Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Cum afecteaza Ethernet Audio retelele IP?

Decizia de a utiliza Ethernet ca metoda de transport audio este general recunoscuta in acest moment. Cu toate acestea, s-a discutat foarte putin despre modul in care audio poate afecta reteaua IT. Pe aceste efecte ne vom concentra in aceast articol.

 

 

Dupa voce, video a fost primul tip de media care a fost plasat in retea. La inceput, acceptarea lui in departamentul IT a durat ceva timp, deoarece nu a fost bine inteles. Cantitati mari de audio in retea se pot confrunta cu aceeasi provocare.

 

Exista trei categorii mari de Ethernet audio: Dante, AVB si celelalte.

 

 

Dante este o tehnologie licentiata care foloseste formatul pachete IP, unicasting si multicasting. Sustinatorii sai afirma ca respecta standardele IP si nu necesita comutatoare speciale Layer 2. Aceste afirmatii sunt adevarate. Totusi, din perspectiva departamentului IT, exista totusi cateva intrebari fara raspuns. Care sunt criteriile pentru utilizarea VLAN-urilor in retelele Dante? Utilizarea unui VLAN pentru izolarea traficului audio este, in general, posibila. Dar ce cerinte sunt necesare in structura de rutare pentru a permite controlul sau configurarea de la distanta? Care ar trebui sa fie liniile directoare pentru utilizarea QOS in raport cu alte date sensibile la factorul timp, precum vocea, supravegherea video sau controlul productiei? De asemenea, daca se folosesc instrumente tipice de monitorizare LAN, precum cele de la Netscout, tcpdump, Solarwinds sau Wireshark, ce informații ar fi vizibile? O persoana responsabila cu reteaua va obtine aceleasi detalii pe care le-ar putea obtine despre un flux IPTV?

 

AVB este o metoda de livrare de tip Layer 2. Adica, formatul pachetului trebuie sa fie cel specificat in standardele IEEE 802.3. Totusi, IP este optional. Structura campului de date este in sarcina producatorului care respecta standardul AVB. AVB necesita comutatoare care implementeaza standardul, dar nu toate comutatoarele Layer 2 fac acest lucru. Aceleasi intrebari despre VLAN-uri si acces de la distanta pot fi puse despre AVB. Cand se folosesc instrumentele IT mentionate mai sus, tot ceea ce se va putea vedea este faptul ca exista multe cadre Ethernet brute in retea. Nicio informatie despre audio nu va fi vizibila.

 

 

Unul dintre punctele confuze in discutia despre AVB si Dante este legat de multicasting. Dante foloseste multicasting Layer 3. Acesta foloseste schema de adrese 224.x.x.x si ar trebui sa solicite IGMP snooping in comutatoare daca fluxul este o sursa pentru multe dispozitive de iesire. Pe de alta parte, AVB foloseste multicasting Layer 2. Aceasta tehnologie a fost disponibila in Ethernet inca de la inceputurile sale, dar abia de curand a devenit populara. Un avantaj al utilizării multicasting Layer 2 este ca, in cazul unei intreruperi a legaturilor de retea, recrearea cailor corecte (numite reconvergenta) este probabil sa fie mai rapida decat in cazul multicasting Layer 3.