Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Totul despre tehnologia 5K

5K este urmatoarea generatie de ecrane ultra-high-definition si provoaca deja agitatie in lumea tech, dar ce face un monitor 5K?

 

5K este, in esenta, urmatorul pas in densitatea pixelilor de la ULTRA HD (4K). 5K inseamna o rezolutie orizontala de 5000 de pixeli pe ecran.

 

Numarul de pixeli al ecranelor curente 5K este de 5120 x 2880. Pentru a va oferi un cadru de referinta, 5K are de sapte ori mai multi pixeli decat un monitor de 1080p si de doua ori mai multi decat un ecran 4K.

 

Un ecran 5K va afisa o imagine sau un video de o claritate incredibila si veti putea vedea chiar si cele mai mici detalii.

 

 

Densitatea pixelilor

 

Dupa cum sugereaza si numele, densitatea pixelilor se refera la numarul de pixeli individuali stransi intr-o anumita zona. Cu cat aveti mai multi pixeli, cu atat veti avea imagini mai clare si mai curate atunci cand dati zoom pe ecran.

 

Un ecran 5K are o densitate incredibil de mare de pixeli, ceea ce inseamna ca puteti edita poze si clipuri video fara a deforma imaginea.

 

Aceste ecrane 5K sunt visul oricarui designer pentru ca poate lucra la distante foarte apropiate, fara a pierde din calitate.

 

Aveti nevoie de 5K?

 

In functie de dimensiunea ecranului pe care il aveti si de modul in care utilizati monitorul, densitatea pixelilor poate fi fie incredibil de utila sau poate fi o pierdere de timp.

 

Mai multi pixeli nu va ofera automat o calitate mai buna a imaginii. In multe cazuri, ochiul uman nu poate procesa de fapt detaliile ultra-high-definition (UHD) pe zone mici.

 

La un nivel foarte de baza, frumusetea UHD este ca puteti mari imaginile foarte mult sau puteti edita si viziona continut pe un ecran mare, fara pixelare sau distorsiune.

 

Ati putea argumenta ca, ipotetic, un ecran de smartphone 5K ar fi destul de inutil. Avand o latime de numai 8 inchi, nu ati putea vedea detaliile suplimentare pe care 5K-ul le ofera decat daca mariti imaginea foarte, foarte mult.

 

Cu toate acestea, daca sunteti un fotograf care doreste sa surprinda culoarea ochilor unei soparlei, un monitor 5K de 27 de inchi v-ar permite sa vedeti astfel de detalii (atata timp cat aveti o imagine suficient de detaliata), fara distorsiuni sau pixelare.

 

Este la fel ca si in cazu editarii continutului unui film 4K. Un ecran 5K ar putea afisa continutul detaliat atat in timpul redarii live, cat si in timpul procesului de editare.

 

Este acesta sfarsitul 4K?

 

Este un pic prea devreme sa ne gandim ca tehnologia 4K ar putea disparea, mai ales daca vorbim despre lumea filmului si despre televiziune. Cum mai multe posturi incep sa ofere continut 4K, pretul televizoarelor 4K ar trebui sa scada si sa permita tehnologiei sa creasca in popularitate.

 

5K este o inovatie fantastica, dar, in realitate si pentru moment, aceasta va fi folosita aproape exclusiv de catre designeri si editori video care pot utiliza produsul in totalitate.

 

Asa ca, ce urmeaza? Ei bine, urmatorul pas este tehnologia 8K, care inseamna ecrane cu o densitate de 33 de milioane de pixeli.