Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Covid-19: Virusul poate supravietui pe ecranele tactile timp de 28 de zile

Covid-19: Virusul poate supravietui pe ecranele tactile timp de 28 de zile

 

 

Cercetatorii agentiei nationale stiintifice din Australia (CSIRO) au descoperit ca virusul Covid-19 poate ramane infectios pe suprafete precum ecranele tactile, bancnotele, ecranele telefoanelor si otelul inoxidabil timp de pana la 28 de zile.

 

Intr-un raport publicat pe site-ul CSIRO, cercetatorii au constatat ca:

 

„La 20°C, virusul a fost extrem de robust. Am reusit sa recuperam material infectios de pe suprafețele netede (neporoase) dupa 28 de zile. Acestea sunt otelul inoxidabil, sticla, vinilul , bancnotele din hartie si polimer.

 

Mostrele de virus au fost uscate intr-o solutie mucoasa artificiala pe sase suprafețe, efectuand experimentul la 20, 30 si 40 de grade Celsius cu o umiditate relativa de 50%. Mostrele de virus au fost prelevate in mod obisnuit si plasate in celulele de cultura tisulara pentru a observa daca dupa 28 de zile a mai ramas vreun virus infectios pe suprafata testata.

 

„Durata de timp in care virusul infectios a reusit sa supravietuiasca pe material poros (panza de bumbac) a fost mult mai scurta. Pe panza, nu am reusit sa detectam niciun virus viabil in ultimele 14 zile.”

 

„La 30°C virusul infectios nu a supravietuit mai mult de sapte zile pe otel inoxidabil, bani (bancnote din polimer) si sticla. Pe vinil si panza de bumbac, materialul infectios nu a fost detectabil mai mult de trei zile.”

 

„La 40°C virusul a fost inactivat mult mai repede. SARS-CoV-2 infectios a fost detectabil mai putin de 16 ore pe panza de bumbac. In timp ce pe sticla, bancnote de hartie si polimer, si otel inoxidabil a fost detectabil pana la 24 de ore și 48 de ore pentru vinil.

 

Raportul a adaugat:

 

„Desi inca nu putem raspunde la probabilitatea de a dezvolta COVID-19 de pe suprafete, stim ca virusul SARS-CoV-2 nu poate patrunde in piele. Pentru a contacta boala, ar trebui mai intai sa introduceti virusul in gura, nas sau ochi. Descoperirile noastre intaresc mesajul ca ar trebui sa evitati sa va atingeti ochii, nasul si gura si sa va spalati des pe maini. De asemenea, este important sa fiti atenti atunci cand indepartati mastile faciale, deoarece virusul poate supravietui pe exterior, de unde l-ati putea transfera pe maini.”