Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

De ce muzica iti afecteaza productivitatea?

Regretatul filosof Friedrich Nietzsche a spus candva, “fara muzica, viata ar fi o greseala”. Acest lucru pare valabil pentru majoritatea dintre noi.

 

Indiferent daca ascultam muzica trista dupa o despartire dureroasa sau muzica vesela in ziua absolvirii, muzica joaca adesea un rol semnificativ in cele mai memorabile evenimente din viata noastra. Muzica ne influenteaza, de asemnea, si performanta mentala si capacitatea de a finaliza lucrurile.

 

Iata cum iti afecteaza muzica productivitate si cum sa o folosesti in avantajul tau.

 

Muzica iti imbunatateste starea de spirit

 

Cand asculti muzica de care te bucuri, creierul elibereaza neurotransmitatorul numit dopamina, ceea ce te face sa te simti bine si reduce stresul si anxietatea.

 

 

De exemplu, intr-un studiu din cadrul meta-analizei a 400 de studii din revista Trends in Cognitive Sciences, cercetatorii au studiat efectele muzicii asupra pacientilor care urmau sa fie supusi unei interventii chirurgicale.

 

Pacientilor li s-a spus ori sa asculte muzica, ori sa ia medicamente anti-anxietate, iar apoi cercetatorii au urmarit modificarile nivelului de cortizol, care mai este denumit “hormonul stresului”.

 

La finalul studiului, cercetatorii au descoperit ca pacientii care au ascultat muzica aveau mai putina anxietate si niveluri mai mici de cortizol decat pacientii care au luat medicamente anti-anxietate.

 

Muzica are puterea de a ne imbunatati starea de spirit, care, la randul sau, ne poate imbunatati capacitatea de a ne concentra asupra a ceea ce avem de facut.

 

Versurile reduc performanta mentala

 

Studiile privind muzica de fundal la locul de munca au aratat ca muzica cu versuri ne reduce performanta mentala, in timp ce muzica instrumentala ne poate spori productivitatea.

 

In plus, cercetarile de la Applied Acoustics au demonstrat ca performanta este redusa daca inteligibilitatea vorbirii este crescuta. In termeni simpli, cu cat auzim mai multe voci in timp ce lucram – inclusiv versuri – cu atat productivitatea noastra este mai mica.

 

Muzica imbunatateste performantele fizice

 

Ascultarea muzicii motivationale in timpul exercitiilor fizice poate ajuta la reducerea plictiselii si la imbunatatirea calitatii antrenamentelor.

 

Potrivit unui studiu condus de psihologul sportiv Costas Karageorghis, muzica imbunatateste performantele fizice prin cresterea capacitatii de a exersa mai mult si mai intens si prin intarzierea oboselii.

 

Muzica ajuta la cresterea semnificativa a intensitatii, vitezei si duratei antrenamentelor.

 

Muzica face ca sarcinile repetitive sa fie mai placute

 

Potrivit lui Daniel Levitin, neurolog și autor al „This Is Your Brain on Music”, muzica poate face sarcinile repetitive mai placute si va poate imbunatati concentrarea.

 

 

De exemplu, intr-un studiu s-a descoperit ca muzica ar putea imbunatati performanta chirurgilor care isi asuma sarcini repetitive de laborator.

 

Muzica familiara este cea mai potrivita pentru concentrare

 

Diverse studii au descoperit ca anumite regiuni din creierul nostru – care evoca emotii puternice si imbunatatesc concentrarea – sunt mai active atunci cand ascultam muzica familiara.

 

In plus, atunci cand ascultam piese necunoscute, avem mai multe sanse sa ne pierdem concentrarea, in timp ce ne adaptam la noul sunet.

 

Ascultarea muzicii intre taskuri ar putea spori productivitatea

 

Desi pot exista efecte negative ale ascultarii muzicii in timpul programului de lucru, muzica ascultata intre taskuri va poate spori performanta mentala.

 

De exemplu, un studiu publicat in „Psychology of Music” a aratat ca ascultarea muzicii intre taskuri ar putea stimula performanta academica a studentilor si capacitatea de a se concentrare pe un task pentru perioade lungi de timp.

 

Ce gen de muzica ar trebui sa ascuti?

 

Dupa cum am discutat, genul de muzica pe care ar trebui sa il asculti pentru o productivitate imbunatatita depinde de cativa factori, care includ:

 

– Cate versuri sunt in melodie.
– Cat de familiar esti cu melodia.
– Cat de repetitiv este taskul in timpul caruia vei asculta muzica.
– Ce tip de activitate urmeaza sa intreprinzi – psihica sau fizica.

 

De exemplu, daca esti pe cale sa citesti un document lung si cuprinzator, probabil ca iti va prinde mai  bine sa asculti muzica ambientala sau clasica, decat muzica rock sau pop. Si invers, daca urmeaza sa iesi la alergat.

 

In cele din urma, va trebui sa experimentezi cu diferite tipuri de muzica, in diferite conditii, pentru a afla ce functioneaza cel mai bine pentru productivitatea ta.