Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Cum sa construiesti sistemul hi-fi perfect

 

Construirea sistemului necesita o gandire atenta – indiferent daca il inlocuiti sau ii aduceti imbunatatiri, permiteti-ne sa va oferim cateva sfaturi…

“Nu ma ajuta sa am o trupa cu cei mai buni 10 chitaristi daca nu am un pianist”, a declarat managerul Real Madrid, Manuel Pellegrini, dupa ce si-a pierdut slujba.

Este o metafora eleganta, fie ca descrie un ansamblu muzical, o echipa de fotbal sau un sistem hi-fi. In esenta, este vorba despre echilibru si calitate individuala. Intregul ar trebui sa fie mai mare sau cel putin egal cu suma partilor sale.

 

Dar echilibrul este unul dintre acele concepte care pot fi greu de definit, cu atat mai putin de gasit. In timp ce o multime din el se reduce la incercare si eroare, exista anumite orientari care va vor ajuta si, speram, va vor usura calea spre iluminarea sonica.

 

Stabiliti un buget

 

 

Primele doua intrebari pe care trebuie sa vi le puneti sunt: la ce veti folosi sistemul si cat de mult sunteti dispusi sa cheltuiti?

 

Cea din urma se refera la prima. Ar fi poate mai usor sa sa porniti de la inceputul lantului – ce veti folosi ca sursa?

 

Fiecare decizie va avea un efect de domino: daca redati toata muzica de pe smartphone sau de pe tableta, dar totusi vreti un sistem hi-fi traditional, veti dori probabil ceva cu Bluetooth incorporat. Daca folositi in mare parte discuri, va trebui sa va ganditi daca doriti o placa turnanta sau un amplificator cu preamplificator phono sau il veti cumpara pe acesta din urma separat – un preamplificator phono de sine statator va asigura o versatilitate mai mare atunci cand veti face upgrade in viitor.

 

Si daca va ganditi sa va digitalizati intreaga colectie de muzica, poate ca este timpul sa renuntati la CD player si sa investiti intr-un serviciu de streaming muzical bun.

 

Faceti o lista

 

Faceti o lista de verificare a caracteristicilor pe care le doriti – cum ar fi o iesire pentru casti, sau Bluetooth – si apoi prioritizati lucrurile in functie de cele de care aveti nevoie cel mai mult si cele de care va puteti lipsi. 

 

Avand un buget realist inca de la inceput va va ajuta sa va chivernisiti banii mai bine. Ar trebui sa va impiedice sa va cumparati amplificatorul de vis doar pentru ca s-ar potrivi cu o placa turnanta ieftina (lucru pe care il va accentua) si, pentru a exacerba lucrurile in continuare, pentru a difuza muzica printr-o pereche de difuzoare pe care le-ati gasit in cosul de gunoi al vecinului.

 

Exista mai multe lucruri la care trebuie sa fiti atenti atunci cand construiti un sistem hi-fi decat cumpararea pur si simplu a componentelor la un pret bun, desigur, dar bugetarea corecta pentru fiecare parte a lantului ar trebui sa va ajute sa laegeti calea corecta.

 

Ganditi in perspectiva

 

 

S-ar putea sa aveti si restrictii impuse de spatiu. Daca nu aveti loc pentru mai multe componente, va trebui sa luati in considerare posibilitatea de a combina anumite functii (cum ar fi o o placa turnata cu preamplificator phono incorporat, un sistem deja creat cu amplificator si CD player sau difuzoare active).

 

Acest lucru nu trebuie sa afecteze calitatea sistemului dvs. si nu este o decizie care trebuie luata doar din cauza spatiului – dar ganditi-va cu atentie la partile pe care este cel mai probabil sa le schimbati atunci cand veti face un upgrade atunci cand le alegeti pe cele pe care le puteti combina.

 

Alegeti difuzoarele potrivite

 

Difuzoarele stereo reactioneaza diferit in functie de pozitia lor intr-o camera si de cat de apropape sunt unele de altele si de pereti – asa ca difuzoarele care vi se pare ca suna cel mai bine atunci cand le ascultati intr-un showroom s-ar putea sa nu sune la fel de bine acasa. Recomandam intotdeauna masurarea dimensiunilor camerei atunci cand vine vorba de alegerea difuzoarelor potrivite.

 

Nu fiti indiferent nici atunci cand vine vorba de pozitionare – este posibil ca difuzoarele sa vina cu un manual cu sugestiile producatorului pentru plasare, dar nimic ne e ca experimentarea cu o ureche buna.

 

Luati in considerare toate optiunile

 

Desigur, este posibil sa nu va construiti sistemul de la zero. Poate ca aveti deja unul sau mai multe elemente si acum  incercati sa gasiti piesele finale ale puzzle-ului.

 

Adesea, consideram ca nu trebuie sa respingeti un produs doar pe baza ratingului gasit intr-o revista de specialitate, dar acesta este un aspect deosebit de important daca doriti sa il adaugati la ceva ce detineti deja. Anumite produse ar putea sa nu fie excelente, dar ar putea avea exact ceea ce cautati.

 

In viata, de multe ori, lucrurile mici pot avea cea mai mare influenta, si asa se intampla si in cazul construirii de sisteme hi-fi.

 

Buget de rezerva

 

Puneti deoparte fonduri pentru cabluri de calitate, suporturi pentru boxe si pentru celelalte echipamente. Si regula de aur, ca intotdeauna, este: nu cumparati niciodata nimic fara sa il ascultati intai.

 

Un suport bun va permite kitului sa functioneze optim. In special, placile turnate sunt sensibile si raspund bine la o platforma rigida, cu rezonanta mica, asa ca stati departe de acele placi de podea instabile sau de bucatile inegale de covor.

 

Si daca puteti utiliza o priza de retea speciala, ar fi ideal – si evitati sa introduceti cablurile de retea si cablurile de semnal prea aproape unul de celalalt, deoarece performanta poate avea de suferit.