Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Ce este tehnologia VoIp si care sunt avantajele ei?

Ce este VoIP?

 

Voce peste Protocol de Internet (Voice over Internet Protocol, VoIP), numita si Telefonie IP sau Telefonie Internet este procesul de transmitere a conversatiilor vocale umane prin legaturi de date de tip IP sau prin retele in care este folosit acest protocol. 

Aceasta tehnologie a fost dezvoltata ca alternativa la telefonia clasica. Ea ofera posibilitatea de implementare a unor servicii ce nu puteau fi oferite anterior la costuri scazute, cum ar fi: apel in asteptare, identificarea apelantului, crearea de extensii in alte locatii decat cea deservita de centrala, posibilitatea de conectare la mai multi furnizori de telefonie printr-o singura conexiune sau posibilitatea de alegere a rutei optime din punct de vedere al costului per apel.

 

Avantajele VoIP

 

Avantajul principal al VoIP fata de telefonia clasica este pretul redus, datorat faptului ca se utilizeaza reteaua IP care poate fi folosita in acelasi timp si pentru alte servicii, precum navigare web, e-mail, e-banking si multe altele. Utilizatorul isi poate folosi serviciul VoIP indiferent de locul unde se conecteaza la Internet. Din punct de vedere tehnic este posibil ca o persoana sa locuiasca intr-o anumita zona geografica si sa aiba numar de telefon dintr-o alta zona geografica (stat, tara, continent). Totusi, in ultima vreme, tendinta pe plan mondial este ca astfel de numere sa fie evitate.

 • persoanele care locuiesc in SUA (sau oricare alta tara) pot avea numar de telefon romanesc; costul convorbirii din SUA in Romania, de exemplu, e mai mic decat prin alte metode si, in plus, cei din Romania pot suna fara prefix si fara tarife internationale, formand si platind ca pentru un numar local.
 • romanii care locuiesc in Romania pot avea numar de telefon american.
 • mobilitate ridicata – utilizarea telefonului VoIP in calatorii, vacante – atata timp cat exista conexiune internet la destinatie. 

Elementele unei retele VoIP

  

H.323 este primul protocol pentru comunicatiile VoIP aparut pe piata. A fost definit de catre ITU-T in 1996 sub numele de “Sisteme de telefonie vizuala si echipamente pentru retele locale care nu garanteaza calitatea serviciului” (Visual telephone systems and equipment for local area networks which provide a non-guaranteed quality of service). Recomandarea a fost revizuita în 1998 (Packet-based multimedia communications systems ) si apoi a devenit baza primelor sisteme universale de telefonie pe Internet.

H.323 este mai mult o prezentare arhitecturala a telefoniei pe Internet decat un protocol specific. El se refera la un numar mare de protocoale specifice pentru codificarea vocii, configurarea apelului, semnalizare, transportul datelor si alte aspecte mai mult decat sa specifice el insusi aceste lucruri.

Arhitectura generala a unei retele bazate pe protocolul H.323 are in componenta sa urmatoarele entitati :

 • terminalul H.323 – este un punct terminal care asigura in timp real, o comunicatie bidirectionala cu un alt terminal. Această comunicatie poate consta numai din voce, voce si date, voce si video, sau voce, date si video. Practic terminalul poate fi un program software instalat pe un PC sau poate fi un terminal independent (telefon sau videotelefon) cu interfata de retea.
 • gateway (poarta) – este un echipament care conecteaza la Internet reteaua de telefonie non-IP. Acesta comunica prin protocoale H.323 pe partea de Internet si prin protocoale PSTN pe partea non-IP.
 • gatekeeper (administrator de poara) – este o entitate care asigura controlul accesului la retea pentru terminalele H.323 precum si translatarea adreselor. Un LAN poate avea un administrator de poarta, care controleaza terminalele de sub jurisdictia sa.
 • Multipoint Control Unit (MCU)

  MCU permit functii de conferinta intre trei sau mai multe terminale. Un MCU contine 2 parti :

  • Multipoint Controller (MC) care se ocupa cu semnalizarile si mesajele de control necesare conferintelor
  • Multipoin Processor (MP) care primeste semnalele de la terminale, le multiplica si le trimite apoi catre participantii la conferinta.

  Un MCU inglobeaza ambele functii, atat ale MP cat si ale MC. Alternativ, un MCU descentralizat implementeaza doar functiile MC, lasand functia de multipoint processor  pentru terminalele participante.
  MCU poate fi un echipament de sine statator sau poate fi integrat intr-un terminal, gateway sau gatekeeper.