Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Avantajele si deavantajele realitatii virtuale

Virtual Reality sau VR nu este o tehnologie noua, ea exista inca de dinaintea anilor ’50. De atunci, tehnologia VR a progresat foarte mult. Conceptul de realitate virtuala isi propune un singur lucru: sa ne punem ochelarii virtuali pe cap si sa uitam ca ne aflam intr-o lume complet digitala.

 

Cum functioneaza aceasta tehnologie?

 

Principiul de functionare este unul simplu. Toate tehnologiile VR se folosesc de tehnici stereoscopice. O imagine simpla (2D) este dublata (una pentru fiecare ochi), fiecare fiind apoi distorsionata, producand efectul 3D. Aceasta imagine ajunge la lentile, unde este marita, apoi ajungand la ochi. Dar totusi, cum de se misca imagine odata cu mine? In ziua de astazi, tehnologii precum giroscopul si accelerometrul permit o localizare in spatiu a oricarui device. Astfel, telefoanele si, implicit headseturile ce le utilizeaza pot sa calculeze sub ce unghi si, eventual, cu ce viteza se misca utilizatorul. 

 

 

VR-ul nu este 3D – realitatea virtuala nu trebuie confundata cu 3D-ul. In cazul tehnologiei 3D folosim ochelari speciali care blocheaza succesiv imaginele de pe ecran, una din doua, pentru a le afisa pe cele impare pentru un ochi si cele pare pentru celalalt ochi. Exista bineinteles si alte tehnologii de afisare 3D, dar acesta este cel mai comun tip.

 

In cazul 3D-ului avem de-a face de fapt de doua planuri 3D diferite, care separa obiectele din prim plan de cele din fundal. Nu este un 3D real, ci mai mult un 2D x 2. Creste putin gradul de imersiune, insa tot la un ecran fix ne uitam si tot vedem ce se intampla in afara ecranului, deci creierul nu este pacalit, cum se intampla in cazul VR-ului.

 

VR-ul nu este AR (Augmented Reality) – realitatea augmentata reprezinta afisarea de imagini pe un ecran transparent, astfel inca obiectele virtuale se suprapun si se integreaza perfect peste realitatea inconjuratoare. AR-ul poate fi folosit de exemplu pentru afisare de informatii utile in timpul mersului cu masina sau cand calatorim ca turisti intr-un oras nou, ori intr-un mediu de lucru (cand proiectam obiecte 3D spre exemplu). 

 

Cum se foloseste?

 

Precum majoritatea headseturilor VR, nu avem nevoie decat de un telefon compatibil (al carui ecran este utilizat si pentru afisare) sau de un calculator conectat prin cablu la casca VR, care contine si ecranul stereoscopic.

 

 

Avantajele tehnologiei VR

 

Specialistii din industrie sustin ca in momentul de fata aplicabilitatea tehnologiei VR se dovedeste foarte utila pasionatilor de jocuri video, dar aceasta componenta nu este momentan decat un prim pas, echipamentele de realitatea virtuala urmand sa aiba o aplicabilitate mult mai mare.

 

VR-ul are de cativa ani o influenta foarte puternica si in industrii precum aparare sau aviatie, incercand sa creeze o modalitate naturala si intuitiva de a interactiona cu tehnologia.

 

 

Realitatea virtuala poate fi o rezolvare pentru anumite problemele ale oamenilor. Campania celor de la Samsung, numita be fearless, a avut un real succes. Scopul acestei campanii a fost acela de a ajuta oamenii sa isi invinga diferite frici caracteristice cum ar fi : vorbitul in public sau frica de inaltimi. Cu ajutorul unor module special create in acest sens, oamenii puteau exersa vorbitul in public, de exemplu, pe diferite nivele de dificultate, trecerea facandu-se gradual de la cativa oameni la o sala plina. Dupa aproximativ 6 saptamani de practica, toti cei care au participat la acest proiect au reusit sa treaca peste fricile lor.

 

Dezavantajele tehnologiei VR

 

Realitatea virtuala este fara indoiala un tip de tehnologie care va fi folosita la scara larga, avantajele folosirii acesteia fiind evidente, iar consecintele avantajelor fiind extrem de pozitive, atat la nivel de individ cat si la nivel de colectiv (poate chiar global).

 

Pe langa avantaje, insa, exista si dezavantaje, de exemplu va deveni foarte greu de facut o diferenta intre realitate si virtual, iar cum in realitatea virtuala avem vieti nelimitate si in cea reala doar una, confundarea celor doua ar putea fi fatala.

 

Un alt dezavantaj ar mai fi si ca realitatea virtuala va constitui un drog, o dependenta, un vis din care nu vom mai vrea sa ne trezim, ceea ce nu este un mod de viata tocmai „realist”.

 

 

 

Un alt dezavantaj al VR-ului ar mai fi acela ca stadioanele si teatrele vor fi pustii, iar relatiile interumane se vor imputina.