Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Cum sa alegi sistemul Home Cinema

Un sistem Home Cinema te ajuta sa vezi filme in confortul casei tale la o calitate superioara din punct de vedere al imaginii si al sunetului.

In ultimii ani, producatorii de sisteme audio-video au inceput sa ofere pe piata dispozitive de tip home cinema care, asa cum sugereaza si numele, incearca sa imbunatateasca experienta vizionarii unui film.

 

Ce este un sistem Home Cinema?

 

Un sistem Home Cinema este alcatuit, de regula, dintr-un DVD-player sau Blu-ray player care reda filme stocate pe unul dintre aceste medii si dintr-un sistem de boxe alcatuit dintr-un subwoofer si mai multi sateliti. De obicei, sistemul de sunet este de forma 2.1, 5.1 sau 7.1.

In unele cazuri, sistemele home cinema includ si amplificatoare, insa acestea maresc substantial costul final si sunt utile mai degraba pentru utilizare profesionala si mai putin pentru folosire casnica.

 

Tipuri de sisteme Home Cinema

 

  • Sisteme home cinema all-in-one – Acestea contin intr-o singura cutie toate componentele necesare pentru un sistem home cinema: un DVD player sau Blu-ray player, sistemul de sunet alcatuit din sateliti si subwoofer, eventual un amplificator, plus cabluri si instrucţiuni de utilizare. Avantajul acestora este ca ai intr-o singura cutie toate componentele necesare pe care le poti asambla relativ repede si usor.
  • Sisteme home cinema pe componente – Poti alege să-ti construiesti singur sistemul home cinema, adica sa-ti cumperi separat toate componentele necesare. In acest caz, avantajul este ca-ti cumperi exact componentele pe care le doresti.

 

Sfaturi de achizitionare pentru sisteme Home Cinema

 

Sistemele Home Cinema sunt alcatuite dintr-o varietate foarte larga de configuratii, plecand in primul rand de la mediul de redare al continutului video si pana la numărul de boxe de care ai nevoie. Iata cateva sfaturi utile pe care ar fi bine sa le iei in considerare inainte sa incepi cumparaturile:

 

DVD player sau Blu-ray player?

 

Un DVD player este semnificativ mai ieftin decat un Blu-ray player, insa DVD playerele au disparut practic din oferta producatorilor, fiind pe punctul de a fi epuizate si din stocul magazinelor. Principalul motiv este calitatea modesta a imaginii, care este in format SD (Standard Definition).

Pe de alta parte, un Blu-ray player este mai scump, insa iti permite sa rulezi filme în Full HD 1080p (1920×1080 pixeli), format care capata o popularitate din ce în ce mai mare. 

 

Sistem de sunet 2.1, 5.1 sau 7.1?

 

Teoretic, cu cat numarul de sateliti este mai mare, cu atat mai bine. Totusi, exista si cazuri concrete in care un sistem cu doua boxe si un subwoofer este mai eficient decât unul cu sapte sateliti si un subwoofer.

  • Sistemul de sunet 2.1 este alcatuit din doua boxe si un subwoofer. Cele doua boxe sunt pozitionate in stanga si in dreapta televizorului, in timp ce subwoofer-ul poate fi montat in orice parte a camerei. Dezavantajul este ca cele două boxe incearca sa suplineasca absenta altor sateliti prin procesarea electronica a sunetului, iar rezultatul este mediocru. Totusi, un sistem 2.1 este ideal pentru dormitor sau pentru o alta cameră de mici dimensiuni, in care pur si simplu nu ai loc pentru un sistem superior.
  • Sistemul de sunet 5.1 include cinci boxe si un subwoofer, acesta din urma putand fi amplasat aproape oriunde. Trei dintre boxe sunt amplasate in fata (in stânga, in dreapta si in fata televizorului), in timp ce celelalte doua boxe sunt montate in spatele camerei. Un astfel de sistem ofera sunet surround real si este ideal pentru camere mari, unde spatiul nu reprezinta o problema.
  • Sistemul de sunet 7.1 include nu mai putin de sapte boxe si un subwoofer. Singura diferenta fata de sistemul 5.1 este ca cele două boxe suplimentare sunt amplasate in partea din spate a camerei. In practica, imbunatatirile comparativ cu un sistem 5.1 sunt minore, din două motive principale: cele mai multe filme in format HD sunt redate in sistem audio 5.1, iar boxele unui sistem 7.1 trebuie amplasate la mare distanta una de cealalta pentru un efect maxim, lucru aproape imposibil de realizat intr-o camera obisnuita.

     

In concluzie, cea mai buna alegere este un sistem 5.1, in cazul in care marimea camerei permite acest tip de configuratie.

 

Soundbar – O alternativă pentru sistemul de sunet

 

O alternativa interesanta la un sistem de sunet este soundbar-ul, un dispozitiv cu lungime mare, capabil sa creeze sunet stereo sau surround. Alegerea unui soundbar este justificata atat din motive acustice, cat mai ales pentru ca poate fi montat cu usurinta sub televizor. Totusi, nu este cazul sa te astepti la o calitate foarte buna a sunetului.

 

 

Sursa: https://www.giz.ro/televizoare-lcd-tv/sisteme-home-cinema-cum-sa-alegi-sistemul-home-cinema-potrivit-14569/