Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Ce insemna “AV over IP”?

Expresia “AV over IP” este auzita tot mai des in ultima vreme. Pentru inceput, “AV over IP” poate inseamna trimiterea de audio necomprimat si de informatii video peste mediile IP standard. Daca ne gandim mai intens, aceasta poate sa insemne, de asemnea, codificarea surselor si transmiterea continutului cu unele compresii pentru a micsora rata de biti in mediile IP. In cele din urma,  aceasta inseamna furnizarea de extensie si comutarea surselor video si audio pe IP standard.

 

Asta inseamna intrari si iesiri oricand si oriunde. “Sursele pot fi “oricare” si “multe”, incluzand iesiri desktop PC, camere video, playere media, dispozitive satelit/cablu, etc.”, a explicat Samuel Recine, director de vanzari pentru America si Asia Pacific al Matrox Graphics. “Si destinatiile pot fi “oricare” si “multe” inclusiv receivere conectate direc la televizoare in camere de discutii sau in spatii publice, controlere video wall in camerele de comanda, laptop-uri sau PC-uri care decodeaza si afiseaza fluxurile sau chiar decodare bazata strict pe software si afisarea pe dispozitive portabile cum ar fi smartphone-urile si tabletele.”

 

“Frumusetea IP este acolo unde exista mai multe moduri de a atinge obiectivul” a explicat Paul Harris, CEO al Aurora Multimedia. “Pentru latime de banda mica, H.264 (standard de codec video care se remarca printr-o rata de compresie ridicata) raspunde la apel, dar cu o calitatate si o latenta scazuta a imaginii, din cauza nivelului ridicat de compresie. Daca mai multa latime de banda este disponibila, atunci vom avea latenta redusa, compresii fara pierderi vizuale, cum ar fi JPEG 2000, TICO, etc. pentru a oferi imagini de inalta calitate si o latenta mai scazuta. Cand latimea de banda nu este o problema, si este important sa nu avem latenta sau compresie (difuzare, conferinte video, etc.), putem realiza acest lucru pe o topologie de rețea 10G.”

 

Compresia adauga un alt invelis definitiei. “Sa intelegem care tehnologiile de compresie sunt utilizate si compromisurile lor relative este absolut necesar pentru un design de succes”, a declarat Rob Carter, director de tehnologie pentru Digital Media la Crestron. O regula de baza pentru cele mai populare doua optiuni din spatiul AV: H.264 este optimizat pentru latime de banda in timp ce JPEG2000 este optimizat pentru latenta (adica, procesarea timpului de  intarziere).

 

Cat-X nu inseamna IP. Atentie la tehnologiile care folosesc cabluri Cat-X pentru a transmite informatii AV. Alegeti tehnologii care transmit informatii prin intermediul hardware-ului de proprietate si/sau prin comutare de proprietate (cum ar fi HDBaseT, de exemplu). 

 

AV over IP se deplaseaza mai repede si mai departe. Daca nu esti agatat de compresie, si esti dispus sa incerci latimea de banda neinfranata a unui semnal dedicat, atunci bucura-te de libertatea oferita de “caile de semnal virtual”  furnizate de solutiile AV over IP, care elimina limitarile de distanta si permit capabilitat video full HD cu latenta minima.

 

Daca vorbesti despre audio, verifica-ti definitiile. “Exista o diferenta importanta intre Audio over IP (AoIP) si Audio over Ethernet (AoE), dar oamenii le folosesc de prea multe ori ca sinonime”, a explicat Amanda Roe, manager de relatii publice globale si de cercetare la Biamp. AoIP este o categorie de tehnologie pentru deplasarea audio comprimat pe internet, cel mai frecvent utilizata de radiodifuziune si servicii, cum ar fi Spotify si Pandora. Latenta mai mare adusa pe codec-uri dedicate care necesita mai multe salturi o face ineficace pentru nevoile AV. Deocamdata, AoE este o categorie de tehnologie pentru deplasarea audio necomprimate peste o retea Ethernet. Latenta nu este o problema aici, deoarece AoE se afla, in general, intr-o retea LAN.

 

Cu atat de multe variante, ce intrebari trebuie puse inainte de a selecta tehnologia AV over IP? “Inainte de a selecta produsele, este bine sa intelegem scala, domeniul de aplicare, precum si nivelurile de performanta asteptate de utilizatorul final”, a afirmat Joe da Silva, director de marketing de produs pentru Extron.

 

Apoi putem obtine elementele de baza. Erik Indresovde, director de produse AV la Black Box a enumerat mai multe considerente pentru selectarea produsului: Vine cu un sistem de management de la distanta? Necesita specialisti in retea pentru instalare sau exista o modalitate usoara de a-l seta? Este o solutie menita sa fie folosita intr-o retea locala sau pentru a trimite video pe internet? Ce este latenta? Este solutia 4K compatibila? Ce tip de semnale audio, video, periferice sunt acceptate (de exemplu, HDMI, audio analogice, RS-232, USB)? Are sistemul un suport video wall?

 

Acum, te poti considera pregatit pentru viitor. “Internetul nu este hula de astazi, nu dispare, si nu este in scadere”, a observat Mark Armon, manager de produs pentru tvONE. “Ideea de ‘a merge intr-o sala de conferinta specifica’ a fost pusa in discutie. Scrisul este pe perete, primit dintr-o retea sau dintr-un rack IT. In 10 de ani, “generatia smartphone” va astepta un nivel de conectivitate, greu de imaginat astazi, dar este inevitabil. “