Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Cum sa alegeti microfonul potrivit in functie de domeniul de utilizare

Inainte de a cumpara un microfon este esential sa va asigurati ca acesta va face treaba pe care doriti sa o faca. Acest lucru inseamna ca trebuie sa inteleageti foarte bine pentru ce tipuri de aplicatii a fost proiectat. 

 

Nu exista un microfon pentru toate aplicatiile. Forma, SPL-ul, zgomotul etc., toate trebuie luate in considerare in timpul procesului de selectie. Toate microfoanele sunt proiectate pentru un anumit scop sau, uneori, pentru mai multe scopuri legate intre ele. 

 

Va doriti un microfon pentru inregistrari in studio, pentru muzica live sau poate pentru ambele? Un microfon pentru un anumit instrument/ sursa de sunet, sau poate pentru o utilizare mai generala? Doriti sa fie montat pe un suport, pe un instrument sau sa fie un microfon de mana?

 

Aveti un buget limitat calitatea costa intotdeauna. Puteti economisi bani din caracteristici de care nu aveti nevoie, dar pentru majoritatea oamenilor, calitatea este o caracteristica absolut necesara.

 

Live vs. Studio

 

Principala diferenta dintre aceste doua medii nu este sursa de sunet in sine, ci imprejurimile. Studioul este un mediu relativ controlat, unde, de multe ori, se primeste o a doua sansa in cazul in care rezultatul nu este satisfacator. Din acest motiv, asteptarile privind rezultatul vor fi mult mai mari. Asta înseamna ca dorinta de claritate, definitie si zgomot redus nu are nici o limita superioara.

 

Pentru a compensa sondarea acustica saraca sau pentru a obtine mai multe canale separate stunci cand sunt inregistrate mai multe instrumente, directionalitatea poate fi mai importanta decat claritatea sau zgomotul.

 

Principala problema in cazul aplicatiilor live este numarul mare de alte surse puternice de sunet, altele decat cele pe care le doriti pentru amplificare sau inregistrare, cum ar fi P.A. si monitoarele care pot cauza feedback, sau ceilalti muzicieni si amplificatoarele lor care sunt adesea mai puternice decat vocea sau instrumentul pentru care aveti nevoie de microfon. 

 

Acest lucru inseamna ca principalul obiectiv pentru un microfon live este separarea si, in al doilea rand un sunet bun in afara axelor (sunet luat din lateralul/spatele microfoanelor). Daca monitorul si nivelul amplificatorului de pe scena sunt controlate si sunt relativ scazute este posibil sa se obtina mai multa claritate si definire prin utilizarea microfoanelor mai putin directionale.

 
Microfoane dinamice vs. microfoane condensatoare

 

Microfoanele dinamice au rezultate bune in aproape tot spectrul audibil si pentru ca pot suporta presuni sonore foarte mari sunt folosite mai ales la captarea semnalelor cu dinamica mare precum intrumentele de percutie, tobe sau la microfonarea amplificatoarelor de chitara electrica. La distante mai mari de 20-30cm de capsula, sensibilitatea lor scade mult, in special la fecventele joase. Din acest motiv acestea sunt plasate la distante mici de sursele de sunet (close mic-ing). Constructia microfoanelor dinamice este destul de simpla, ceea ce le face robuste si ieftine. Aceste nmicrofoane nu necesita alimentare externa. 

 

Pentru sursele de semnal cu spectru mai bogat in zona frecventelor inalte (voce, instrumente de suflat, alamuri, viori) sunt mai potrivite microfoanele condensator, care pot capta cu mai multa acuratete aceasta zona de frecvente, avand o sensbilitate mai mare si mai liniara in frecventa si un raspuns mai bun la semnale tranzitorii (semnale cu atac foarte scurt si dinamica mare – de exemplu cinelele de la tobe). Deoarece au un amplificator de semnal (de fapt un adaptor de impedanta) incorporat, microfoanele de tip condensator trebuie alimentate cu o tensiune de 12 – 52 volti, aceasta putand proveni de la o baterie amplasata in carcasa microfonului sau poate fi transmisa direct prin cablu, impreuna cu semnalul audio.

 

 

Microfoane unidirectionale/cardioide vs. microfoane omnidirectionale si bidirectionale

 

Microfoanele unidirectionale (mai sunt numite cardioide) au sensibilitatea maxima in partea frontala a capsulei, scazand putin in laterale si ajungand la o valoare foarte mica in partea din spate. Fiind si cel mai des intalnite, se folosesc mai ales la captarea surselor sonore individuale, cand este necesara o cat mai buna separare a semnalului util venit direct de la sursa, de semnalele provenite de la alte surse sonore invecinate sau chiar reflexiile semnalului orginal din obiectele apropiate sau peretii incaperii in care se afla microfonul.

 

Cand utilizati un astfel de microfon trebuie sa tineti cont de aparitia efectului de proximitate, ce consta intro crestere substantiala a sensbilitatii microfonului la frecvente joase atunci can acesta se apropie prea mult sursa sonora.

 

Nu prezinta acest efect microfoanele omnidirectionale, care au aproximativ aceeasi sensibilitate de jur imprejurul capsulei, indiferent de apropierea de sursa. Ele sunt mai potrivite pentru inregistrarea simultana a mai multor surse sonore cu un fascicul sonor larg (cor de voci, grup de viori sau suflatori, etc), decat a surselor individuale. De asemenea sunt foarte potrivite pentru captarea sunetelor ambientale dintr-o incapere (ex. la inregistrari in sali mari cu acustica foarte buna).

 

Microfoanele bidirectionale, formate din doua capsule omnidirectionale legate in antifaza, au o caracteristica de directivitate de tip cifra 8 – adica sunt mai sensbile in fata si in spatele capsulei si mult mai putin in laterale. Acest tip de microfoane nu este asa de mult folosit la inregistrarile uzuale in studio, una din utilizarile mai frecvente fiind cea a captarii semnalului diferenta in inregistrarile stereo de tip M/S (MID/SIDE) alaturi de un microfon omnidirectional ce capteaza semnalul unda.

 

 

Diafragme mari vs. diafragme mici

 

Diafragmele mici (5-15 mm) favorizeaza captarea fidela a frecventelor inalte, dar limiteaza putin raportul semnal-zgomot. Diafragmele mari (20-30 mm) coboara mai jos in frecventa la captarea semnalelor, dar pierd putin la partea de frecvente inalte. Acestea din urma au un raport semnal-zgomot mai bun si sunt folosite cel mai mult in studio.

 

In cazul reproducerii frecventelor foarte inalte, microfoanele cu diafragma mare au o gama mai limitata decat cele cu diafragmele mici. Acest lucru este cauzat de trei factori:

  1. O diafragma mare tinde sa se rupa si nu va mai actiona ca un piston adevarat. Acest fenomen este recunoscut si in tehnologia difuzoarelor si este motivul pentru care difuzoarele sunt fabricate cu diafragme de dimensiuni diferite care sa se ocupe de frecvente diferite. 
  2. Greutatea diafragmei va atenua deplasarea diafragmei pentru frecvente mai mari.
  3. Difractiile din jurul marginilor capsulei microfonului vor limita capacitatea microfonului de a gestiona frecvente foarte inalte.