Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Cum sa alegi ecranul de proiectie potrivit

Cinema la tine acasa!

 

Data viitoare cand doresti sa vezi un film, ce-ai zice sa uiti de salile de cinema din mall-uri si sa creezi, in schimb, atmosfera unei sali de cinema chiar la tine acasa? Cu o serie de investitii minime si cateva idei simple de amenajare, le poti oferi prietenilor tai seri memorabile cu o selectie de filme pe gustul vostru, departe de aglomeratie. 

 

Primul lucru care trebuie luat in calcul in alegerea ecranului potrivit este modul in care doresti sa il folosesti. In functie de nevoi, spatiu, videoproiector si buget, avem urmatoarele TIPURI DE ECRANE

 

• ecrane de proiectie electrice

• ecrane de proiectie actionate manual

• ecrane cadru (Frame) pentru instalatii fixe

• ecrane de proiectie portabile

 

Ecranele de proiectie portabile sunt recomandate daca se doreste proiectarea imaginilor in locuri si in conditii diferite. In cazul instalarii fixe, alegerea ecranului – electric, cu operare manuala sau cu cadru depinde de preferintele individuale ale utlizatorului si de bugetul planificat.

 

Trebuie sa tinem, evident, cont si de DIMENSIUNEA ECRANULUI 

 

Alegeti dimensiunea ecranului si metoda de instalare urmand regulile descrise mai jos:

– Dimensiunea ecranului. Distanta dintre ultimul rand de audienta si Lwmax a ecranului ar trebui sa fie multiplu al inaltimii ecranului – H.

Lwmax/ H = 6 (pentru prezentari), 4.5 (pentru home ciemna), 3 (pentru proiectii Full HD)

Distanta dintre primul rand de audienta si Lwmin a ecranului ar trebui sa ramana, de asemenea, in relatie cu inaltimea ecranului. Lwmin / H > 1,5, latimea imaginii este calculata pe baza inaltimii acesteia si a raportului de aspect.

W= h pentru 1:1 aspect ratio, 4h/3 pentru 4:3 aspect ratio, 16h/9 pentru 16:9 aspect ratio, 16h/10 pentru 16:10 aspect ratio, 1h/9 pentru 21:9 aspect ratio.

Ecranul trebuie sa fie instalat la o inaltime ergonomica, astfel incat telespectatorii sa urmareasca confortabil imaginile afisate

Hbb=120 -140 cm (pentru prezentari), 60 – 80 cm (pentru proiectii home cinema)

Dimensiunea spatiului, luminozitatea proiectorului, conditiile de lumina ambientala trebuie luate in calcul atunci cand se calculeaza/ alege dimensiunea ecranului.

 

RAPORTUL DE ASPECT AL IMAGINII

 

Dispozitivele de proiectie afiseaza imaginile la raportul latime-inaltime determinat de constructia ecranului. Este numit raport de aspect al imaginii (picture aspect ratio). Zona de vizualizare a ecarnului de proiectie ar trebui sa aiba acelasi raport de aspect ca si dispozitivul de proiectie folosit in sistem. Acest lucru va garanta performante de proiectie optime. Raportul de aspect tipic al dispozitivelor de proiectie si al ecranelor:

• 1:1 raport de aspect complet (Full aspect ratio)

• 4:3 raportul de aspect Video (Video aspect ratio)

• 16:9 raport de aspect larg HDTV (HDTV wide aspect ratio)

• 16:10 raport de aspect larg PC (PC wide aspect ratio)

• 21:9 raport de aspect cinemascop (Cinemascope aspect ratio)

 

SUPRAFATA ECRANULUI DE PROIECTIE

 

Materialul din care este realizat ecranul de proiectie (tesatura) este componenta cea mai importanta a ecranului. Tipul suprafetei de proiectie si al parametrilor optici decid asupra calitatii imaginii si prezentarii. Caracteristicile materialului din care este fabricat ecranul de proiectie sunt descrise cu urmatorii parametri: Gain-ul si unghiul de vizualizare. Coeficientul relativ al reflectiei, numit Gain, descrie raportul dintre cantitatea de lumina reflectata de suprafata de proiectie si cantitatea de lumina reflectata de suprafata standard. Suprafata de proiectie este acoperita fie cu carbonat de magneziu (MgCO3), fie cu dioxid de titan (TiO2). Ambele substante chimice sunt de culoare alba si reflecta lumina fara pierderi. Gain-ul standard al materialului din care este fabricat un ecran de proiectie este 1.

Unghiul de vizualizare descrie unghiul maxim la care imaginea poate fi observata fara scaderea calitatii. Luminozitatea imaginii este mai mare atunci cand este perpendiculara pe suprafata de proiectie si scade cu cresterea unghiului de vizualizare. Unghiul, care scade luminozitatatea imaginii cu 50% din valoarea maxima reprezinta unghiul de vizualizare al tesaturii. Exista o stransa legatura intre unghiul de vizualizare si parametrii Gain-ului. Suprafetele cu un Gain mai mare au un unghi de vizualizare mai mare dacat suprafetele cu un Gain mic.

In functie de caracteristicile de reflexie a luminii exista urmatoarele suprafete de proiectie: difuzante, reflexive, retro-reflexive si difuz-reflexive