Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Ce niveluri de zgomot sunt admise?

In mediile linistite, cum sunt zonele rezidentiale, strazile cu trafic scszut sau spitalele, nivelul de zgomot este de 40 ~ 50 dB. Zonele cu niveluri normale de zgomot, cum sunt birourile sau casele, au un nivel de zgomot de 50 ~ 65 dB . In mediile zgomotoase, cum sunt supermarket-urile sau strazile aglomerate, nivelul de zgomot este de 65 ~ 80 dB. Exista si medii foarte zgomotoase, cum sunt anumite zone industriale sau zone aeroportuare, caz in care nivelul de zgomot poate ajunge la 90 ~ 100 dB – in cazul expunerii indelungate la aceste medii auzul poate fi afectat.

 

In Rmania, conform Ordinului Ministrului Sanatatii nr. 536/1997, art.17  nivelul de zgomot exterior se masoara la 3 m de peretele exterior al locuintei si trebuie sa fie mai mic sau egal cu 50 dB(A) (curba de zgomot 45). In casa, ziua, limita maxima este de 35 dB(A) (curba de zgomot 30).

 

Noaptea, limitele maxim admise pentru nivelul de zgomot se reduc cu 10 dB. Astfel nivelul de zgomot maxim admis devine dupa orele 22:00 – maximum 40dB(A) pentru exterior si 25 dB(A) pentru interior.