Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Ce este CYOD si cu ce se diferentiaza de BYOD?

Fenomenul BYOD – Bring Your Own Device, prin care companiile permit angajatilor sa isi aduca propriile dispozitive electronice la birou pentru a accesa datele companiei la orice ora, din orice locatie, prin intermediul oricarui tip de dispozitiv, s-a raspandit rapid in ultimii ani, inclusiv in Romania. Un model inca nou in companiile din toata lumea, CYOD – Choose Your Own Device, prin care companiile permit angajatilor sa aleaga dispozitivele pe care vor sa le utilizeze la birou, devine acum tot mai popular, ca o alternativa a fenomenului BYOD pentru mediul de afaceri.

 

Beneficiile BYOD sunt evidente: majoritatea angajatilor detin propriile dispozitive electronice – computer, tablete ori smartphone-uri, sunt familiarizati cu acestea si le pot utiliza cu usurinta inclusiv in scop profesional, iar astfel se pot ocupa in mod direct de sarcini fara a pierde timpul cu diferite probleme survenite din lipsa unei anumite aplicatii, program software sau facilitati pe computerul de serviciu.  

 

Totodata, exista si anumite neajunsuri ale conceptului BYOD, cele mai multe dintre ele privind securitatea. Spre exemplu, datele si informatiile confidentiale ale companiei parasesc in fiecare zi sediul si reteaua organizatiei, fiind expuse la o serie de riscuri care dau batai de cap departamentului IT. Aproximativ 15% dintre angajati considera ca responsabilitatea lor de a proteja datele companiei stocate pe dispozitivele personale este minima, daca nu chiar inexistenta.

 

Securizarea unei flote de dispositive BYOD devine astfel extrem de dificila, mai ales in contextul varietatii de dispozitive de pe piata si a faptului ca multi angajati stocheaza la un loc date personale si profesionale indiferent daca dispozitivul este personal sau apartie angajatorului. Astfel, un nou concept alternativ BYOD propune acum diminuarea riscurilor. CYOD – Choose Your Own Device (alege propriul dispozitiv) permite angajatilor libertatea de a alege sa lucreze pe un anumit dispozitiv pe care il cunosc si il stapanesc, compania oferind o lista pre-aprobata de dispozitive din care angajatii sa poata alege.

 

Beneficiile de securitate ale programului CYOD sunt imense, intrucat pe fiecare dispozitiv poate fi preinstalata o solutie de securitate si pot fi predefinite setarile de firewall si retea ale unui administrator dedicat. Administrarea unui numar mic de specificatii diferite permite tinerea evidentei echipamentelor folosite si asigura faptul ca angajatii se conformeaza cu cerintele de gestionare a datelor si informatiilor.

 

Neajunsul acelor companii care ofera angajatilor libertatea programului BYOD este relativa lipsa a luxului unei alegeri. O companie trebuie sa asigure insa o gama variata de dispozitive ca parte a programului CYOD, pentru a fi atractiv pentru angajati si a dobandi interesul acestora.

 

Fenomenul CYOD incepe sa castige teren in fata BYOD, din motive lesne de inteles. Afluxul de dispozitive personale operate de angajati la birou au insemnat in ultimii ani economii importante pentru achizitia de hardware, insa a condus totodata si la aparitia unor probleme greu de prevazut. In urma acomodarii companiilor si angajatilor cu programul BYOD, emergenta noului program CYOD dovedeste necesitatea si totodata eficienta transformarii si dezvoltarii BYOD intr-o noua forma de utilizare a dispozitivelor la locul de munca.

 

 

Sursa