Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Ce impact are tehnologia mobila asupra educatiei?

In ciuda aparitiei unor modele de invatare digitale, cele mai multe tari din intreaga lume inca isi proiecteaza sistemele educationale pentru epoci agrare si industriale, si nu pentru societatea moderna. In “Invatarea Conectata: Cum poate imbunatati tehnologia mobila educatia”, West subliniaza modul in care lipsa de acces la tehnologia educatiei este in detrimentul tinerilor care intra pe piata muncii, precum si in detrimetrul profesorilor si parintilor ce isi doresc copii care sa concureze in cadrul economiei globale. Deoarece schimbarile economiei si tehnologiile, cum ar fi robotica, inteligenta artificiala, si invatarea mecanica se imbunatatesc, tarile trebuie sa-si actualizeze programele, in scopul de a-si instrui studentii cu noi competente pentru secolul 21.

 

West se concentreaza, in special, pe tehnologia mobila si pe modul in care dispozitivele cu conectivitate celulara imbunatatesc procesul de invatare, si angajeaza studentii si profesorii. El atrage atentia asupra beneficiilor pe care tehnologiilor mobile le au in procesul de învatare, inclusiv personalizarea educatiei, evaluarea in timp real, cresterea practicilor inovatoare, si emanciparea femeilor si a celor care sunt dezavantajati. 

 

Educatia personalizata

 

Lucrarea explica cum una dintre aplicatiile pentru dispozitive mobile pentru educatie are capacitatea de a personaliza continutul pentru fiecare student in parte. Aceasta caracteristica poate functiona bine, mai ales ca profesorii din multe tari au de-a face cu diversi elevi, din medii si cu interese diferite, care invata in moduri unice. Tehnologia este o parte omniprezenta a vietii tinerilor, si invatarea mobila este capabila de a transcende limitele salii de clasa. Elevii pot urmari pasiunile lor in educatie si pot cauta raspunsuri la intrebarile de baza.

 

Cantitatea masiva de informatii, la indemana oricui, permite explorarea in profunzime a intereselor si utilizarea unei varietati de experiente de invatatre (textuale, vizuale, auditive). Asa cum mentioneaza West, studiile arata ca elevii sunt destul de deschisi in a folosi tehnologia pentru invatare, si sunt constienti ca pot folosi noile instrumente de invatare, cum ar fi cursurile online, realitatea virtuala, si jocurile video in scopuri de instruire.

 

Evaluarea in timp real

 

West descrie beneficiile de a include evaluarea in instrumentele de invatare. Aceste instrumente pot elibera profesorii de anumite sarcini si pot oferi feedback imediat pentru studenti. Dispozitivele mobile ofera masuratori detaliate si date care pot duce la o evaluare instantanee.

 

Cu ajutorul tehnologiei elevii care sunt mai slabi obtin o sansa de a invata concepte importante, iar cei care sunt mai bine pregatiti nu se plictisesc cu materiale pe care si le-au însusit deja. Folosind software-ul, profesorii pot crea tablouri de bord pentru a urmari realizarile individuale ale studentilor, pentru a-i clasifica si pentru a evalua masurile ce trebuie luate. West sustine ca in status quo-ul in educatie, nici nevoile elevilor avansati, nici ale celor care necesita ajutor suplimentar nu sunt satisfacute in clasele traditionale.

 

Practicile inovatoare

 

Dincolo de furnizarea unei eficiente mari in salile de clasa, tehnologiile digitale cresc varietatea de modele de clasa. Aceasta flexibilitate duce la sisteme de invatare mai concentrate in care elevii au mai multe variante de invatare si profesorii pot crea un mediu educational mai satisfacator pentru toti cei implicati.

 

Abilitarea femeilor si a persoanelor dezavantajate

 

West prezinta, de asemenea, modalitatile prin care femeile si persoanele dezavantajate sunt imputerniciei prin accesul la tehnologie, in educatie. Instrumente digitale ajuta la cresterea conectivitatii si faciliteaza accesul la informatii, impreuna cu accesul la oportunitatile financiare si de afaceri. De asemenea, el sugereaza ca seminariele/cursurile on-line, care sunt disponibile gratuit, ajuta la reducerea disparitatii de invatamant. 

 

West vorbeste si despre impactul internetului obiectelor (IoT) si influenta crescanda a acestuia asupra vietii contemporane. Imbunatatirile in tehnologie, coroborate cu investitile in educatie, explica el, vor avea un impact major asupra cresterii economice in viitor.

 

Concluzii

 

West explica faptul ca exista deja o gama larga de continut digital la dispozitia studentilor si profesorilor. Aceasta include jocuri de instruire, realitate augmentata, site-uri web interactive, si instruire personalizata. Virtutea unor astfel de informatii electronice este controlul mai mare pe care il au studentii asupra curriculum-ului lor, permitandu-le sa se desfasoare in ritmul si in stilul propriu.

 

Revolutia digitala permite evaluarea in timp real a performantelor elevilor. In cele din urma, tehnologia mobila poate transforma invatarea si poate actiona ca un catalizator pentru crearea unei schimbari de impact in sistemul actual. West concluzioneaza prin a spune ca invatarea conectata, prin utilizarea tehnologiei, este cruciala pentru dezvoltarea studentilor in domeniile de gandire critica si invatare colaborativa. Acestea sunt abilitatile de care tinerii au nevoie pentru a-si asigura locul in economia competitiva la nivel global.

 

Citeste studiul complet:  “Mobile learning: How mobile technology can improve education,” de Darrell M. West – https://www.brookings.edu/~/media/research/files/papers/2015/12/01-connected-learning-mobile-technology-education-west/west_connected-learning_v11.pdf