Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Cele mai mari provocari ale invatarii bazate pe video

Daca veti asculta opiniile liderilor de marketing veti auzi ca video-ul este transformarea industriei. Cresterea industriei video s-a infiltrat in fiecare aspect al ecosistemului de marketing, inclusiv la locul de munca.

 

 

Din punct de vedere corporativ, invatarea bazata pe video este privita ca o solutie mai usoara si mai ieftina pentru formarea personalului.

 

Invatarea bazata pe video are cu siguranta argumentele sale pro. Filmele pot fi intrerupte, privite intr-un moment mai convenabil, sau in comun cu alte persoane care au nevoie de aceleasi informatii, indiferent de locatia geografica.

 

Acestea fiind spuse, invatarea bazata pe video are si ea unele limitari serioase. Cele mai mari cinci provocari ale invatarii bazate pe video pe care le-am intalnit sunt urmatoarele:

 

1. Lipsa de timp

 

Marketerii sunt cunoscuti pentru multitasking – e-mailuri si apeluri telefonice la orice ora, o multime de task-uri de rezolvat, si campanii pentru a tine pasul cu schimbarile in orice moment. Cu atat de multe lucruri de facut, managerii de marketing pot rupe cu greu chiar si 10-20 minute pentru a se concentra in mod exclusiv pe un video, chiar daca acest video ii poate ajuta sa rezolve ceea ce si-au propus. Desi posibilitatea de a pune ‘pauza’ este intotdeauna o optiune, poate fi dificil sa retina ‘lectia’ daca nu urmareasc intregul filmulet odata.

 

2. Lipsa confidentialitatii

 

In prezent, cu atat de multe birouri “open concept”, managerii stau impreuna cu echipele pe care le conduc. Acest lucru poate face ca vizualizarea unui videoclip sa fie incomoda, mai ales daca managerul trebuie sa se uite la un video intitulat “cum sa te descurci cu un angajat problema.”

 

3. Continut datat

 

Oamenii tind sa invete mai bine (si sunt mai susceptibili in a viziona ceva de la inceput pana la sfarsit), atunci cand se pot raporta personal la continutul din fata lor. Pentru marketeri, acest lucru inseamna punerea impreuna a unei secvente care sa reflecte cu acuratete deceniul actual si diversitatea de varsta, sex, etnie, si multe altele. Acest lucru este greu si costisitor, motiv pentru care chiar si video-urile e-learning profesionale apar foarte des datate.

 

4. Latime de banda insuficienta

 

Streaming-ul video necesita o cantitate semnificativa de latime de banda. Pentru personalul de brand si marketing care poate coordona alte echipe offsite, capacitatea de a avea acces rapid la informatiile companiei este esentiala. Sa le spuneti colegilor “va rugam asteptati”, in timp ce asteptati cu nerabdare ca un video de care aveti nevoie sa se incarce este extrem de perturbator, mai ales pentru angajatii de la distanta care nu beneficiaza de internet de mare viteza.

 

5. Accesibilitatea

 

Invatarea bite-size este la moda in spatiul de invatare online, deoarece companiile remodeleaza si modernizeaza programele de formare pentru a face apel la Millenials. Continutul usor accesibil se potriveste in spatul de lucru actual; cursurile lungi urmate in afara biroului sunt de domeniul trecutului. 

 

Acestea fiind spuse, nu trebuie sa ne bazam in intregime pe invatarea bazata pe video. In unele cazuri, cum ar fi invatarea unui software nou sau conducerea utilizatorilor printr-o anumita succesiune de pasi, video este extrem de util. Dar nu este un panaceu pentru invatare, si nu ar trebui tratat ca unul.

 

Utilizarea textului ca alternativa

 

Studiile sugereaza ca o buna invatarea de moda veche bazata pe text este o alternativa eficienta (desi contraintuitiva). Chiar daca video este minunat atunci cand sunteti un marketer care doreste sa atraga consumatori, un marketer care incearca sa invete lucruri noi, video-ul nu este intotdeauna cea mai buna solutie.

 

Mai mult decat atat, vizionarea unui film este stocata literalmente intr-o alta parte a creierului decat citirea unui articol, si este o experienta mult mai pasiva. “Creierul se antreneaza mult mai bine atunci cand citim decat atunci cand privim”, potrivit unui articol publicat de Psychology Today. “Cand citim ceva, suntem implicati activ in procesarea informatiilor din fata noastra.” 

 

Textul mai are un alt mare avantaj. Este usor sa se faca o referire la acesta. In cazul in care un manager de marketing nu stie cum sa dea un feedback copywriter privind ultima campanie de anunturi, el sau ea nu ar putea sa trimita mai departe o anumita parte dintr-un video. Este mai rapid si mai usor sa rasfoiasca punctele principalele ale unui articol, sa scoata informatiile necesare, si sa le dea mai departe.

 

Marketerii au nevoie de instrumente de invatare care sa se potrivesca cu ritmul rapid si cu agilitatea de la locurile de munca moderne. Video nu ar trebui sa fie singura forma de invatare oferita.