Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Ce este un ton pilot?

Tonul pilot este “codul secret”, care este incorporat in semnalul wireless. Receptorul wireless trebuie sa confirme prezenta tonului pilot în semnalul transmitatorului inainte de a deschide circuitele audio prin controalele squelch. Acest lucru este esential pentru transmisia wireless, prezenta tonului pilot impiedica receptorul sa treaca semnale audio si zgomot nedorite. Frecventa ton pilot este in afara spectrului sonor pentru oameni si, prin urmare, nu este perturbatoare pentru oricare dintre semnalele audio destinate a fi transmise wireless. 

 

In radiodifuziunea FM stereo, un ton pilot de 19 kHz indica faptul ca exista informatii stereofonice la 38 kHz (19 × 2, a doua armonica a pilotului). Receptorul dubleaza frecventa tonului pilot si o foloseste ca referinta de faza pentru demodularea informatiei stereo.

Daca nu ton pilot 19 kHz este prezent, atunci orice semnal cuprins in intervalul 23-53 kHz este ignorat de catre un receptor stereo. O banda de protectie de ±4 kHz (15-23 kHz) protejeaza tonul pilot de interferenta de la semnalul audio in banda (50 Hz-15 kHz). A treia armonica a tonului pilot (19 x 3, sau 57 kHz) este utilizata pentru RDS.

 

In AM stereo, latimea de banda este prea ingusta pentru a gazdui purtatori, asa ca modularea este schimbata, iar tonul pilot este infrasonic (sub limita normala a auzului) la o frecventa de 25 Hz.

 

Uneori este necesar sa se foloseasca mai multe frecvente pilot independente. Cele mai multe sisteme de radiorelee utilizeaza piloti de radio sau de continuitate proprii, dar transmit si frecventele pilot care fac parte din sistemul de transport de frecventa multiplex.