Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Ce este rezolutia 4K Ultra HD si ce aduce nou?

Ce inseamna 4K Ultra HD?

 

4K este numele scurt sub care este cunoscuta rezolutia video care va inlocui mai devreme sau mai tarziu actualul format Full-HD prin cvadruplarea numarului de pixeli de pe ecran.

 

In prezent, cea mai populara rezolutie pentru filme di cea mai ravnita de utilizatori pentru gadgeturi este cunoscuta sub numele de Full-HD, numarul de pixeli fiind de 1920×1080. Aceasta a inlocuit aaa-numita rezolutie Standard Definition (720×480 pixeli), dar si rezolutia HD-Ready 720p (1280×720 pixeli).

 

Industria cinematografica încearca insa de mai mult timp sa impună un nou format care sa fie adoptat atat pentru filme, cat si pentru industria televizoarelor, acesta fiind unul dintre noile atribute ale Smart TV-urilor.

 

Pe numele sau 4K, noua rezolutie a creat insa unele confuzii printre utilizatori, intrucat nu exista inca o rezolutie standard acceptata de toti “jucatorii” din industria digitala, iar implementarea acesteia pe scara larga se va dovedi una cel putin dificila.

 

 

Ce este 4K TV Ultra HD?

 

Numele rezolutiei 4K provine de la numarul de pixeli regasiti pe orizontala: aproximativ 4.000 pixeli. Pe verticala exista aproximativ 2.000 de pixeli, astfel ca rezolutia 4K este de aproximativ 4.000×2.000 pixeli.

 

Din pacate, in prezent, nu exista un standard general acceptat pentru rezolutia 4K, ci mai multe rezolutii care se apropie sau depasesc usor numarul “magic” 4.000. Exista insa doua formate uzuale:

 

QuadHD 3.840×2.160 pixeli – numele sau provine din faptul ca numarul total de pixeli este de patru ori mai mare decat cel al rezolutiei Full-HD. De asemenea, este si singura rezolutie 4K care respecta formatul 16:9.

 

4K/2K sau 4Kx2K 4.096×2.160 pixeli – numele sau provine din faptul ca numarul de pixeli de pe orizontala este de peste 4.000, iar al celor de pe verticala de peste 2.000.

 

Ce aduce nou tehnologia 4K Ultra HD?

 

Din punct de vedere al calitatii imaginii oferite vom vedea mai multe detalii pe care pana acum nu le observam. Vom putea observa mai multe paricularitati detaliate ale animalelor, plantelor, oamenilor sau a celorlalte obiecte suprinse in imagine care sunt afisate cu o claritate nemaiintalnita datorita densitatii superioare a pixelilor, experienta fiind mult mai fidela si mai apropiata de realitate.

 

Conectare dispozitivelor la televizoare 4K Ultra HD se realizeaza prin intremediul HDMI, dar pe versiunile 1.4 si 2.0. Bine de stiut este faptul ca pentru a putea viziona 4K Ultra HD la 50-60 de cadre pe secunda este nevoie de conexiune HDMI 2.0, in timp ce HDMI 1.4 este limitat la doar 30 de cadre pe secunda.

 

Formatul 4K are potentialul de a aduce o calitate mai buna a imaginilor, insa cel putin deocamdata preturile televizoarelor care ofera aceasta rezolutie sunt prohibitive. Totusi, in timp, acestea vor deveni accesibile, asa cum s-a intamplat si cu televizoarele Full-HD.