Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Confidentialitatea si semnalizarea digitala

Avand in vedere ca AI si analiza datelor sunt in centrul platformelor digitale de astazi, mentinerea confidentialitatii consumatorilor si a vizitatorilor devine o problema din ce in ce mai importanta.

 

 

Avand in vedere ca AI si analiza datelor sunt in centrul platformelor digitale de astazi, mentinerea confidentialitatii consumatorilor si a vizitatorilor devine o problema din ce in ce mai importanta. Criza COVID-19 a exacerbat aceste preocupari, deoarece dezvoltatorii de tehnologie utilizeaza tehnologia existenta si inventeaza noi sisteme care efectueaza monitorizarea termica, monitorizarea densitatii si chiar detectarea mastilor de fata. Desi majoritatea oamenilor ar fi de acord ca este important ca spatiile noastre de lucru, institutiile de invatamant, centrele de tranzit si punctele de vanzare cu amanuntul sa fie medii sigure, este corect sa ne intrebam: Cat de mult se preocupa industria de protejarea vietii private?

 

„Cred ca, in general, in ceea ce priveste confidențialitatea, atata timp cat controalele sunt utilizate corect, facem o treaba buna ca industrie”, a declarat Marielle Crisanti, manager de dezvoltare de afaceri si consultant asociat la VWMason Technology Consultants, o firma de consultanta AV si acustica cu sediul in Calgary, AB. Problema este ca oamenii nu sunt neaparat constienti de modul in care functioneaza tehnologia, a recunoscut ea. „Am auzit de cazuri in care oamenii descopera ca o camera a fost ascunsa intr-un kiosk de directionare (wayfinding) si ca lucrurile explodeaza pentru ca oamenii cred ca informatiile lor sunt furate sau ca datele sunt colectate si stocate, atunci cand in realitate sunt stocate pentru o perioada foarte scurta de timp si camera nu colecteaza de fapt nicio informatie personala. Atata timp cat suntem transparenti cu privire la modul in care este utilizata tehnologia – si avem o politica de confidentialitate pe care oamenii o pot accesa cu usurinta – cred ca facem o treaba buna”.

 

Pentru Benson Chan, partener senior la Strategy of Things, o firma de consultanta si design tehnologic din Hayward, CA, specializata in crearea de spatii sigure si orase inteligente, o provocare este aceea ca nu toate organizatiile au politici de confidentialitate bune sau au investit eforturi in luarea in considerare a modului cum vor reactiona la date specifice.

 

„Sa presupunem ca au un kiosk care scaneaza temperatura si detecteaza pe cineva cu o temperatura ridicata. Ce fac mai departe? Primesc informatiile respective si spun: „Va vom raporta” sau „Nu va vom permite sa intrati in birou?” Ce fac cu aceste informatii?” a ilustrat el. „Aici devine un pic infricosator, deoarece nu au politici in vigoare pentru [modul in care vor actiona].”

 

Desi nu este rolul firmelor de proiectare si integrare AV sa dezvolte politici de confidentialitate pentru clientii lor, Crisanti a sustinut ca este necesar sa se tina cont de aceste politici.

 

„Cand implementati semnalizarea digitala (digital signage) in ansamblu, trebuie sa va uitati la politicile corporative in ceea ce priveste modul in care sunt colectate datele, chiar si atunci cand nu este continut automat”, a spus ea.

 

Ce se intampla daca sunt afisate numele angajatilor? In acest scenariu, este necesar sa se determine unde pot fi afisate aceste informatii si daca angajatii sunt sau nu constienti de faptul ca numele lor figureaza in continut in primul rand.

 

„In calitate de integrator, trebuie sa fiti la curent cu politicile de confidentialitate si cu politicile privind datele [ale clientului] si unde pot fi afisate aceste date. Nu este doar o chestiune de [implementare a sistemului] si apoi de a nu lua in considerare cu adevarat politica de confidentialitate a fiecarui client.”

 

In continuare, Crisanti incurajeaza proiectantii si integratorii sa colaboreze cu clientii pentru a evalua relevanta datelor pe care doresc sa le colecteze.

 

„Ce date sunt relevante pentru informatiile pe care le trimiteti? Sunt intr-adevar utile? Cum sunt colectate? Cum sunt stocate? Sunt corecte? ” a ilustrat ea. Desi exista tentatia de a aduna cat mai multe informatii posibil in eventualitatea in care ar putea fi utile in viitor, se aplica de fapt obiectivelor pe care proiectanții și managerii de conținut de semnalizare digitala si-au propus sa le atinga? „Acestea sunt toate lucrurile pe care trebuie sa le discutăm, atat ca integratori, cat si ca designeri, cu clientii nostri.”

 

Jonathan Brawn, directorul Digital Signage Experts Group (DSEG), a recunoscut ca pandemia a condus la cresterea colectarii datelor – adesea a ceea ce ar putea fi perceput ca informatii sensibile, mai ales atunci cand vine vorba de monitorizarea termica.

 

„Companiile sunt responsabile cu aceste date?” a intrebat el. „Cred ca majoritatea furnizorilor care lucreaza cu acele tipuri de solutii software au avut de-a face cu date sensibile si inainte, asa ca eu cred ca multi dintre ei capteaza exact ceea ce pretind: analize anonime.”

 

Cu alte cuvinte, in timp ce acel kiosk de monitorizare termica scaneaza fata cuiva, pur si simplu capteaza temperatura – nu informatii de identificare personala.

 

Este conceptul de analiza video anonima despre care Brawn crede ca ar putea fi mai bine comunicat clientilor.

 

„Spunem: „Oh, este anonim”, dar trebuie, de asemenea, sa-i educam putin despre ceea ce captam de fapt”, a subliniat el.

 

Brawn ii sfatuieste pe integratori sa gazduiasca demonstratii live pentru a le arata clientilor punctele de date pe care le capteaza software-ul, modul in care aceste informatii pot fi utilizate si cat timp pot fi stocate.

 

Chan a subliniat ca, pentru ca organizatiile sa fie eficiente in abordarea problemelor de confidentialitate, acestea necesita politici solide si transparente, care sa fie bine documentate si comunicate.

 

„Este in regula sa spunem:„ Va vom monitoriza si vom folosi aceste informatii pentru acest lucru”, a spus el.

 

Dar acesta este doar primul pas. Inregistrarile justificative si documentatia ar trebui sa arate cat timp sunt stocate datele, procesul urmat pentru stergerea datelor si chiar actiunile intreprinse atunci cand, de exemplu, a fost detectata o persoana cu o temperatura ridicata.

 

„Trebuie sa arate ca au facut ceva util cu acele informatii si nimic din afara domeniului de aplicare al acestor politici.”