Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Ce se intampla pe piata de videowall-urilor LED?

Lumea LED-urilor este in continua evolutie, directorul Samsung Display din Marea Britanie, Damon Crowhurst, a vorbit despre cele mai noi tendinte de produs si aplicatii in materie de videowall-uri LED.

 

Piata videowall-urilor LED a fost una fascinant de urmarit in ultimii ani, am vazut noi participanti atat mari (Samsung), cat si mici, care au contribuit la stimularea inovatiei, dar au facut-o si unul dintre cele mai competitive segmente de produse proAV din jur. Rezultatul a fost produse de calitate mai buna la preturi mai mici, care au vazut LED-urile inlocuind display-urile LCD si proiectia din fata / spate in multe instalatii proAV. 

 

LED-ul a fost popular in televiziune, deoarece luminozitatea LED-ului arata excelent pe camera, acelasi motiv a condus apoi la utilizarea acestuia mai mult in retail. Costul si alti factori au limitat utilizarea tehnologiei LED pe piata corporativa, dar si asta se schimba, spune Crowhurst, in special in salile de consiliu, unde LED-ul inlocuieste tehnologia LCD.

 

„Piata panourilor videowall a fost pentru noi, acum doi ani, una care a contribuit semnificativ la cresterea veniturilor. In ultimele 24 de luni, as spune ca am vazut o scadere pe piata respectiva si o trecere la videowall-urile LED.” Inainte, in sala de sedinte obisnuita ar fi fost instalat un videowall LCD 3×3, acum integratorii prefera un perete LED de 110 inci sau chiar mai mare, adauga el.

 

 

Ce factori joaca un rol important in cresterea vanzarilor de LED-uri pentru salile de consiliu corporative? Raspunsul este poate mai simplu decat crezi.

 

„In primul rand, pixel pitch-ul coborat la 1,2 mm, ceea ce a facut posibila vizualizarea unei foi de calcul Excel pe un LED”, spune Crowhurst. „Este un lucru foarte simplu de spus, dar orice lucru mai mare decat atat si textul pe o foaie de calcul nu aratau prea bine.”

 

Rezistenta LED-urilor este, de asemenea, atractiva pentru companii, spune Crowhurst fata de alte tehnologii. Odata cu aparitia LED-ului, care este mult mai uniform si mai rezistent decat LCD-ul, clientii au asteptat doar ca pretul sa fie unul corect. Acest lucru s-a intamplat in ultimele 18 luni, iar un videowall LED de 110 inci a scazut din pret de la 65.000 € pana la 45.000 €.

 

TCO

 

Chiar daca preturile scad, un videowall LED este inca mai scump decat un videowall LCD, probabil de 1,8 ori spune Crowhurst, dar pretul scade si, cel mai important, ciclul de viata al unui videowall LED este acum de cinci pana la sapte ani, fata de un videowall LCD care ar trebui actualizat la fiecare trei ani. In ultimii ani, TCO (costul total al investitiei), care a fost intotdeauna important, a ajuns pe primul plan atat pentru integratori, cat si pentru utilizatorii finali, iar aici LED-ul isi poate dovedi valoarea.

 

O mica nemultumire in trecut a fost ca panourile LED pot fi uneori fragile, dar si asta se imbunateste, adauga Crowhurst. „LED-ul este mult mai robust decat in ​​urma cu trei-patru ani. Chiar si produsul Wall LED de la Samsung are acum un strat de acoperire special, asa ca daca este lovit de un copil sau de un carucior, nu va pati nimic. Urmatorul pas al acestui mecanism de protectie este de la U-Touch, care, pe langa realizarea suprapunerilor tactile, realizeaza suprapuneri non-tactile pe videowall-uri LED doar din perspectiva securitatii.”

 

Interactivitate

 

Samsung si U-Touch au devenit de curand parteneri pentru a oferi suprapuneri tactile pentru produsele LED.

 

„Interactivitatea a facut intotdeauna parte din produsele noastre, initial au fost panouri plate si ecrane interactive de 46 de inci, apoi au fost videowall-uri LCD 3×3 cu o suprapunere masiva deasupra. Era inevitabil sa incepeti sa vedeți LED-uri interactive, deoarece tonul ingust al pixelilor a devenit accesibil.”

 

 

Ce aduce parteneriatul U-Touch pentru Samsung si pentru clientii Samsung?

 

„Ceea ce cred ca U-Touch a facut diferit fata de oricine altcineva este in mecanica, a facut-o usor de implementat si usor de sustinut. Daca un modul LED “cade” si aveti o suprapunere masiva, eliminarea acestuia este o sarcina foarte enervanta. Mecanica a fost conceputa astfel incat sa fie usor sa scoateti acel modul, sa il inlocuiti si apoi sa il puneti la loc. In plus, abordarea provocărilor termice ale unei suprapuneri pe LED este un lucru esential de rezolvat. In acest sens, inteligenta si experientele lor au adaugat valoare.

 

Crowhurst considera ca piata interactiva a LED-urilor va creste in următorii doi-trei ani.

 

“Cred ca marele ghinion este ca pandemia Covid a venit la momentul in care incepeam sa vedem un interes foarte semnificativ pentru LED-urile interactive in sala de consiliu corporate.”

 

Tendinte

 

Ce alte tendinte a vazut Crowhurst pe piata LED-urilor? Un pic mai multa creativitate in sectorul comertului cu amanuntul (retail) ar putea duce la cresterea vanzarilor, crede el.

 

„Post-Covid, retailerii vor avea trafic mai mic, dar investitia in experienta va fi semnificativ mai mare. In prezent nu vedem suficiente totemuri LED integrate din punct de vedere estetic in retail, vom vedea stalpi imbracati in LED-uri, LED-ul de tavan va creste si el. Inovatia a ceea ce va aduce LED-ul va fi foarte interesant de urmarit in retail.”

 

Service

 

O problema cheie a LED-ului este asistenta post-vanzare si service-ul. Piata este atat de competitiva, cu o multime de panouri LED low cost disponibile, astfel incat poate fi prea tentant pentru cumparatori sa faca economii in acest fel. Cu toate acestea, dupa cum multi au aflat, atunci cand cumparati un produs ieftin, acest cost se face adesea deoarece producatorul are un departament de service mic si / sau neantrenat, care nu poate face fata apelurilor pe care le primeste de la integratori.

 

„A fost probabil cel mai mare obstacol pentru noi”, spune Crowhurst. „Avem mai multi oameni in departamentul nostru de service decat vor avea majoritatea producatorilor in departamentul lor de vanzari, dar am fost duri cu partenerii nostri de distributie, precum si cu partenerii nostri de integrare. Am insistat sa organizeze cursuri de certificare de trei zile – nu sunteti calificat sa instalati un LED Samsung pana cand nu ati terminat cursul.” Cumparatorii pot achizitiona in continuare produse Samsung LED fara a finaliza cursul, dar trebuie sa treaca prin ceea ce se numeste ‘Samsung blue glove’, „personalul nostru va face instalarea, il vom semna ca fiind instalat corespunzator, iar garantia va fi valabila.”

 

LED-ul este aici pentru a ramane. Ceea ce va fi interesant de vazut in urmatorii cativa ani sunt noile produse care vin (wideowall-uri LED din ce in ce mai mari cu touch?) si aplicatii noi (sali de conferinte universitare?) care vor imbratisa tehnologia.