Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Cum functioneaza difuzoarele?

Difuzoarele au diferite forme si marimi, permitandu-va sa ascultati muzica de pe iPod, sa va bucurati de un film la cinema sau sa auziti vocea unui prieten prin telefon. In scopul de a transforma un semnal electric intr-un sunet, boxele contin un electromagnet: o bobina de metal care creeaza un camp magnetic atunci cand un curent electric trece prin ea. Aceasta bobina se comporta mai mult ca un magnet normal (permanent), cu o proprietate deosebit de utila: inversarea directiei curentului in bobina rastoarna polii magnetului.

Intr-un difuzor, un electromagnet este plasat in fata unui magnet permanent. Magnetul permanent este fixat ferm in pozitie in timp ce electromagnetul este mobil. Impulsurile de energie electrica trec prin bobina electromagnetului, iar directia campului magnetic este schimbata rapid. Acest lucru inseamna ca electromagnetul este atras si respins de magnetul permanent, vibrand inainte și înapoi.

Electromagnetul este atasat la un con confectionat dintr-un material flexibil, cum ar fi hartia sau plasticul, care amplifica aceste vibratii, pompand undele sonore in spatiul inconjurator si spre urechi.

 


 

 

 

 

 

 

Inetriorul unui difuzor:

1. Con

2. Electromagnet 

3. Magnet Permanent 

 

Frecventa vibratiilor reglementeaza sunetul produs, iar amplitudinea lor afecteaza volumul – existand posibilitatea de a vedea cum miscarea diafragmei acopera conul. Pentru a reproduce diferite frecvente ale sunetului dintr-o melodie cu fidelitate, difuzoarele de calitate superioara utilizeaza in mod obisnuit conuri de diferite dimensiuni dedicate frecventelor inalte, medii si joase. Un microfon foloseste acelasi mecanism ca un difuzor, in sens invers, pentru a converti sunetul intr-un semnal electric. 

 

Urmariti video pentru a vedea cum un difuzor raspunde la un curent electric!