Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Ce inseamna viitorul convergentei pentru divizia AV/IT

De-a lungul ultimilor ani a existat o tendinta spre componente mai putine, mai puternice in sistemele AV din spatiile mari, determinata de necesitatea de a distribui media in intreprinderi la o varietate de spatii de lucru si de intalniri. Ce impact va avea convergenta AV/IT, in special conectivitatea cloud,  asupra acestor solutii all-in-one?

 

“Cred ca piata, asa cum o cunoastem noi, va migra de la una de cutii negre care rezolva problemele la una care va avea trei componente diferite”, a declarat Clint Hoffman, VP de marketing la Kramer Electronics. Cele trei componente sunt retelele AV-over-IP, controlul si analiza bazate pe cloud si prezentarea si colaborarea wireless, a spus el.

 

” Toate aceste trei componente sunt software”, a continuat el. “Suntem pe marginea prapastiei de a deveni o industrie de software.”

 

Departamentul IT va cere un nivel alintreprinderii superior nivelului acestor trei componente, a adaugat el. “Dacapersonalul IT nu poate avea management la nivel de intreprindere si nu poate vedea totul in mod eficient si usor dintr-un tablou de bord, atunci vei avea unele probleme.”

 

Este adevarat ca noi vedem componente mai putine si mai puternice in unele instalatii, a declarat Nic Milani, director executiv al solutiilor cloud la Crestron Electronics. “Dar, pe de alta parte, vedem si necesitatea componentelor foarte simple”, a spus Milani. “Nu ma mai duc intr-o camera cu patru pereti pentru a avea o intalnire cu o persoana. Pot folosi si un spatiu deschis, cu trei scaune si un display. Hardware-ul pe care il atribuim unui astfel de spatiu este destul de simplu, mai mult plug-and-play.”

 

De asemenea, nu trebuie sa pierdem din vedere unele dintre limitarile retelelor in raport cu cerintele AV, crede Andy Fliss, VP vanzari si marketing la tvONE. “Alergam dupa rezolutie, adancimea de culoare si latimea de banda pe de o parte, iar pe de alta parte avem impulsul de a ne baza pe retea”, a spus el. “Dar tehnologia este departe de a fi capabila sa ofere imagini de inalta calitate si de o rezolutie buna pe o retea standard. Fiecare producator este fortat sa aleaga: calitate versus cantitate.”

 

Acestea fiind spuse, “cred ca putem invata multe din industria IT, si cred ca cea mai mare parte are de-a face cu standardizarea. Noi inca nu constientizam asta”, a declarat Fliss, mentionand ca HDMI, HDbaseT si alte interfete ar putea fi mai bune, in plus, fiind de proprietate, necesita taxe de licentiere de la producatori.

 

Crestron a invatat in mod sigur de la IT. Datele sunt deja generate la nivel mondial de mii de instalatii Crestron Fusion Cloud, a spus Milani, si  pot fi folosite pentru a construi mai multa inteligenta intr-un sistem. “Suntem cu certitudine un agregator de date. Noi putem ajuta angajatul sa-si gestioneze mai bine timpul si putem ajuta compania sa analizeze mai bine modul in care angajatii isi executa sarcinile.”

 

Crestron doreste ca aceste date sa fie utilizate pentru a analiza ce capabilitati ar trebui sa fie puse in aplicare in firmware la nivelul companiei, a spus Milani. Datele, de asemenea, permit clientilor sa vada instantaneu ce se intampla. “Dar sa nu ne subestima dificultatea de a analiza aceste date”, a avertizat el, mentionand ca o cantitate mare de puncte de date poate fi coplesitoare.

 

Un sistem de control bazat pe cloud va oferi, de asemenea, scalabilitate, a spus Hoffman. “Sa spunem ca am nevoie sa adaug un player Blu-ray in sala de conferinte. Nu va trebui sa apelez la un programator care imi ia 200 de dolari pe ora si care are nevoie de timp pentru a scrie un cod care sa faca acest lucru. In curand, imi voi suna integratorul si ii voi spune ca am un player Blu-ray de la Samsung, iar acesta imi va spune, “Nici o problema, mergi mai departe si sincronizeaza iPad-ul.”

 

Cu toate acestea, pentru toate discutiile de convergenta, exista inca un decalaj AV-IT, a declarat Fliss. “Eu vorbesc cu o multime de utilizatori finali. Acestia stiu ca retelele lor nu pot face ceea ce face AV si inca mai spun: ‘Stai departe de reteaua mea.’ Si exista o frica din partea integratorilor AV cand vine vorba de cunoasterea IT-ului. Dar acestea vin impreuna.”

 

Pe langa instalatiile majore, cum ar fi stadioanele sau constructiile noi, a adaugat el, “Cei mai multi integratori, cei din Top 50, spun ca nu se implica cu adevarat in domeniul IT. Cele mai multe instalatii AV sunt inca AV.”