Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Cum transforma difuzoarele energia electrica in sunet?

De cat de multe ori, in fiecare zi, auzi muzica inregistrata la radio, la televizor, in magazine, in lifturi, chiar si in strada? Niciodată nu fi ai auzit muzica din toate aceste surse, daca nu ar fi existat difuzoarele.

Radiourile, televizoarele, calculatoarele, telefoanele mobile, interfoanele si jucăriile vorbitoare sunt doar cateva dintre gadget-uri electrice care produc sunete cu ajutorul difuzoarelor. Dar, ce sunt difuzoarele exact si cum functioneaza?

 

Cum transforma difuzoarele energia electrica in sunet?


Cand lucrurile se misca sau vibreaza, produc sunete pe care le auzim in jurul nostru. In fata unui difuzor exista o tesatura, un plastic, o hartie sau un con de metal usor (diafragma) – (fig. gri). Partea exterioara a conului este fixata pe partea exterioara a jantei metalice circulare a difuzorului. Partea interioara este fixata la o bobina de fier (fig. portogaliu) care sta in fata unui magnet permanent (fig. galben). Atunci cand difuzorul este conectat la un stereo, semnalele electrice se alimenteaza prin cablurile acestuia (fig. rosu), in bobina. Acest lucru transforma bobina intr-un magnet temporar sau electromagnet. Cum energia electrica curge inainte si inapoi in cabluri, electromagnetul fie atrage, fie respinge magnetul permanent. Acesta muta bobina inapoi si inainte, tragand si impingand conul difuzorului, iar acesta eminte sunete afara in aer.