Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Depanarea conexiunilor WAN IP

Periodic, poate fi necesar sa investigati de ce o conexiune de la unul dintre dispozitivele dvs. la un serviciu bazat pe internet este neperformanta. Figura 1 prezinta o astfel de situatie ipotetica. Serverul de la compania XYZ are adresa 10.13.14.15 si ofera un serviciu precum banking, streaming audio sau e-mail. Serviciul este destinat PC-ului dvs. la 192.168.3.13. Sa presupunem, de asemenea, ca serviciul este lent, dar nu s-a oprit. V-ati hotarat sa contactati furnizorul dvs. de servicii de Internet (Internet Service Provider – ISP) pentru ca banuiti ca lentoarea retelei este vinovatul. Iata o lista de pasi tipici pe care furnizorul dvs. de servicii de Internet i-ar putea recomanda.

 

 • Aveti o adresa IP? Verificati utilizand cmd ipconfig.
 • Puteti accesa serverul? Incercati sa tastati ping 10.13.14.15 in fereastra de comanda si apasati Enter.
 • DNS functioneaza? In fereastra de comenzi tastati ping www.google.com.
 • Reporniti si repetati pasii 1-3.

 

Nici unul dintre acesti pasi nu va va oferi informatii suplimentare despre imbunatatirea performantei serviciului. Agentul ISP care va asista este posibil sa urmeze un script care este utilizat cu toti apelantii. Iata cateva dintre motivele pentru care acest lucru nu va fi de ajutor.

 • Aveti deja o adresa deoarece serviciul functioneaza, desi slab.
 • Solicitarea de accesare a serverului nu va ajunge niciodata pe server. Serverul utilizeaza o adresa IP privata si se afla intr-o retea privata. Solicitarea ar putea ajunge la gateway-ul XYZ, dar cu siguranta va fi abandonata si nu veti sti acest lucru.
 • DNS poate fi lent, dar functioneaza in prezent. Altfel, nu a-ti avea legatura cu serviciul.

 

Lentoarea intr-o conexiune IP WAN este, in general, mult mai dificil de diagnosticat si reparat decat poate fi remediat raspunzand la o lista de intrebari sau implementand cativa pasi simpli. Iata o scurta lista a posibilelor cauze ale incetinirii clasificate in functie de protocolul de transport pe care severul l-ar putea utiliza.

 

SERVERUL UTILIZEAZA UDP:

 • Exista o legatura supraincarcata in calea catre server. Daca una dintre legaturi este wireless, ar putea fi usor suprasaturata sau ar putea functiona cu mult sub viteza sa nominala.
 • Reteaua dvs. are un nivel ridicat de trafic in background.

 

SERVERUL UTILIZEAZA TCP:

 • Timpul necesar pentru ca un pachet de semnal sa ajunga pe server si sa se intoarca inapoi (Round-Trip Time – RTT) este mare. Acest lucru reduce capacitatea TCP.
 • Un numar foarte mare de pachete sunt abandonate. Acest lucru scade, de asemenea, capacitatea TCP.
 • Reteaua dvs. are trafic TCP concurent. Serverele TCP si clientii incearca sa partajeze latimea de banda cu alte dispozitive. Daca sunt partajate prea multe dispozitive, capacitatea scade pentru toate dispozitivele.

 

In plus, multe servicii solicita acum autentificare continua. O astfel de autentificare este adesea mai lenta decat ar trebui sa fie.

 

Majoritatea celor cinci cauze din lista scurta pot fi investigate cu ajutorul instrumentelor de performanta a retelei sau Wireshark. Totodata, acestea pot necesita un nivel mai inalt de calificare decat este disponibil de la biroul de asistenta ISP.