Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Cum imbunatateste tehnologia experienta de streaming video?

 

Daca luam in considereare modul in care accesam de cele mai multe ori continutul video – prin aplicatii precum YouTube sau Netflix – este greu de crezut ca nu cu mult timp in urma era practic imposibil sa vizualizam sau sa transmitem video de orice fel pe internet. Pur si simplu nu aveam latimea de banda sau viteza necesare pentru a face acest lucru.

 

Potrivit Cisco, traficul video a reprezentat un procent uimitor de 70% din utilizarea internetului in 2017, cifra care se asteapta sa urce la 82% pana in 2022.

 

In prezent exista o industrie matura, in valoare de peste 30 de miliarde de dolari in 2016, pentru a facilita streaming-ul si livrarea continutului video “la cerere”  pe serie de dispozitive, de la ecrane mari la telefoane mobile.

 

 

Dar, in timp ce companiile au investit o multime de bani si efort pentru a asigura transmiterea datelor catre clientii lor, s-a acordat mult mai putina atentie calitatii produsului final – pentru a se asigura ca utilizatorul final este multumit de videoclipul pe care il vizioneaza.

 

Problema este insa ca sistemul – lantul de distributie care muta videoclipul pe dispozitivul sau ecranul unui utilizator – submineaza cele mai bune intentii, si asta pentru ca lantul de distributie nu este uniform sau neintrerupt. Sistemul care muta un videoclip de la camera la utilizatorul final este format din mai multe bucati conectate in retea, fiecare bucata fiind controlata sau detinuta de un jucator individual (creatori de continut, radiodifuzori, companii de cablu, furnizori de internet, producatori de display-uri etc.). Fiecare dintre acesti jucatori are o sarcina unica si un interes legitim in ceea ce priveste performanta echipamentului propriu si succesul final al propriei sarcini si, prin urmare, este mai putin interest de intregul lant.

 

In plus, fiecare are o definitie a calitatii care este unica pentru sarcina lor si care este adesea in contradictie cu nevoile celorlalti jucatori din lant. Tuturor le pasa de calitate, cu alte cuvinte, dar in limitele rolului lor ingust.

 

Rezultatul? Mult prea des, experienta privitorului este una care, din punct de vedere al calitatii, lasa mult de dorit. Cine nu a urmarit un videoclip care se intrerupea la fiecare cateva secunde sau nu a devenit frustrat atunci cand ecranul s-a blocat sau nu a strans din dinti deoarece sunetul nu s-a sincronizat cu actiunea? Costul? Telespectatori nefericiti. Agenti de publicitate exasperati. Toti arata cu degetul. Banii sunt irositi, bunavointa dispare.

 

Nu trebuie sa fie asa.

 

Lucrand impreuna, acceptand un singur metric de calitate care incepe si se termina cu satisfactia spectatorului, se poate obtine o imbunatatire semnificativa a calitatii video. Aceasta abordare, pornind de la punctul de vedere al utilizatorului final, este o noua paradigma privind masurarea livrarii, una posibila datorita progreselor inregistrate de procesul de semnal si de stiinta neuronala.

 

Netflix, de exemplu, utilizeaza o metoda numita  VMAF (video multimethod assessment fusion). VMAF utilizeaza invatarea automata (machine learning) pentru a determina calitatea video, spre deosebire de metoda sistemului vizual uman cunoscut sub numele de SSIMPLUS. Caracterul adecvat al ambelor metode a fost discutat la Streaming Media East la inceputul acestui an.

 

Din discutie, VMAF se dovedeste a fi un control al calitatii fezabil pentru supravegherea binara la cerere a programarii preinregistrate, cand este cazul sa verificam si sa reverificam fisierele video. SSIMPLUS, pe de alta parte, exceleaza cu scenariile de streaming live “get-it-right-the-first-time”, cum ar fi Super Bowl.

 

Tehnologia lantului de distributie se imbunatateste, imbunatatind, de asemenea, si experienta de streaming video. 5G introduce televizoare mai rapide, mai mari si mai inteligente peste tot in retele, in timp ce codarea video de inalta eficienta, cum ar fi HEVC si AV1, promite sa furnizeze video de inalta calitate 4K (si, eventual, 8k HDR), care este cu 30% pana la 40% mai redus decat inainte.

 

Fiecare participant din lantul de distributie video are un interes sporit in a face calitatea video mai buna. Fiecare ia măsuri pentru îmbunatatire. Tehnologia de livrare si tehnologia de masurare a calitatii vor continua sa avanseze. Pe scurt, experienta de vizionare a videoclipurilor online va deveni dince in ce mai buna.