Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Componentele unui sistem de supraveghere video

Alegerea elementelor unui sistem de supraveghere video reprezinta deseori o problema atat pentru cumparatorii acestor sisteme cat si pentru firmele instalatoare. De cele mai multe ori criteriul: “cel mai mic pret” duce la contra-performanta: “cea mai proasta investitie”. Fiind vorba de o categorie a sistemelor dedicate asigurarii securitatii, criteriul “cel mai bun pret” trebuie considerat a fi un filtru de selectie pentru ofertele care raspund integral cerintelor de securitate. 

 

Principalele componente ale unui sistem de supraveghere video sunt echipamentele de inregistrare (DVR-urile) si camerele video. Pare simplu de proiectat dar nu este asa deoarece aceste doua componente sunt de foarte multe tipuri. Pe langa acestea, sistemul se mai compune din convertoare, lentile, iluminatoare IR, surse de tensiune, etc. Cele mai folosite echipamente in sistemele de supraveghere video sunt:

  • DVR-urile – sunt echipamentele care proceseaza, stocheaza si controleaza, in mare parte, sistemul de supraveghere video. Acestea sunt de doua tipuri: standalone si tip PC. 
  • Monitoarele – sunt folosite pentru a afisa imaginile preluate de la camerele video, si se aleg in functie de tipul de iesire a inregistratoarelor. Se pot folosi monitoare PC (LCD, CRT), televizoare sau, mai nou, orice monitor/tv care are intrare HDMI, daca DVR-ul este compatibil.
  • Camerele video – sunt cele mai importante echipamente ale sistemului video, fiind responsabile cu prelarea imaginilor prin intermediul obiectivului, transformarea acestora intr-un semnal electric, analogic sau digital (IP), in functie de camera, si transmiterea catre DVR-uri. 
  • Lentilele – se folosesc pentru a concentra sau a diverge lumina si pentru a forma imagini ale obiectelor. Se aleg in functie de mai multi factori: distanta pana la obiect, unghiul vizual, autoiris, autofocus, filtru IR, compatibilitatea cu camera video etc.
  • Iluminatoarele IR – pentru vederea pe timp de noapte se folosesc iluminatoarele infrarosu. Acestea emit lumina in spectrul IR, camera video dotata cu filtru infrarosu o capteaza, iar efectul este redarea imaginilor alb/negru.
  • Carcasele – sunt folosite pentru protejarea camerelor. Acestea asigura o temperatura constanta.
  • Convertoarele si multiplexoarele – la camerele analogice, pentru a mari dinstanta de transmisie, de la camerele video la DVR-uri, se folosesc convertoare de la cablul coaxial la cablul UTP. Folosind aceste convertoare putem mari distanta cu pana la 600 metri, in cazul convertoarelor pasive, si cu pana la cativa km in cazul celor active. Exista si convertoare pentru fibra optica si cablu UTP pentru transmiterea mai multor canale video simultan, pe distante foarte mari.
  • Sursele de tensiune – la fel ca orice alt sistem antiefractie, este necesar sa echipam sursele de tensiune cu acumulatori, pentru a mentine sistemul functional, in cazul caderii tensiunii de la reteaua publica. De asemenea, este important sa dimensionam sursele de tensiune, astfel incat intensitatea curentului electric (amperajul) generat sa depaseasca cu cel putin 30% necesarul echipamentelor. 

 

 

 

 

Sursa: https://www.smarttrend.ro/componentele-unui-sistem-de-supraveghere-video.html