Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

De ce sistemele home theatre invizibile sunt noul simbol al statutului social

 

Tehnologia a facut ca proiectoarele voluminoase sa fie depasite, deschizand calea salilor de vizionare catre noi modele: “Toata lumea este traumatizata de acele locuri urate” din anii ’80.

“In anii ’80, proiectoarele au fost un factor “wow” urias, spune Brian Gadson, un tehnician A/V profesionist.

Progresele tehnologiei video si audio au eliminat videoproiectoarele voluminoase, schimband aspectul spatiului.

“Toata lumea pare sa fie traumatizata de acele sali de vizionare vechi, cu scaunele urate si cu acea piele neagra”, spune Kishani Perera, un designer din L.A., care a lucrat cu Ben Stiller, Rachel Bilson si Harry Styles.

Acum, scaunele patratoase sunt inlocuite cu canapele de catifea si matase.

“Oamenii spun, ‘Chiar daca cheltuim peste 1 milion de dolari pe o sala de vizionare, nu vrem sa arate asa”, spune Perera. “Ei doresc ca aceasta sa fie mai mult o extensie a casei”.

 

 

1. PROIECTOR MASIV

 

In epoca filmului, era necesar ca proprietarii sa sincronizeze cel putin doua proiectoare stationare de 16 mm pentru a afisa caracteristici pe toata lungimea. “Acestea sunt foarte mari si emana foarte multa caldura”, spune Gadson, care a instalat sisteme home theatre pentru clientii din industrie timp de 30 de ani. “In anii ’80, inca traiam cu VHS, Betamax si DVD-uri; era vorba despre cate rack-uri de echipament aveai.”

 

2. SCAUNELE PATRATOASE

 

Scaunele inclinate, de tip La-Z-Boy, care iti dadeau dureri de spate, au fost uniformele salilor de vizionare din anii ’80. Estetica nu era o prioritate atat de mare: proiectoarele aveau nevoie de o multime de setari, facand elementele de design secundare.

 

3. ECRAN ASCUNS

 

In zilele noastre, ecranele pot cobori din tavan la simpla apasare a unui buton. Mai important, ecranele pot fi ascunse vederii atunci cand proprietarii salilor de vizionare isi doresc sa petreaca mai mult timp cu familia in liniste.

 

4. BIBLIOTECA, BAR UMED  SAU SALON?

 

Tehnologia optimizata, care ocupa mult mai putin spatiu decat vechile proiectoare, a permis proiectantilor sa includa o serie de facilitati noi – barurile umede sunt o optiune populara – si elementele de design mai diverse, cum ar fi rafturile pentru carti, canapelele si panourile din lemn. “Instalațiile au fost o combinație adâncă de cenușă gri-tutun”, spune Perera.

 

5. SISTEMELE AUDIO FAC PARTE DIN ESTETICA

 

La inceputul anilor ’90, difuzoarele incastrate au fost o imbunatatire masiva fata de difuzoarele voluminoase care erau standard. Alaturi de panourile de sunet colorate, difuzoarele pot fi incorporate de designeri in medii mai luxuriante si confortabile, fara a sacrifica calitatea sunetului.