Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Ce sunt trunchiurile SIP si care sunt beneficiile lor?

Ce sunt trunchiurile SIP?

 

In termeni simpli, trunchiurile SIP (Session Initiation Protocol) sunt linii telefonice furnizate prin IP folosind protocolul SIP. Folosind acest protocol standard, furnizorii de servicii (VoIP) conecteaza unul sau mai multe canale de comunicatii la PBX-ul clientului. Numerele de telefon si DID-urile sunt parte integranta a trunchiurilor SIP. In multe cazuri numerele pot fi portate din alte retele.

 

Beneficiile trunchiurilor SIP

 

Marii furnizori de telecomunicatii migreaza rapid de la vechile trunchiuri PSTN, fortand clientii sa adopte noua tehnologie IP. Asadar, un upgrade la trunchiuri SIP si la un sistem de telefonie IP va fi inevitabil in viitorul apropiat.

 

Renuntarea la liniile traditionale PSTN va aduce companiilor multe beneficii. Trunchiurile SIP vor furniza:

 • Pret mai scazut al abonamentului lunar pentru linii si DID-uri – Abonamentul lunar pentru un numar de linii instalate la birou scade semnificativ adoptand trunchiurile SIP. DID-urile similare costa mult mai putin.
 • Costuri de apel mai mici – exista multi furnizori SIP acum si concurenta a impins semnificativ in jos tarifele apelurilor. Unele trunchiuri SIP vin chiar cu apeluri nelimitate.
 • Servicii mai bune pentru clienti – Furnizati servicii mai bune clientilor prin adaugarea mai multor numere nationale si internationale. Doar prin adaugarea de numere noi la trunchiurile SIP si prin conectarea acestora la IP PBX-ul dvs., puteti oferi clientilor mai multe optiuni pentru apeluri, la un cost mult mai mic. 
 • Relocati birourile si pastrati aceleasi numere. Trunchiuri SIP nu sunt legate de o locatie fixa, asadar puteti relocarea birourile fara a va chinui si sa platiti redirectionarea apelurile telefonice.
 • Asigurati continuitatea afacerii dumneavoastra – spre exemplu, in cazul in care un birou este temporar relocat, datorita unei situatii de urgenta, trunchiurile SIP fac ca procesul sa fie mai rapid si mai usor
 • Gateway-urile VoIP nu mai sunt necesare – trunchiurile SIP elimina necesitatea achizitiei si gestionarii gateway-urilor VoIP. Toate apelurile telefonice sosesc prin intermediul IP. Eliminarea reconversiei semnalului adesea inseamna calitate imbunatatita.
 • Profitati de un PBX IP modern – PBX IP-ul/solutiile de Comunicatii Unificate moderne vor oferi clientilor productivitate crescuta, mobilitate si vor impulsiona vanzarile. Conectarea unui PBX IP la trunchiurile SIP este mult mai usoara decat la trunchiuri PSTN.
 • Flexibilitate – Este usor sa adaugati canale la trunchiul SIP pentru a face fata numarului tot mai mare de apeluri. Un simplu apel telefonic va permite sa adaugati canale si, de multe ori, acest lucru se efectueaza pe loc. Comparati acest lucru cu instalarea de linii fizice suplimentare si apoi efectuarea upgrade-ului centralei telefonice vechi pentru a putea gestiona mai multe apeluri!
 • Numarul ideal de canale – Cu trunchiurile SIP puteti alege cu usurinta numarul exact de canale de care aveti nevoie, in timp ce cu trunchiurile ISDN trebuie, de multe ori, sa adaugati 15 sau 30 de linii odata. Acest lucru înseamna ca va alegeti cu un upgrade al numarului de canale foarte scump.

 

Alegeti trunchiul SIP potrivit

 

Urmatorul pas este alegerea unui furnizor de SIP care sa va asigure trunchiurile necesare. Trebuie sa tinem cont de cativa factori atunci cand luam aceasta decizie:

 • Securitate – Deoarece trunchiurile SIP sunt expuse la Internet, este foarte important ca furnizorul sa dispuna de o retea bine securizata si sa aiba un sistem anti frauda automat. Sistemul anti frauda trebuie sa monitorizeze utilizarea trunchiurilor si sa ofere protectie impotriva posibilelor fraude.
 • Propria retea – Furnizorul de trunchiuri SIP detine propria retea sau foloseste reteaua altui furnizor? Exista furnizori care redistribuie trunchiuri SIP ale altor furnizori. Selectati un furnizor care are control asupra serviciului si retelei proprii.
 • Cost competitiv – Costurile variaza foarte mult in functie de servicii. Unii furnizori vor suprataxa trunchiurile SIP. Cautati tarife competitive, dar asigurati-va ca obtineti servicii de calitate. De exemplu, furnizorii de trunchiuri SIP vor oferi o calitate mai redusa Internet Cafe-urilor. 
 • Portarea numerelor – Poate furnizorul sa porteze numerele dumneavoastra de telefon? Asigurati-va ca alegti un furnizor care poate porta toate numerele existente – nu toti furnizorii au capacitatea de a face acest lucru pentru toate regiunile.