Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Ce opreste Educatia IoT?

Colegiile si universitatile ar putea beneficia foarte mult de pe urma IoT ( Internet of Things), asa ca de ce adoptarea sa in educatie este intarziata?

 

Proliferarea dispozitivelor conectate IoT este intr-o crestere constantă. Analistii prevad ca, de acum pana in 2020, numarul de “lucruri” conectate va creste de la 13,5 miliarde de unitati pana la 38,5 miliarde de unitati, o crestere de peste 285 la suta.

 

In timp ce multi oameni cred despre dispozitivele de consum, cum ar fi televizoare inteligente si termostatele, ca alcatuiesc cea mai mare parte a dispozitivelor IoT, rolul lor in educatie nu ar trebui sa fie trecut cu vederea. Toate lucrurile dintr-un campus sunt conectate la Internet. Si, asa cum dispozitivele conectate IoT imbunatatesc viata consumatorilor, afacerile intreprinderilor si serviciile organizatiilor din sectorul public, de IoT ar putea beneficia intregul ecosistem educational in numeroase moduri.

 

Cum ar putea beneficia colegiile si universitatile de pe urma IoT

 

Cursurile online, e-book-urile si portalurile pentru studenti nu numai ca fac mai usor procesul de invatare pentru elevi, ci fac si predarea mai eficienta pentru institutii. In plus, datele din toate aceste dispozitive conectate, in special din wearables, pot fi folosite pentru a spori si mai mult eficienta, a economisi bani si  a face campusurile mai sigure pentru studenti.

 

 

Institutiile de invatamant au fost lente in adoptarea IoT pana in prezent, dar acest lucru se va schimba in 2017. Cei mai multi experti din industrie se asteapta ca wearables si dispozitivele mobile sa devina mai predominante in sala de clasa. De la uneltele de realitate virtuala si augmentata la “life-logging” si “brain sensing”, progresul pe care l-au facut wearables in intreprinderi in ultimii cativa ani au creat o deschidere pentru sala de clasa. Cu toate acestea, doua blocaje particulare inca mai persista.

 

Adoptarea lenta a IPv6

 

Internet Protocol versiunea 6 (IPv6) este, in principiu, cea mai noua versiune de identificare, localizare si rutare a tot ceea ce este pe Internet. Acesta inlocuieste IPv4, care este pe punctul de a ramane fara adrese de Internet. Mai modern, IPv6 este si mai bun din punct de vedere tehnic fata de predecesorul sau, fiind proiectat cu o mai mare atentie pentru mobilitate si securitate, ambele in ​​centrul IoT. Fara adoptarea globala extinsiva si implementarea cu succes a IPv6 ca versiune principala a Internet Protocol, IoT nu va fi posibil. Pur si simplu nu sunt suficiente adrese ramase pentru a suporta toate dispozitivele conectate.

 

 

Din fericire, rapoarte recente au constatat cresteri consistente in adoptarea IPv6, o tendinta care pare sa accelereze. De fapt, in iulie 2016, marile retele de telefonie mobila din SUA au trecut de un moment de rascruce atingand niveluri de adoptare a IPv6 mai mari de 50 la suta. In acelasi timp, Comcast Cablet a anuntat ca 50 la suta din traficul sau va fi pe IPv6 pana la sfarsitul anului 2016. Adoptare IPv6 va face ca adoptarea IoT sa creasca in institutiile de învatamant in 2017.

 

Vulnerabilitatile in materie de securitate

 

Atacurile cibernetice recente au readus in discutie preocuparile legate de securitate cu dispozitivele IoT. Echipa Akamai Threat Research a raportat recent asupra unui caz in care milioane de dispozitive IoT au fost utilizate ca sursa pentru atacurile web. Cerecetand mai atent s-au gasit dovezi care demonstreaza ca aceste dispozitive IoT au fost folosite ca proxy-uri pentru a ruta traficul periculos, si asta din cauza unor puncte slabe de configurare din sistemele lor de operare. Desi acest lucru a mai fost raportat anterior, vulnerabilitatea a reaparut odata cu cresterea numarului de dispozitive conectate.

 

Cu alte tipuri de zispozitive – non IoT  (inclusiv calculatoare de uz general) – proprietarii pot fragmenta sau reconfigura sistemele pentru a inchide vulnerabilitatile. In cazul IoT proprietarii de dispozitive sunt de multe ori la mila furnizorilor care intarzie cu actualizarile. In unele cazuri, dispozitivele IoT sunt in intregime unpatchable si vor ramane vulnerabile pana cand vor fi scoase din functiune. Si, odata ce utilizatorii rau intentionati acceseaza consola de administrare web a acestor dispozitive, pot compromite datele dispozitivului si, in unele cazuri, pot chiar prelua dispozitivul.

 

Dat fiind ca foarte multe atacuri de acest fel au avut loc recent, rezolvarea acestei problema va fi prioritara in acest an. Agentiile guvernamentale pot pune in aplicare foarte bine cerintele de securitate specifice pentru aceste dispozitive, si cu siguranta se lucreaza continuu la imbunatatirea securitatii cibernetice in toate retelele.

 

Adoptarea IoT va continua sa avanseze in toate industriile si sa faca progrese deosebit de mari in educatie din moment ce dispozitivele wearables devin din ce in ce mai raspandite in sala de clasa. Beneficiile oferite de dispozitivele IoT si datele pe care acestea le genereaza elevilor, profesorilor si administratori sunt nenumarate. Toate semnele indicand faptul ca 2017 ar putea fi anul educatiei IoT.