Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Cum opereaza continutul IPTV pe o retea IP si cum sa-l monitorizati si sa-l depanati

 

Acest studiu va lua in considerare formele de video care depind in mod direct de IP si MPEG (transport stream format). Acest format a fost folosit pentru prima data in retelele de intreprinderi si de transport pentru a sprijini ceea ce a fost numit IPTV. In orice caz, acesta include acum digital signage si unele forme de streaming video. In timp ce vom numi toate acestea IPTV, atributul care caracterizeaza acest video este formatul pachetelor de date. Antetele includ date IP/ UDP/ RTP/ MPEG.

Avand in vedere ca am considerat deja UDP ca protocol de transport, ar trebui sa mentionam din nou rolul RTP (Real-time Protocol). Atunci cand un receiver primeste pachete IP care contin audio sau video, trebuie sa stie cateva lucruri:

 

  • Sarcina utila este audio sau video?
  • Ce sursa a creat-o (camera, left audio, right audio)?
  • Este acest pachet primit in ordine?
  • Cand (playout time) trebuie sa prezit acest lucru utilizatorului?

 

RTP furnizeaza coduri care indica sursa, tipul de sarcina utila, un numar secvential si o prezentare “time stamp”. MPEG (transport stream format) poarta aceleasi informatii. Acest lucru inseamna ca, daca inginerii dezvolta codorul si decodorul ales, pot elimina RTP si pot folosi formatul de date IP/ UDP/ MPEG. Cei mai multi purtatori, cum ar fi Comcast si Time-Warner fac asta. In industria AV pare sa existe sentimentul ca RTP este necesar, dar zecile de ani de implementari purtatoare arata ca acest lucru nu este adevarat.

 

Acum, sa consideram transportul MPEG ca parte a transmisiei video. MPEG transport stream protocol (MPTS) nu trebuie confundat cu compresia MPEG. MPTS este un format de streaming, o modalitate de a stabili datele care vor fi plasate in pachetele IP transportate. Sa începem cu codorul. Acesta asimileaza un flux audio sau video si, daca este necesar, il digitalizeaza si il comprima. Aici compresia MPEG este gata. Rezultatul acestui proces este un flux elementar. Acest flux este rupt in 184 de bucati de octeti de date si fiecare are anexat un antet de patru octeti. Aici se introduc datele pentru secventiere, identificarea sarcinii utile, si identificarea sursei. In acest moment, am creat ceea ce se numeste un pachet de transport cu o lungime de 188 octeti. Pentru a introduce acest pachet in pachetele IP pentru distributie, ne uitam la lungimea maxima standard a unui cadru Ethernet si aflam daca poate sustine 1500 de octeti. Dupa deducerea lungimii antetelor IP si UDP, vom vedea ca exista spatiu pentru 1472 de octeti. Antetele IP si UDP folosesc 28 de biti. Acest lucru va permite unui pachet IP sa transporte sapte, dar nu opt, pachete de transport. Prin urmare, fiecare pachet IP transporta sapte pachete de transport care pot fi un amestec de audio sau video. Luand in considerare numarul de biti dintr-un cadru video comprimat, aceasta este doar o mica parte din ceea ce va vedea utilizatorul.

 

Cand IPTV video este plasat pe o retea tipica de intreprindere, acesta trebuie sa fie protejat impotriva pierderii, bruiajului si interferentelor de la traficul in rafale (brust). De exemplu, amestecarea backup-urilor de sistem care utilizeaza TCP pentru transport pe aceleasi segmente fizice ca IPTV poate fi „o reteta pentru dezastru“. Aplicatiile TCP sunt predispuse sa ia toate latimea de banda pe care o pot obtine. Si, au un caracter “brusty”. Rezultatul este de multe ori bruiajul, care afecteaza in mod negativ IPTV sau flux digital signage. Cel mai bine este sa punem aceast tip de video pe propriul sau VLAN, si, daca este posibil, sa evitam conexiunile wireless.

 

IPTV-ul, de regula, opereaza intr-o retea privata si nu pe Internet. Intr-o retea privata proiectată pentru IPTV providerul poate garanta calitatea serviciului. O astfel de retea are o viteză de trafic mai mare decat o retea IP normala.