Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Complexitatea retelelor IP

 

Notiunile de baza ale protocoalelor de retea Etherne nu sunt noi sau necunoscute. Ele se bazeaza pe concepte de comunicatii care au fost incercate si utilizate in intreaga industrie a comunicatiilor timp de peste jumatate de secol.

 

La inceputul secolului XX, majoritatea datelor erau transmise prin aer ca semnale radio. Apoi, a fost utilizata reteaua de telefonie pentru a transmite date in cadrul spectrului vocal folosind modemuri. Acestea erau transmisii analogice. Cu toate acestea, in anii 1960, AT & T Bell Labs a demonstrat o tehnologie de semnalizare digitala, numita T-carrier, care ar putea transporta date si voce atat analogice cat si digitale. Aceste circuite T-carrier, care erau scumpe, au fost inchiriate de la companiile de telefonie. Din cauza costurilor, inginerii au conceput o modalitate de a imparti circuitele intre diferite sesiuni de date. Aceasta capacitate, numita multiplexare statistica, a profitat de ideea ca nu toate terminalele ar fi active in orice moment. Asadar, datele catre sau de la un terminal ar putea fi trimise in timp ce alte terminale au ramas inactive. Atat T-carrier , cat si multiplexare statistica au folosit conceptul de pachet de date. Adica, fluxul digital a fost separat in blocuri si trimis cu un antet mic (sau metadate) atasat in partea din fata a fiecarui bloc. Transportorul T-1 a folosit o dimensiune a blocului de 193 biti. Multiplexoarele statistice au utilizat dimensiuni variabile ale blocurilor, in functie de furnizorul de servicii. Antetul continea si adresa terminalului la care a fost livrat blocul. Toate acestea au fost realizate in perioada 1960-1980.

 

In jurul anului 1975, Robert Metcalfe si colegii sai de la MIT au analizat combinarea acestor tehnologii pentru a crea conceptul de retea locala. Asa a aparut protocolul Ethernet. Acesta a combinat multiplexarea cu trimiterea pachetelor de date si cu adresarea pentru a trimite datele printr-un cablu coaxial. Nu numai ca s-a dovedit a fi fiabil si a functionat bine, dar a fost foarte rapid, in raport cu tehnologiile concurente, precum T-carriers. Intre timp, transmisiile prin satelit au inceput sa utilizeze formatul numit transport mpeg pentru a transporta voce, date si video. Este, de asemenea, un flux digital care utilizeaza pachete. Blocheaza datele in pachete cu lungime variabila. Fiecare pachet in flux contine pachete mai mici, fiecare dintre acestea continand 4 octeti de antet si 184 octeti de date, audio sau video.

 

Protocolul Ethernet utilizeaza multe dintre aceste concepte mai vechi. Fiecare cadru este trimis prin organizarea a pana la 1500 de octeti (12.000 de biti) de date, adresa unui expeditor, adresa unui destinatar si un camp de 16 biti care ofera un cod pentru a descrie sarcina utila. Toate acestea sunt puse intr-un format pe care il numim un cadru Ethernet. Acest cadru este trimis prin intermediul unuia sau mai multor comutatoare. Este o tehnologie foarte simpla. Unul dintre cele mai mari beneficii ale Ethernet-ului este ca sarcina utila poate fi orice forma de suport media – audio, video, date sau control. In plus, latenta switch-urilor Ethernet poate fi masurata in microsecunde. Realist vorbind, ar trebui sa existe retineri minore in utilizarea acestei tehnologii.