Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Compararea metodelor video de transport. Care este diferenta dintre TCP si UDP?

Exista doua tipuri de trafic  Internet Protocol (IP). Acestea sunt TCP sau Protocolul de control al transmisiei (Transmission Control Protocol) si UDP sau Protocolul Datagramelor Utilizator (User Datagram Protocol). TCP este bazat pe conexiuni – odata ce este stabilita o conexiune, datele pot fi transmise bidirectional. UDP este un protocol de internet mai simplu, fara conexiuni. Mesajele multiple sunt trimise sub forma de pachete independente de date, numite datagrame, de la un calculator catre altul fara a garanta in vreun fel ajungerea acestora la destinatie.

 

Ce au in comun

 

Atat TCP, cat si UDP sunt protocoalele folosite pentru a trimite biti de date, cunoscuti sub numele de pachete, pe internet. Daca trimitem un pachet prin TCP sau prin UDP, acel pachet este trimis la o adresa IP. Pachete sunt tratate similar, deoarece acestea sunt transmise de la un computer la routerele intermediare si apoi la destinatie.

 

TCP si UDP nu sunt singurele protocoale care lucreaza pe langa IP (Internet Protocol). Totusi, sunt cele mai utilizate. Termenul utilizat pe scara larga “TCP/ IP” se refera la TCP over IP. UDP over IP poate fi la fel de bine denumit “UDP/ IP”, desi acesta nu este un termen comun.

 

 

Cum functioneaza TCP

 

TCP este cel mai frecvent protocol folosit pe internet. Atunci cand incarcam o pagina web, computerul trimite pachete TCP la adresa serverului web cerandu-i sa ne deschida pagina web. Serverul web raspunde prin trimiterea unui flux de pachete TCP, pe care browser-ul nostru le aduce impreuna pentru a forma pagina web si pentru a o afisa. Cand facem click pe un link, ne logam, postam un comentariu, sau facem orice altceva, browser-ul web trimite pachete TCP la server si server-ul trimite pachete TCP inapoi. TCP nu este doar o comunicare unidirectionala – sistemul ‘remote’ trimite pachete inapoi pentru a confirma primirea pachetelor noastre.

 

TCP garanteaza ca destinatarul va primi pachetele. Destinatarul trimite mesaje inapoi catre expeditor spunand ca a primit mesajul. Daca expeditorul nu primeste un raspuns pozitiv, va retrimite pachetele pentru a se asigura ca destinatarul le-a primit. Pachetele sunt, de asemenea, verificate pentru erori. TCP este foarte fiabil – pachetele trimise cu TCP sunt urmarite, asa ca datele nu sunt pierdute sau corupte in tranzit. Acesta este motivul pentru care descarcarile de fisiere nu devin corupte, chiar daca exista intreruperi de retea. Desigur, in cazul in care destinatarul este complet deconectat, computerul va renunta si ne va trimite un mesaj de eroare spunandu-ne ca nu poate comunica cu gazda.

 

Process Explorer si alte utilitati ale sistemului pot afisa tipul de conexiuni pe care un proces le face – aici putem vedea browser-ul Chrome cu conexiuni TCP deschise la o varietate de servere web.

 

 

Cum functioneaza UDP

 

Protocolul UDP functioneaza similar cu TCP, dar nu ofera siguranta sosirii datelor la destinatie (nu dispune de mecanisme de confirmare); totodata nu dispune nici de mecanisme de verificare a ordinii de sosire a datagramelor sau a datagramelor duplicat. UDP dispune, totusi, in formatul datagramelor, de sume de control pentru verificarea integritatii datelor sau de informatii privind numarul portului pentru adresarea diferitelor functii la sursa/destinatie.

 

Atunci cand se utilizeaza UDP, pachetele sunt doar trimise destinatarului. Expeditorul nu va astepta sa se asigure ca destinatarul a primit pachetul – acesta va continua doar sa trimita urmatoarele pachete. Daca suntem destinatari si constatam lipsa unor pachete UDP nu putem cere respectivele pachete din nou. 

 

UDP este utilizat atunci cand viteza este dorita si corectarea erorilor nu este necesara. De exemplu, UDP este frecvent utilizat pentru transmisiunile live si pentru jocurile on-line.

 

 

 

Concluzii

 

Daca o aplicatie utilizeaza TCP sau UDP depinde de dezvoltator. Acesta decide de ce are nevoie aplicatia sa – cele mai multe aplicatii doresc corectarea erorilor si robustetea TCP, dar unele aplicatii au nevoie de viteza si de costurile reduse ale UDP. Putem utiliza un instrument de analiza a retelei, precum Wireshark, pentru a vedea diferitele tipuri de pachete care calatoresc inainte si inapoi.

Daca nu suntetm administratori de retea sau dezvoltatori de software, acest lucru nu ar trebui sa ne afecteze prea mult. Daca ne configuram router-ul sau firewall software-ul si nu suntem siguri daca o aplicatie utilizeaza TCP sau UDP putem selecta optiunea “Both” si vom avea un router sau sau un firewall care aplica aceeasi regula atat pentru trafic TCP, cat si pentru UDP.