Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

De ce 2021 va fi anul dispozitivelor audio touchless

2020 a fost un an greu. Aproape toata lumea a trait cu un sentiment constant de neliniste intrerupt periodic de schimbari bruste, semnificative si neasteptate in structura vietii de zi cu zi. Si nu a fost vorba doar de indivizi – intreprinderile si institutiile de invatamant au fost nevoite sa invete sa functioneze de la distanta, revizuind modul in care au functionat zeci de ani si adoptand colaborarea de la distanta, practic fara avertisment sau pregatire.

 

Avand in vedere faptul ca incomparabilul an 2020 a luat sfarsit, intrebarea din mintea multor lideri din domeniul AV si IT este: Cum va arata 2021 si cum isi pot dezvolta strategia de conferinta pentru viitor?

 

Daca 2020 a fost un avertisment, a invatat industria AV sa se astepte intotdeauna la neasteptat. Cu aceasta mentalitate transformata, echipele AV/IT din 2021 sunt mai pregatite ca oricand sa se adapteze rapid la noile circumstante, imputernicite de inovatiile rapide in tehnologia de conferinte precum audio touchless, dispozitive hibride si instrumente de colaborare in cloud.

 

Salile de clasa si spatiile de intalnire vor continua sa sprijine utilizatorii de la distanta in 2021, dar exista cateva solutii si strategii de care trebuie sa tineti cont pentru a va pregati pentru lunile urmatoare.

 

 

Hibridul este noul normal

 

In lumea afacerilor, chiar si cei mai sceptici manageri au fost nevoiti sa invete cum sa gestioneze o forta de munca de  la distanta si multi au descoperit ca munca de la distanta nu este doar fezabila, ci, in multe cazuri, a dus la o crestere a productivitatii echipei lor. In 2021, speram ca vom incepe sa vedem un pic de normalitate datorita distributiei vaccinului COVID-19, dar chiar si dupa ce aceasta criza de sanatate va trece, o mare parte din forta de munca va ramane acasa. Un mediu hibrid, condus in principal de intalniri virtuale si doar cateva intalniri fata in fata, va fi ceva normal.

 

In invatamant, sala de clasa hibrida va continua sa fie cea mai obisnuita si de succes amenajare, unii elevi/ studenti conectandu-se de acasa, iar altii participand personal la cursuri.

 

In ambele cazuri de colaborare hibrida, audio fara atingere (touchless audio) a aparut nu numai ca o solutie eficienta de colaborare, ci si ca un factor care faciliteaza distantarea sociala si igiena imbunatatita.

 

Protocoalele de curatenie si de distantare sociala au fost o grija pentru afaceri si facilitati educationale inca din primavara anului trecut si vor ramane o preocupare si in 2021. Deoarece salile de clasa si salile de sedinte au fost intotdeauna medii cu contact strans, in care echipamentele precum difuzoarele si microfoanele sunt partajate intre participanți, profesionistii AV si IT trebuie sa implementeze audio fara atingere ca o componentq cheie a strategiei lor de colaborare in lumea post-COVID-19.

 

Urmariti videoclipul de mai jos pentru a afla mai multe despre igiena microfonului.

 

 

Tehnologia microfonului Beamforming este una dintre cele mai recente inovatii audio touchless, care se va dovedi din ce in ce mai valoroasa in 2021. Tehnologia este benefica pentru captarea sunetului de la mai multi participanti din camera, distantati social intr-o intalnire care include si participanti de la distanta. Microfoanele Beamforming urmaresc automat persoanele care vorbesc in spatiul de intalnire, indiferent de distanta lor fata de ceilalti, pentru a surprinde in mod eficient vorbirea dintr-o conferinta telefonica sau o clasa virtuala. Cu aceasta tehnologie, nu este nevoie ca microfonul sa treaca din mana in mana, sunetul este clar pentru participantii de la distanta, iar participantii in persoana pot sta la cel putin 6 metri distanta.

 

Convergenta dintre munca de la birou si cea de acasa

 

Anul trecut a demonstrat ca tehnologia de comunicatii unificate si noile moduri de lucru care o insotesc functioneaza bine. Liniile dintre spatiile de lucru de acasa si de la birou sau din sala de clasa au fost inevitabil estompate, ajutate de solutii IT-ready si dispozitive personale care au devenit profesionale. Tendinta de a aduce dispozitivul propriu (BYOD) la locul de munca este acum mai evidenta ca oricand, deoarece tehnologia personala continua să devina o parte indispensabila a activitatii si invatarii hibride.

