Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Cum pot schimba display-urile sferice Crystal comunicarea P2P?

 

Unii oameni s-ar putea “stramba” la ideea ca globurile de cristal ofera o fereastra in viitor, dar, conform lui Sidney Fels, exista una care ar putea sa ne arate viitorul comunicarii P2P. 

 

Sidney Fels, profesor de inginerie electrica si informatica la UBC (University of British Columbia) din Vancouver, Canada, a jucat un rol esential in dezvoltarea Crystal, un display sferic 3D care utilizeaza mai multe proiectoare pentru a afisa imagini pe o suprafata sferica.

 

Fels are o experienta solida in cercetare, lucrand la UBC de peste 20 de ani ca profesor, cu o experienta anterioara ca cercetator la Institutul AJTR din Kyoto, Japonia.

 

De asemenea, are o experienta in informatica, psihologie si arte interactive care l-a ajutat sa contureze display-ului sferic Crystal.

 

Pentru Fels, dezvoltarea primului display de acest fel a fost un proiect pe termen lung care se intinde pe parcursul a doua decenii.

El a explicat: “A fost un proiect in desfasurare inca de la sfarsitul anilor 90. Ideea originala sa invartea in jurul crearii unui cub, nu a unei sfere. Dr. Ian Stavness, profesor la Universitatea din Saskatchewan si eu, am lucrat la construirea unei versiuni cubice.”

Display-ul cubic a fost facut in diferite dimensiuni, dar cea mai mare problema a acestui display au fost imbinarile cubului.

Cercetatorii au investigat cat de mari ar putea fi facute marginile inainte de a avea un efect asupra perceptiei continutului afisat pe ecran.

Fels a spus: “Investigam cat de mari puteau fi facute aceste margini, iar pasul logic a fost acela de a obtine un display fara imbinari, adica un display sferic.”

Trecerea de la cub la sfera a avut loc acum cinci ani si a prezentat provocari geometrice unice care nu au mai fost depasite inainte. Un cub a fost mai simplu de construit si nu avea nevoie de calibrare exacta. Totusi, calibrarea unei sfere a fost o provocare, solutiile existente utilizand un singur proiector.

Fels a intampinat limitari cu un singur format de proiector, spunand: “O solutie cu un singur proiector care umple sfera va ofera o rezolutie slaba, iar cele mai bune pe care le puteti utiliza sunt un proiector de tip HD sau un SuperHD, care sunt foarte scumpe.”

 

“Si inca nu puteti obtine o densitate uniforma pentru ca aveti nevoie de o lentila de tip fisheye pentru a raspandi imaginea in intreaga sfera, asa ca incepeti sa pierdeti calitatea din cauza asta.”

Aceste limitari tehnice au convins echipa ca era nevoie de o solutie multi-proiector care sa poata fi scalata.

 

Ulterior, echipa a lucrat la optimizarea calibrarii pentru a permite mai multor proiectoare sa umple sfera, obtinand un display sferic low-cost de inalta rezolutie, cu luminozitate ridicata.

 

Fels si echipa lui nu au fost primii care au incercat sa creeze un display sferic, dar nici unul nu a reusit sa faca display-ul operational la rezolutie ridicata cu mai multe proiectoare.

 

Fels a lucrat cu colaboratori din Brazilia, adaptand sistemul lor multiproiector de pesteri, folosind proiectoare care erau calibrate impreuna pe o suprafata plana.

 

Dar Fels a intampinat limitari cu aceasta abordare atunci cand a aplicat-o pe sfera.

“Nu se putea obtine o imagine care sa ajunga pana la “margine”, totul trebuia sa fie in centrul sferei, asa ca ne trebuia o abordare diferita.”

 

“A trebuit sa ne gandim la coordonatele sferice si la calibrare de-a lungul suprafetei, fara a face presupuneri despre curbura, si sa folosim calibrarea pentru a compensa o asociere camera-proiector astfel incat sa aflam topologia.”

Crystal este alcatuit dintr-o sfera goala din plastic, cu un orificiu in partea inferioara. Sub sfera se afla o camera video și mai multe proiectoare Asus, care proiecteaza, prin orificiu, in interiorul sferei.

 

Fiecare proiector proiecteaza marcatori de calibrare pe suprafata, permitand camerei sa ii ridice.

 

Proiectoarele Asus nu au lentile speciale si sunt aranjate manual pentru a umple ecranul si pentru a se suprapune.

“Proiectoarele nu au sincronizari externe, deci nu le puteti sincroniza cu hardware-ul. Am folosit software personalizat si un circuit de sincronizare pe care l-am construit pentru a ne asigura ca imaginea stanga si imaginea imaginea din dreapta sunt sincronizate.”

Pentru Fels, cea mai mare provocare a fost sa transfere proiectia pe suprafata sferei. Pentru a face acest lucru, echipa a folosit asocierile camera-proiector cu proiectie calibrata, identificand unde este suprafata in spatiul liber, localizand exact unde ar cadea fiecare pixel pe suprafata.

 

Unii experti VR/AR considera ca experientele AR/VR partajate ar putea revizui experienta P2P, ducand industria mai aproape de comunicarea 3D. Fels crede ca display-urile sferice ar putea contribui la aceasta transformare.

“Perspectiva noastra asupra lumii VR si a unor experiente AR este ca nu sunt eficiente pentru experienta P2P, din cauza lipsei contactului vizual si a experientelor de co-localizare. Cu VR; daca suntem in aceeasi camera, avem toate aceste unelte, asa ca nu putem avea contact om-om foarte usor.

 

“In display-ul sferic, pentru ca este o realitate mixta, este in lumea reala. Cand arati spre ceva din interiorul scenei virtuale, stiu ce imi arati, stiu la ce te uiti.”