Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Cum ar putea schimba tehnologia 5G totul, de la muzica la medicina?

5G va fi o afacere foarte mare!

 

Este de asteptat ca tehnologia wireless de ultima generatie sa actioneze masinile care se conduc singure, realitatea virtuala, orasele inteligente si robotii in retea.

 

Dar ce altceva poate face?

 

Cercetatorii din intreaga lume se gandesc deja la aplicatii futuriste pentru 5G. Ei iau in calcul toate domeniile, de la muzica la medicina si se concentreaza pe utilizarea tehnologiei pentru a transfera abilitatile fizice prin intermediul retelelor, creand ceva numit “Internet of Skills (Internetul competentelor)”.

 

De exemplu: Un chirurg cu echipament de realitate virtuala si manusi haptice, care simt miscarea si presiunea, ar putea opera un pacient din cealalta parte a lumii, printr-un robot.

 

 

Interventiile chirurgicale la distanta sunt posibile de ceva vreme, dar vitezele de 5G ar trebui sa elimine toate intarzierile si intreruperile. Asta inseamna ca medicul chirurg ar putea primi feedback instantaneu prin manusi.

“Cu tehnologia 5G si cu noua arhitectura de retea pe care o construim, speram sa eliminam complet intarzierile”, a spus Mischa Dohler, profesor de comunicatii wireless la King’s College London.

Dohler, care pe langa profesor de comunicatii este si compozitor si pianist, intentioneaza de asemenea sa-si digitizeze abilitatile de pian si sa ofere lectii la distanta.

 

Manusile haptice pot fi folosite pentru a urmari si inregistra miscarea degetelor lui Dohler si pozitia mainilor sale. Datele vor fi stocate in baza de date a competentelor, pregatite pentru a fi descarcate de un pianist aspirant.

 

“Aspirantii vor putea descarca aceste informatii in timp real in baza de date a unui exoschelet, care arincepe sa le miste degetele pana cand memoria musculara va fi instruita”, a spus Dohler.

 

“Ei ar putea sa-si puna in practica memoria musculara oriunde ar dori”, a adaugat el.

Dohler isi imagineaza, de asemenea, ca un chirurg si-ar putea incarca abilitatile intr-o baza de date pentru a instrui elevii din intreaga lume.

 

Dar el a mai spus ca ar putea dura inca o decada pentru ca acest “Internet al competentelor” sa fie pe deplin functional.

“Trebuie sa obtinem drepturile de securitate si cea mai buna practica a acestei tehnologii, pentru ca in momentul in care incepeti sa ne mutam lucrurile de cealalta parte a planetei, putem face mult rau”, a spus el.