Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Cum sa aranjezi difuzoarele unui sistem audio surround

Dupa ce ai investit intr-un sistem audio, amplasarea corecta a difuzoarele te poate ajuta sa te bucuri de rezultatele cele mai bune.

 

 

Calitatea unui sistem “home theatre” depinde in mare masura si de calitatea si de modul de receptionare a sunetului, nu doar de marimea ecranului si claritatea imaginii. Afla tot ce trebuie sa stii despre amplasarea difuzoarelor pentru surround sound.

 

Surround sound: 5.1 si 7.1

 

Sistemele 5.1 sunt alcatuite din sase componente: difuzorul central, fata stanga, fata dreapta, spate stanga, spate dreapta si subwoofer-ul (de obicei este cel mai mare difuzor si iti asigura basul, tonalitatea cea mai joasa a registrului auditiv).

 

Cele opt difuzoare ale sistemului 7.1 au avut pana acum un succes mai limitat la public fata de 5.1. Acest sistem contine cele trei difuzoare centrale, subwoofer -ul, doua difuzoare laterale, care stau aliniate in dreapta si in stanga ta si doua pe care le montezi in spatele tau.

 

 Distanta dintre difuzoare

 

Pentru a obtine cele mai bune rezultate cand vizionezi filme sau asculti muzica in sase canale, este recomandat ca cele trei difuzoare frontale sa fie aliniate.

 

Cel mai bun loc pentru difuzorul central este chiar sub ecran, in timp ce in cazul difuzoarelor frontale stereo se recomanda asezarea la aceeasi distanta fata de ecran, dar si de locul in care vei sta atunci cand le pornesti. Pentru cel mai bun efect, aseaza-le la un unghi de 30 de grade, astfel incat sa formeze un arc, al carui punct central este difuzorul de langa ecran.

 

Difuzoarele de spate se aseaza de obicei in spatele canapelei sau locului in care vei sta, la un unghi de 45 de grade fata de perete. 

 

 Volumul potrivit
 

Stabilirea volumului corect pentru toate cele cinci difuzoare principale poate fi dificila la primele incercari. Din fericire, toate difuzoarele au setari de volum separate, astfel incat vei putea incerca mai multe pana ajungi la combinatia potrivita.

 

In timpul filmelor, difuzoarele din spate au in general sunete de fundal. Daca sunetul din ele este mai puternic decat cel generat de cele trei difuzoare frontale si actiunea se desfasoara in prim plan, redu volumul celor din spate pana cand nu-ti mai distrag atentia in mod neplacut. 

 

Basul si subwoofer-ul

 

Subwoofer-ul poate fi asezat oriunde in camera, dar pentru cel mai fidel bas si pentru a nu deranja prea mult vecinii este recomandat ca acesta sa nu fie lipit de un perete.

 

Vei stii ca ai gasit locul potrivit atunci cand nu mai percepi sunetul ca venind din el. Cand simti ca basul se aude natural in toata camera fara sa identifici sursa, ai gasit cel mai bun loc. Sursa: https://casa.acasa.ro/amenajarea-casei-44/cum-sa-aranjezi-difuzoarele-unui-sistem-audio-surround-sound-160510.html