Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

De la IoT la IoE: mai multe modalitati de a ne conecta la TOT

Internetul obiectelor a inceput un nou val de conectivitate. Noi am fost in masura sa conectam anumite dispozitive obisnuite la Internet, care pur si simplu nu erau acolo inainte, si am descoperit noi modalitati de a interactiona cu ele. Capacitatea de a ne conecta la – si de a obtine date de la – lumea reala si fizica pe Internet ne-a uimit si ne-a inspirat.

 

Acum, pe masura ce ne afundam mai mult in IoT, vedem ca tehnologia a devenit pur si simplu mai buna. De la wearables, la obiecte si medii inteligente, la retele de senzori, si multe altele, alegerile noastre cresc exponential.

 

Si, cu toate progresele si inovatiile, o constientizare a implicatiilor mari ale conectivitatii ne-a lovit – acum, incepem sa vorbim despre IoE (Internet of Everything). Vom exploata volume mari de date din diverse surse, de multe ori in afara institutiilor, precum si in interiorul acestora, pentru a lua decizii in timp real. In curand, se pare ca vom fi in masura sa consultam aproape totul pentru a decide ceva.

 

 

Internet of Everything (IoE) este un concept care extinde accentul Internet of Things (IoT) pe comunicatii M2M (machine-to-machine) pentru a descrie un sistem mai complex, care cuprinde, de asemenea, oameni si procese.

 

Conceptul Internet of Everything isi are originea la Cisco, care defineste IoE ca fiind “conectarea inteligenta a oamenilor, proceselor, datelor si a altor lucruri”. Pentru ca in internetul obiectelor (IoT), toate comunicatiile sunt intre masini, IoT si M2M sunt, uneori, considerate sinonime. Cu cat este mai extins, conceptul IoE include, in afara de comunicatii M2M, machine-to-people (M2P) si interactiuni people-to-people (P2P).

 

 

Internetul obiectelor, in cea mai larga conceptualizare a sa, include orice tip de obiect fizic sau virtual, sau o entitate care poate fi facuta adresabila si care are capacitatea de a transmite date fara o intrare human-to-machine – acestea sunt lucrurile din IoT. Lucrurile sunt de multe ori elemente care nu ar fi fost conectate in retea in trecut; automatizarea comunicatiilor este, de asemenea, un element central al conceptului IoT. IoE, pe de alta parte, include comunicatiile generate de utilizatori si interactiunile asociate cu ansamblul global de dispozitive de retea.