Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Cum sa alegi microfoanele potrivite pentru un lacas de cult – lavaliera sau headset?

Este posibil ca microfoanele de inalta calitate sa sune mai bine cu EQ minim, sa aiba un castig mai mare inainte de feedback, sa fie mai consecvente de la unitate la unitate si sa ramana fiabile chiar si dupa multi ani de utilizare.

Iata cateva consideratii cheie despre cum sa faci alegerea potrivita!

Microfoanele headset sau lavaliera sunt instrumente audio esentiale pentru biserici. Aceste microfoane miniaturale de inalta calitate au facut ca amplificarea vocala sa fie discreta si mult mai consecventa, permitand o mare libertate de miscare.

Alegerea unui anumit stil de microfon depinde de cerintele utilizatorului si devine un compromis intre castigul inainte de feedback, raspunsul in frecventa si calitatea audio generala, si inteligibilitate. Combinat cu un transmitator wireless, un microfon headset sau lavaliera extinde si mai mult libertatea de miscare.

Microfoanele lavaliera sunt plasate pe piept sau pe guler, si nu pe fata, cum se intampla in cazul microfoanelor headset. Cu toate acestea, fiind situate mult mai departe de sursa vocii decat microfoanele headset sau handheld, pickup-ul lor rateaza iesirea directa a gurii, de unde provin tonurile mai inalte al vocii. Pentru a compensa aceasta plasare mai putin ideala, microfoanele lavaliera dedicate amplificarii vocale sunt proiectate cu un raspuns in frecventa atent conturat, care include un impuls de inalta frecventa si, uneori, o scadere a frecventelor medii pentru a atenua efectele rezonantei toracice – si in aplicatii live, un microfon lavaliera, rareori suna la fel de bine ca un microfon headset.

Lavaliera sau headset?

Prima alegere este intre un microfon lavaliera sau unul headset. Microfonul headset utilizeaza un brat pentru pozitionarea microfonului in apropierea gurii, ceea ce inseamna ca trebuie sa fixati cadrul de sustinere pe urechi si sa aveti microfonul vizibil pe fata.

Cu toate acestea, microfoanele headset moderne sunt destul de usoare, stabile si discrete. Cel mai mare beneficiu este ca microfonul este adiacent locului din care provine vocea, asa ca va oferi un castig destul de mare inainte de feedback, un nivel consistent, dat fiind ca se misca odata cu capul, si un raspuns in frecventa mai larg si mai natural.

Castigul redus inainte de feedback este, de asemenea, o problema des intalnita, iar lavalierele nu se misca odata cu capul, asa ca nivelurile se pot schimba in timp ce prezentatorul se uita in jur. In general, cele mai bune rezultate pentru amplificarea vocala live provin de la microfoane headset, mai ales cand este nevoie de un castig mai mare. Daca aveti nevoie doar de o cantitate moderata de amplificare si oratorul nu se misca in fata difuzoarelor, un microfon lavaliera poate avea succes.