Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

De ce securitatea IoT necesita o abordare interdisciplinara

Intr-o era a dispozitivelor inteligente, vor fi necesare perspective multidisciplinare pentru a ne proteja retelele.

 

 

In doar doi ani, in retelele noastre ar putea exista aproape 30 de miliarde de dispozitive autonome Internet of Things. Spre deosebire de computere si smartphone-uri, aceste dispozitive comunica intre ele, fara a necesita interactiune umana. Toate aceste tehnologii noi prezinta un risc major de securitate. 

 

Problema critica a securitatii IoT

 

Iata cateva motive datorita carora avem nevoie de o cercetare solida cu privire la modul de furnizare a solutiilor de securitate pentru IoT:

 

  • Dispozitivele IoT autonome sunt de obicei mici, ieftine si nu au prea multa putere de calcul. Asta inseamna ca  au capacitati reduse de a se proteja de hackeri.
  • Aproape fiecare sistem IoT este bazat pe cloud. Chiar daca cele mai multe aplicatii bazate pe cloud sunt sigure, cloud-ul este un alt punct de intrare care ar putea fi un risc de securitate.
  • Nu avem incredere totala in dispozitivele sau sistemele IoT. De exemplu, daca mergem cu o masina futurista self-driving, cum stim ca masina nu a fost compromisa in vreun fel?
  • Imaginati-va ca locuinta dvs. este un dispozitiv IoT. Lucrurile intra si ies pe usi si ferestre, insa veveritele gasesc o gaura in pod si intra pe aceasta. Acest lucru se intampla si in cazul calculatoarelor si se poate intampla si in cazul dispozitivelor IoT. Inca nu stim toate canalele laterale care pot fi folosite pentru atacuri.

De ce o abordare interdisciplinara a securitatii functioneaza 

 

Desi securitatea IoT poate parea doar o problema de IT, este bine sa ne gandim la ea si din perspective netraditionale. De exemplu, sa luam in considerare conceptul de rezistenta. Majoritatea retelelor de calculatoare nu sunt deosebit de rezistente. Eliminarea unei mici bucati de software poate afecta intreaga retea.

 

Dar cand o echipa multidisciplinara se uita la rezistenta, priveste in afara lumii calculatoarelor. De exemplu, pielea este rezistenta. Cand iti tai degetul, nu mori.

 

Si nu numai asta, corpul uman izoleaza zonele afectate si are o cale de a se repara singur, care face sa para ca ranile nici nu au existat. Acest lucru ne face sa ne gandim la noi modalitati de a crea si de a construi sisteme informatice care sa poata izola problemele si sa se repare singure.

 

Adoptati gandirea interdisciplinara pentru securitatea IoT in campus

 

Gestionarea tehnologiei intr-un mediu universitar este o problema dificila de securitate. Invatamantul superior este un mediu deschis.

 

Scopul nostru este sa invatam si sa impartasim informatii, iar accesul constant la internet ne ajuta sa realizam acest lucru. Dar, in acelasi timp, suntem responsabili pentru traficul pe care il generam si pentru datele pe care le impartasim.

 

In plus, universitatile se confrunta cu un numar mare de studenti, profesori si vizitatori care utilizeaza propriile dispozitive. Daca limitati si securizati BYOD pana la extrema de a limita functionalitatea, oamenii vor gasi cai in jurul acestor bariere si pot compromite reteaua.

 

O abordare multidisciplinara ajuta la rezolvarea multora dintre aceste probleme. De exemplu, sociologii si profesionistii din domeniul sanatatii incearca intotdeauna sa schimbe comportamentul oamenilor – incercand sa-i faca sa renunte la fumat sau sa ia medicamente in mod regulat.

 

Vom gasi modalitati de a aplica aceste cunostinte pentru a ajuta la schimbarea comportamentului oamenilor in jurul securitatii computerelor, cum ar fi crearea de parole mai puternice sau programe care sa nu permita accesarea link-urilor suspecte. Exista solutii tehnice pentru aceste lucruri, dar analizand comportamentul uman, ajutam la rezolvarea unei probleme mai mari si mai complexe.