Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Cum sa alegi videoproiectorul pentru sistemul Home Cinema

Nivelul de luminozitate – ANSI Lumeni

 

Un factor major in alegerea unui videoproiector pentru Home Cinema este nivelul de luminozitate pe care acesta este capabil sa il ofere. Luminozitatea este masurata in ANSI lumeni. Pentru proiectorul de acasa, luminozitatea trebuie sa fie de minim 700 de ANSI lumeni. Locul unde va fi amplasat proiectorul are un rol important in alegerea echipamentului potrivit.

 

Proiectoare cu luminozitatea de 1000 de Lumeni sau mai putin

 

Proiectoare digitale LCD, DLP sau L-COS cu o luminozitate de 1000 de ANSI lumeni sau mai putin sunt denumite proiectoare cu luminozitate scazuta. Avantajul principal al acestor proiectoare ca sunt mult mai putin costisitoare decat cele cu luminozitate mare. Pentru mediile de prezentare in care luminozitatea poate fi reglata, proiectoarele cu luminozitate scazuta pot fi o alegere buna. 

 

Proiectoare cu luminozitatea cuprinsa intre 1000 si 2000 de Lumeni

 

Proiectoarele cu luminozitatea cuprinsa intre 1000 si 2000 de lumeni sunt cele mai frecvent alese, deoarece acestea furnizeaza o imagine luminoasa adecvata, mentinand in acelasi timp un pret accesibil pentru majoritatea oamenilor sau organizatiilor. Datorita raportului calitate a imaginii – pret, proiectoarele cu luminozitatea cuprinsa intre 1000 si 2000 de lumeni sunt frecvent utilizate in sali de clasa, intalniri de afaceri, sau alte adunari frecvente de grupuri mici de oameni.

 

Proiectoare cu luminozitatea cuprinsa intre 2000 si 3000 de Lumeni

 

Proiectoarele din gama 2000-3000 ANSI lumeni sunt sinonime cu proiectoarele high end portabile sau semi-portabile. Aceste proiectoare sunt extrem de utile pentru prezentatorii de roaming care nu sunt in masura sa controleze cantitatea de lumina din camera in care prezinta. Mai mult decat atat, proiectoare din gama 2000-3000 lumeni sunt perfecte pentru un public numeros, deoarece acestea pot proiecta pe un ecran mare, fara a provoca vreo degradare vizibila a calitatii imaginii.

 

Proiectoare cu luminozitatea de 3000 de Lumeni sau mai mult

 

Proiectoarele cu luminozitatea de 3000 de lumeni sau mai mult sunt considerate proiectoare high end si sunt extrem de costisitoare, dar, in comparatie cu alte proiectoare, imaginea afisata este de o calitate de neegalat. 

 

Factorii care trebuie luati in considerare atunci cand se investigheaza luminozitatea proiectorului

 

Atunci cand se compara proiectoare de diferite niveluri de luminozitate, ar trebui sa retineti ca un numar mai mare de lumeni nu inseamna neaparat o imagine mai buna. Daca doriti sa achizitionati cel mai potrivi proiector pentru nevoilor dumneavoastra, ar trebui sa luati in considerare urmatorii factori:

 

Lumina ambientala din camera

 

Mediul in care intentionati sa utilizati proiectorul, adica cantitatea de lumina ambientala din camera este unul dintre cei mai importanti factori de luat in considerare atunci cand alegeti proiectorul. In cazul in care un proiector cu un nivel scazut de ANSI lumeni este utilizat intr-o situatie in care este necesara lumina in camera, de exemplu o sala de clasa, atunci imaginea poate aparea estompata si neclara. Pe de alta parte, in cazul in care un proiector prea luminos este instalat intr-un cadru intunecat, aceasta poate provoca iritatii si dureri de cap oamenilor care participa la prezentare.

Cei care folosesc proiectoare portabile pot face prezentari in diferite medii in care lumina ambientala este o variabila necunoscuta si nu poate fi controlata. Pentru a se asigura ca ecranul va aparea clar si vizibil, indiferent de intensitatea luminii din camera, este extrem de important ca acestia sa aiba un proiector cu o luminozitate mai mare de 2000 de ANSI lumeni. Pe de alta parte, utilizatorii proiectoarelor home theatre necesita doar un minim de 700 de ANSI lumeni, deoarece iluminarea camerei este, de obicei, pe deplin controlabila.

 

Calitatea imaginii

 

Cei doi factori majori pe care trebuie sa ii luam in considerare atunci cand vorbim despre calitatea imaginii, sunt uniformitatea luminozitatii si rezolutia. Rezolutia reprezinta numarul de pixeli care formeaza imaginea. Cele mai intalnite rezolutii sunt SVGA si XGA. 

 

Pentru o calitate buna a imaginii nu e nevoie numai de rezolutie. Uniformitatea luminozitatii este de asemenea importanta. Aceasta reprezinta procentul dintre luminozitatea din centrul imaginii si cea din marginea imaginii. Un procent mai mare inseamna o continuitate a imaginii. Pentru aceasta procentul trebuie sa fie de minim 85%.

 

Claritatea imaginii

 

Conectivitatea si compatibilitatea sunt factori care influenteaza contrastul si claritatea imaginii. Proiectoarele recomandate pentru Home Cinema ofera, de obicei, mai multe intrari video, micro-chipuri video speciale, dar si alte facilitati.

 

Un proiector Home Cinema este bine sa aiba cel putin o intrare video component, care seamana cu o intrare composite, dar imparte semnalul video in trei. Aceasta este cea mai folosita intrare pentru semnalul video de buna calitate.

 

Aspect Ratio

 

Aspect Ratio reprezinta raportul dintre latimea si inaltimea imaginii. De exemplu un videoproiector cu raport de aspect 16/9 va produce o imagine care are 16 unitati de lungime la fiecare 9 unitati de inaltime. Aceast lucru este de asemenea definit ca 1.78:1 ceea ce inseamna ca latimea este de 1.78 ori mai mare ca inaltimea. De exemplu, daca vreti o imagine de 100 cm inaltime aceasta presupune o latime 100 x 1.78 = 178 cm latime. Alte valori obisnuite de raport aspect sunt 4:3 si 5:4. Raportul de aspect nativ se refera la numarul de pixeli efectivi ai proiectorului. De exemplu, un display care are 1280 x 720 pixeli are un raport de aspect nativ de 16:9. Un display de 640 x 360 are tot raportul de 16:9, dar la un sfert din rezolutia celuilalt. Majoritatea videoproiectoarelor contruite acum suporta mai multe rapoarte de aspect. Imaginile proiectate la raportul de aspect nativ, folosesc intreaga rezolutie a proiectorului si realizeaza luminozitatea maxima. Imaginile prezentate in alt raport de aspect decat cel nativ vor avea rezolutia si luminozitatea inferioare unei imagini prezentate in raportul de aspect nativ. 

 

Raportul 16:9 este special conceput, in primul rand, pentru home theater, pentru ca semnalele DVD si HDTV sunt transmise si codate in format 16:9. Adeptii home theater prefera acest raport pentru ca este mai apropiat de formatul original al filmului de 35 mm, dar si proiectoarele 4:3 pot fi o alegere buna.

 

 Ce alte caracteristici trebuie luate in calcul atunci cand alegem proiectorul pentru Home Cinema?

 

Cand alegem un proiector este important ca acesta sa fie usor de folosit – reglarea rapida a culorii, schimbarea rapida intre HTDV si NTSC, precum si a sursei video. De asemenea existenta unei telecomenzi cu toate functiile, reprezinta un atu.