sunetului perceput.

 

Sunet difuzorului central este cel mai important in cazul unui sistem home theater, asa ca, daca utilizati sistemul de filme, alegeti cel mai bun difuzor central pe care vi-l puteti permite. Pe de alta parte, daca ascultati 10 ore de muzica si va uitati la un film o ora, puneti accentul pe difuzoarele din fata stanga/dreapta. Modelul celor cinci difuzoare identice este frumos in teorie, dar daca asculti muzica mai mult decat va uitati la filme, aceasta abordare nu va fi o alegere buna.

 

Calitatea sunetului este importanta. Nu investiti in difuzoare ieftine!