 

In 2021, echipele AV si IT ar trebui sa continue sa adopte tendinta BYOD de a permite colaborarea prin Wi-Fi. Cu BYOD, audio touchless poate fi obtinut destul de usor fara implementarea unui hardware nou; in schimb, este activat prin intermediul aplicatiilor conectate de pe dispozitivul mobil. Aplicatiile mobile sigure, de nivel enterprise, sunt o modalitate excelenta de a facilita conferinta de la distanta, de a mentine distantarea sociala si de a asigura un sunet fiabil. Pentru a minimiza partajarea dispozitivelor si a incuraja distantarea sociala in timpul orelor de curs in salile mari, scolile in special pot beneficia de streaming audio de inalta calitate prin intermediul aplicatiilor securizate de pe smartphone-urile personale ale elevilor.

 

Cloud-ul devine ceva obisnuit

 

Infrastructurile bazate pe cloud vor deveni din ce in ce mai raspandite la locul de munca si la scoala, devenind interfata principala pentru colaborare pe masura ce elevii si angajatii raman acasa. Platformele bazate pe cloud vor continua sa prolifereze in sectoarele enterprise si educational, devenind mai intuitive si simplificate pentru utilizatori si mai usor de gestionat pentru IT. In acelasi timp, vor adauga interoperabilitate cu alte solutii software si hardware.

 

In consecinta, profesionistii AV si IT ar trebui sa se asigure ca echipamentele lor audio sunt compatibile pe diverse platforme populare de videoconferinta si colaborare bazate pe cloud – indiferent daca este vorba de Zoom, Microsoft Teams sau altceva care este utilizat in mod regulat la organizatia sau scoala lor. Din motive de productivitate, este crucial sa permiteti conferinte unificate, asigurand interoperabilitatea hardware si software din timp.

 

Nu va zgarciti cu securitatea

 

Atat pentru salile de clasa, cat si pentru cele de conferinta, numeroasele avantaje ale existentei mai multor solutii software, infrastructuri bazate pe cloud si o combinatie de dispozitive personale pentru colaborare vine cu un compromis important. Colaborarea de la distanta creste inevitabil suprafata unei organizatii, deschizand reteaua catre noi vulnerabilitati si cai de atac. Avand in vedere acest lucru, securitatea retelei va fi o prioritate absoluta pentru profesionistii AV si IT in 2021.

 

O parte din ce in ce mai mare a rolului AV si IT in cadrul unei organizatii va fi evaluarea securitatii si gestionarea riscurilor in retelele lor. Acest lucru raspunde la nevoia de securitate mai stricta pentru utilizatorii finali, intrucat organizatiile cauta sa isi protejeze infrastructura de actorii rau intentionati, permitand in acelasi timp accesul de la distanta pentru angajati si studenti. 

 

2021 este anul in care audio va fi pus pe primul loc

 

Din pacate, sunetul nu este intotdeauna prioritar in timpul instalarilor AV. Tinde sa fie pe locul doi fata de alte elemente de conferinta. Intrucat COVID-19 a demontat in mod fundamental modul in care scolile si companiile au functionat pana in 2020, un lucru este sigur pentru 2021: audio nu mai poate fi un gand ulterior. Un raport recent a constatat ca profesionistii AV/IT pierd in medie in fiecare saptamana aproape o jumatate de ora din cauza problemelor audio. Aceasta neplacere de zi cu zi poate insemna o gramada de productivitate irosita, oportunitati educationale ratate si chiar pierderi de venituri pentru corporatii. Mai ales in aceste vremuri, sunetul de inalta calitate poate imbunatati sau distruge experienta unui utilizator final. 

 

Pe masura ce afacerile si scolile continua sa se adapteze in lumea pandemica si post-pandemica, audio va ramane interfata principala pentru cursurile hibride si intalnirile de la distanta. Daca profesionistii din domeniul AV si IT au invatat ceva in 2020, este ca acestia trebuie sa adopte continuu noi inovatii si tehnologii pentru a se asigura ca organizatiile lor pot beneficia de solutii audio touchless de inalta calitate.