Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Cum sa “stergeti” gadget-urile inteligente inainte de a scapa de ele

Probabil stiti ca trebuie sa “stergeti” calculatoarele vechi si smartphone-urile inainte de a le vinde, dona sau recicla. La urma urmei, nu vreti ca cineva care ajunge in posesia gadget-ului vostru second hand sa va acceseze documentele, acreditarile de conectare sau orice informatii personale.

 

Acelasi lucru este valabil si pentru smartphone-uri. Insa stergerea datelor de pe difuzorul sau camera voastra inteligenta nu este la fel de simpla precum decuplarea sau deconectarea de la reteaua Wi-Fi.

 

 

Cele mai multe dintre aceste dispozitive necesita o resetare din fabrica, care sterge setarile personalizate si unele dintre datele personale. Nu este un proces dificil de facut, dar ar putea sa nu va fie familiar daca nu l-ati mai facut niciodata. Daca sunteti gata sa renunti la vreun gadget, iata cum sa stergeti trei dintre cele mai populare dispozitive smart home:

 

Amazon Echo

 

Pentru a reseta cea de-a doua generatie Amazon Echo sau Echo Dot, apasati si tineti apasate butoanele Microphone off si Volume down din partea de sus a dispozitivului. Va trebui sa le tineti apasate aproximativ 20 de secunde pana cand inelul luminos devine portocaliu. Dupa aceea, eliberati butoanele si inelul luminos ar trebui sa devina albastru, sa se stinga si apoi sa devina din nou portocaliu pentru a indica ca dispozitivul a fost resetat la modul de configurare din fabrica.

 

Daca aveti un Echo mai vechi cu un inel de volum, veti gasi un buton de resetare la baza dispozitivului. Apasati si tineti apasat, folosind o agrafa sau o clema, pana cand inelul luminos devine portocaliu si trece prin etapele de mai sus.

 

Inainte de a renunta la un dispozitiv compatibil cu Alexa, veti dori, de asemenea, sa il stergeti din contul dvs. Amazon. Accesati aplicatia Alexa si deschideti bara laterala, apoi apasati pe Alexa Devices, apasati pe numele dispozitivului, parcurgeti sectiunea “Registered to” si apasati pe Deregister. Va trebui sa confirmati alegerea intr-un popup.

 

 

Tot aici gasiti toate gadgeturile conectate prin intermediul Amazon.com. Accesati Accounts & Lists > Your Content & Devices, faceti clic pe tab-ul Devices, faceti clic pe butonul Actions din stanga dispozitivului pe care doriti sa il deconectati si apoi faceți clic pe Deregister.

 

Pentru dispozitivele Echo cu ecrane, Echo Spot sau Echo Show, urmati aceste instructiuni.

 

Difuzoarele Google Home

 

Instructiunile de resetare variaza usor, in functie de tipul difuzorului Google Home pe care il detineti. In toate cazurile,  totusi, trebuie sa primiti confirmare verbala de la dispozitiv atunci cand revine la setarile din fabrica. Daca nu confirma verbal, inseamna ca nu s-a resetat.

  • Google Home: Apasati si tineti apasat butonul de dezactivare a microfonului (MUTE) din spatele dispozitivului pentru aproximativ 15 secunde.
  • Google Home Mini: Apasati si tineti apasat butonul Factory Data Reset (FDR) timp de aproximativ 15 secunde. Acest mic buton circular este situat in partea de jos a dispozitivului sub conexiunea pentru cablul de alimentare.
  • Google Home Max: Apasati si tineti apasat butonul FDR situat in partea din spate a dispozitivului timp de aproximativ 12 secunde.

Google are un proces similar pentru delistarea/stergerea dispozitivelor din cont. In aplicatia Google Home, faceti clic pe pictograma dispozitivului in coltul din dreapta sus al aplicatiei si deschideti setarile dispozitivului pe care doriti sa il deconectati. Faceti clic pe “Linked account(s)” si eliminati utilizatorul pe care doriti sa il deconectati.

 

Nest Cam

 

Daca aveti un Cam Nest obisnuit, nu exista niciun buton de resetare. Pur si simplu eliminati dispozitivul din cont prin intermediul sectiunii Settings din aplicatia Nest. Derulati in partea de jos a ecranului, apasati “Remove camera” si apoi apasati Confirm.

 

Pentru Nest Cam IQ, atat de interior cat si de exterior, trebuie sa resetati dispozitivul, in plus fata de eliminarea acestuia din cont. Gasiti butonul de resetare – in partea din fata in cazul camerei de exterior si in partea din spate in cazul camerei de interior – si apasati-l si tineti-l apasat pana cand inelul luminos al camerei se invarte albastru.

 

Deschideti aplicatia Nest si verificati daca dispozitivul este listat ca offline. Apoi deschideti setarile camerei, derulati in partea de jos, faceti clic pe “Remove camera” si confirmati. Acest proces deconecteaza camera de la contul dvs. Nest.

 

Pentru orice alt dispozitiv smart home (si exista multe) …

 

Merita sa pierdeti cateva minute sa consultati manualele online (sau forumurile de ajutor) pentru a cauta instructiuni de resetare si deconectare. Retineti ca resetarea dispozitivului fizic nu va sterge intotdeauna datele de la producator. De exemplu, daca aveti un abonament Nest Aware, care va permite sa inregistrati continuu, sa pastrati si sa revedeti videoclipurile de pe Nest Cam, veti dori sa il anulati inainte de a sterge camera. Acest lucru va sterge definitiv videoclipul si istoricul fotografiilor.

 

Dar, cu difuzoarele dvs. inteligente – si cu orice dispozitive care au functii Alexa sau Google Asistent integrate si care se conecteaza cu conturile dvs. Amazon sau Google – Google si Amazon stocheaza interogarile dvs. in cloud pana cand stergeti manual inregistrarile indiferent de ce se intampla cu dispozitivul dvs. . (Si iata cum sa eliminati datele vocale salvate, daca nu doriti sa le pastrati dupa ce ati scapat de dispozitivul inteligent).