Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Ce este un spatiu de lucru flexibil si care sunt beneficiile acestuia?

Ce este un spatiu de lucru flexibil si care sunt beneficiile acestuia?

 

 

S-au dus zilele in care fiecare angajat isi petrecea toata ziua intr-un birou inchis si se conversa prin chat cu colegii. Astazi, spatiile de lucru moderne sunt adaptabile, maleabile, distantate social, … flexibile.

 

Daca COVID-19 ne-a invatat ceva, este ca majoritatea oamenilor se bucura ca nu se afle intr-un mediu tipic de birou. Dintre persoanele care au lucrat de acasa din cauza pandemiei, noua din zece ar dori sa continue sa lucreze de acasa intr-o oarecare masura. Cu toate acestea, pentru majoritatea companiilor, lucrul de la distanta 100% nu este o optiune viabila.

 

Aici intervin spatiile de lucru flexibile.

 

Potrivit lui Enrico Sanna, cofondator al spatiului de lucru flexibil FORA, „modul in care oamenii se entuziasmeaza ca lucreaza de acasa este un esec al biroului”. Multe dintre corporatiile de top din lume inteleg aceasta revelatie si trec la spatii de lucru flexibile. Aceste corporatii includ Microsoft, Facebook, Google, Twitter si multe altele. Asadar, de ce sunt spatiile de lucru flexibile atat de grozave?

 

In esenta, spatiile de lucru flexibile sunt concepute pentru a se conforma nevoilor utilizatorului. De exemplu, lucrand intr-un birou, sau intr-un spatiu huddle, intr-un office pod sau din siguranta biroului de acasa – angajatii sunt responsabili de alegerea locului lor de munca pentru ziua respectiva.

 

Dar care sunt beneficiile tangibile pe care le vor vedea companiile atunci cand isi transforma spatiul de lucru intr-unul flexibil?

 

Incurajeaza inovatia

 

Oamenii lucreaza cel mai bine asa cum sunt programati sa lucreze; nu asa cum isi doreste compania ca ei sa lucreze. Prin urmare, spatiile de lucru flexibile ofera angajatilor libertatea de a-si adapta mediul la orice le stimuleaza inovatia. Indiferent daca o persoana lucreaza cel mai bine relaxandu-se pe o canapea sau stand intr-un birou cu alti colegi, un spatiu de lucru flexibil le poate gazdui pe toate.

 

In plus, unele dintre cele mai bune idei vin mai degraba de la echipe decat de la persoane. Am fost atat de obisnuiti sa lucram de la un birou incat a fost nevoie de un blocaj pentru a ne da seama, ca angajatii au nevoie de ceva mai mult decat de un birou formal pentru a fi inovatori si a gandi in afara cutiei. Prin interactiunea cu colegii de munca in alte medii decat cele obisnuite, le respectam standardele cu privire la un loc de munca inovator.

 

Productivitate mai buna

 

Daca un angajat are capacitatea de a lucra de acasa ori de cate ori doreste, va economisi timp (si bani) cu naveta. Astfel, isi va incepe munca la timp sau chiar putin mai devreme dimineata. De multe ori isi încheie ziua de lucru mai tarziu sau termina unele sarcini minore in afara orelor de lucru „formale”. Angajatii simt adesea ca trebuie sa demonstreze ca munca de acasa poate fi eficienta si sa justifice modalitatile de lucru flexibile Acest lucru face ca multi angajati sa lucreze mai mult pentru a obtine rezultate la timp si de calitate superioara.

 

Dupa cum s-a mentionat mai sus, incurajarea inovatiei angajatilor este un alt factor cheie care sporeste productivitatea. Nu numarul de idei determina o companie sa reuseasca, ci calitatea acestora. Daca o echipa se simte suficient de pregatita pentru a se implica intr-un proiect si suficient de angajata pentru a-si prezenta cele mai bune idei, este foarte probabil ca proiectul sa aiba succes.

 

Cost scazut

 

Imobilul este un activ prea mare pentru a avea birouri goale si sali de sedinte neutilizate. Si fara birouri fixe si angajati limitati, companiile platesc contracte de inchiriere pentru spatii care nu sunt valorificate la maxim. Cu un spatiu de lucru flexibil, companiile se pot muta in birouri mai mici, care sunt mai optimizate pentru a pastra distanta sociala si pentru a respecta normele privind sanatatea.

 

Prin inchirierea de birouri mai mici, companiile pot profita in continuare de oportunitatile de a le schimba mai des. In timp ce rezilierea unui contract de inchiriere pentru intreaga cladire este deranjanta, incheierea unui contract de inchiriere pentru birouri mai mici este mult mai simpla. Ca sa nu mai vorbim de cat de usor este sa gasesti un spațiu de lucru adecvat atunci cand nu ai nevoie de intreaga cladire.

 

Notiuni de baza

 

Tipul de spatiu de lucru flexibil de care are nevoie o companie depinde de tipul de afacere pe care compania o conduce. De exemplu, o societate financiara poate primi apeluri telefonice confidentiale sau se poate ocupa de continut sensibil, necesitand ca majoritatea angajatilor sa aiba acces securizat in cloud si chiar apeluri private. Pe de alta parte, o companie de tehnologie precum Microsoft are departamente care se descurca bine in medii remote, in care colegii de echipa invata totul din procesele bine stabilite si din colectia de documente. Acestia pot revizui cu usurinta documentele si pot face apel la o sesiune de brainstorming (sau pot vorbi despre asta in MS Teams).

 

De obicei, spatiile de lucru flexibile au birouri disponibile in functie de necesitati. In mod ideal, angajatii pot rezerva aceste birouri chiar inainte de a ajunge la ele. Alaturi de aceste birouri, angajatii pot rezerva, de asemenea, spatii huddle si office pods in care pot lucra si face brainstorming intr-un mediu sigur.

 

In ciuda informalitatii unui spatiu de lucru flexibil, implementarea in sine trebuie sa fie bine organizata. Mai ales in zilele noastre, cand urmarirea contactelor si distantarea sociala reprezinta totul. Astfel, nu ar trebui sa existe nicio ambiguitate cu privire la locul in care se afla cineva si la persoanele cu care a intrat in contact.

 

Concluzie

 

Spatiile de lucru flexibile ofera angajatilor libertatea de a crea ceea ce au nevoie pentru a-si aprinde pasiunea pentru inovare. Ca sa nu mai vorbim de avantajele costurilor pe care spatiile de lucru flexibile le pot avea cu o planificare inteligenta.

 

Acum este momentul perfect pentru a profita de moment și a va transforma spatiul de lucru pentru a fi mai flexibil, creand un mediu care alimenteaza siguranta, inovatia, productivitatea si, in general, un moral mai bun la locul de munca.