Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Cum sa creezi un spatiu de colaborare de ultima generatie

 

Atunci cand doriti sa creati spatii de colaborare eficiente intr-un mediu educational, trebuie sa luati in considerare o serie de aspecte:

 

Amplasarea spatiului fizic

 

Orice camera de colaborare va avea o capacitate mai mica decat o sala de predare traditionala in acelasi spatiu. Asigurati-va ca planificati tinand cont de aceasta reducere. Totusi, salile de colaborare pot fi utile pentru spatiile incomode, unde coloanele si zonele cu vizibilitate redusa pot fi eliminate prin pozitionarea inteligenta a mobilierului si a display-urilor. Spatiul va fi folosit pentru sesiuni de predare traditionale? Daca este asa, atunci mesele (birourile) de colaborare pot fi utilizate ca instrumente de repetare a continutului prezentarii.

 

Pentru flexibilitate suplimentara pot fi luate in considerare mesele mobile, dar problemele pot aparea sub aspectul timpului pierdut la inceputul cursurilor cu rearanjarea mobilierului. 

 

Mobilierul

 

Este important sa decideti care va fi numarul optim de locuri la fiecare masa. Daca este prea mic, spatiul va fi subutilizat, iar daca sau prea mare, mobilierul va ocupa tot spatiul. Nu supraincarcati camera cu mese pentru a creste capacitatea; nu numai ca studentii trebuie sa se simta confortabil la mesele de lucru, dar ar trebui sa existe suficient spatiu pentru ca un profesor sa se poata deplasa printre birouri pentru a discuta cu grupurile individuale. 

 

Asigurarea accesului la energie pentru dispozitivele utilizatorilor este importanta; prizele integrate in birouri vor ajuta la reducerea aglomeratiei de cabluri in camera. Deoarece incarcarea USB se extinde la dispozitive mai mari, trebuie sa planificati si acest tip de prize. Placile de incarcare inductiva pe birouri sunt interesante, dar functioneaza numai cu dispozitive compatibile.

 

Decideti daca ecranele de afisare vor fi independente de birouri. Acest lucru ofera o mai mare flexibilitate birourilor; daca sunt pe roti, pot fi scoase din camera pentru a oferi un spatiu mult mai dinamic, pastrand in acelasi timp caracteristicile de colaborare.

 

Intentionati ca profesorul sa fie complet mobil in timpul sesiunilor sau va avea un birou/ catedra? Un birou poate facilita moderarea sesiunii atunci cand permite partajarea  continutului la diferite ecrane.

 

Optiunile BYOD

 

Luati in considerare toate tipurile de dispozitive pe care utilizatorii le vor aduce in camera. Cum se vor conecta toti la sistemul de colaborare? Simplificarea modului in care se conecteaza, indiferent de dispozitiv, va usura modul de operare al camerei. Laptopurile si MacBook-urile se vor conecta, ca si dispozitivele iOS si Android, astfel ca reteaua WiFi va fi sigura. 

 

Ce alte caracteristici doriti sa aiba sala de colaborare? Va doriti sa oferiti si prezentari wireless? Table albe si instrumente de adnotare, folosind ecrane interactive? Sondaje si chestionare studentesti, chat de tip text si transfer de fisiere? Toate optiunile sunt disponibile pe diferite solutii BYOD.

 

Distributia semnalului

 

Mai multe produse suporta acum moduri multi-room, prin urmare, sesiunile de colaborare pot avea loc intre camere, cladiri sau campusuri.

 

UI

 

Faceti interfata cu utilizatorul cat mai clara si mai intuitiva, nu este nevoie sa replicati toate functiile posibile daca integrati un sistem de control bazat pe camera. 

 

Revizuire

 

Pastrati legatura cu cei care folosesc spatiul si aflati cum il folosesc, ce le place si ce nu. De asemenea, faceti-va timp sa examinati care caracteristici sunt populare si care nu, urmatorul spatiu de colaborare pe care il veti proiecta nu trebuie sa fie identic, trebuie sa fie si mai evoluat.